Screen-Shot-2018-02-02-at-11.25.22-AM.png
Aceste vinuri nu se vând în magazine și nici nu sunt știute de publicul larg, în schimb, adevărații cunoscători știu ce este Vinăria Nobilă și cine e Oleg Boboc. După câteva hituri ca Feteasca Neagră 2013 sau emblematicul Cabernet Sauvignon 2012 nu s-a mai prea auzit. 

Ce face Oleg Boboc, unde-s vinurile lui bombă? Răspunsul a venit de curând, sub forma unei noi game de vinuri, cu etichetă nouă și, bineînțeles, conținut nou. FineWine vă prezintă tocmai șapte vinuri noi pe care terbuie să le explorăm.

Oleg Boboc este unul dintre cei mai buni oenologi din Moldova și, ca un adevărat vinificator, petrece mai mult timp în vie și cramă decât în Internet. Așa că nu veți găsi foarte multe pe Google despre această vinărie și — poate așa e mai bine — încercăți să cunoașteți crama prin vinurile sale, nu prin legendă.

Și-a fondat afacerea după stagii în California și Oregon. Viile sunt amplasate (preponderent Cabernet Sauvignon, Merlot, dar și Chardonnay, Riesling, Cabernet Franc, Pinot Gris și Pinot Noir) în satul Olănești, Ștefan Vodă. Densitatea butașilor de 5 000 bucăți la hectar, producerea anuală nu trece de 10 000 sticle în total, deci vorbim de o vinărie mică.

O să scot în față gama de vinuri roșii: trei monosoiuri și un cupaj cu enigmatica denumire Sinodrea. Toate din roada anului 2014, toate maturate 24 de luni în barrique, într-un stil foarte caracteristic enologului. Pregătiți-vă pentru vinuri serioase, corpolente, bogate în arome și complexe în gust.

Merlot-ul abundă în arome de cireșe negre și mure. Un vin rotund, catifelat, extraordinar alături de o rață coaptă, ei… sau măcar un prosciutto.

Dacă vreți să impresionați un străin cu un vin dintr-un soi autohton, arătați-i Feteasca Neagră.

Cabernet Sauvignon 2014 și cupajul Sinodrea 2014 (Cabernet Franc, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir) fac parte din artileria grea. Vinuri care, pur și simplu, nu ai ce le reproșa, vinuri care trebuiesc servite la ocazii speciale.

Toate vinurile roșii au un conținut de alcool ridicat, între 14.5 și 15%, semn că la Olănești soarele este generos. Sunt vinuri „coapte” în arome, dar bogate în tanin, cu potențial de evoluție. Ca niște adevărați boxeri, gata să-ți aplice un „atac” gustativ greu de uitat.

În afară de super artileria roșie, mai avem de a face cu două albe: Riesling 2016 și Chardonnay 2015, dar și un Rose Cabernet Sauvignon 2016.

Chiar dacă a fost scos pe piață cam târziu (deja avem rose 2017), Cabernet Sauvignon Rose 2016 păstrează arome extraordinare de fragi și ardei. Aciditate bună, prospețime în gust și o tipicitate ca la carte.

Mai avem de a face cu un Riesling 2016 curat și simplu, nu pot spune că-i cel mai extraordinar Riesling gustat de mine, dar și un Chardonnay 2015, scos cam târziu pe piață, a amon avis.

Găsiți toate aceste vinuri în magazinul on-line Vincuvin.shop și parțial — în vinoteci.

Cele roșii costă în jur de 200 lei (un raport preț – calitate extraordinar pentru așa vinuri), în timp ce albele sunt în zona de 120 de lei. Explorați-le, merită!

Preluat de la: diez.md