cancer-anal.jpg

Cancerul anal nu este des întâlnit, dar riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă şi mai ales dacă aveţi o infecţie cu HPV. Nouă din zece cazuri de cancer anal sunt asociate cu infecţia cu HPV. Alţi factori de risc în apariţia cancerului anal sunt fumatul, sistemul imunitar deficitar şi prezenţa negilor genitali.

Acest tip de cancer este adesea confundat cu o afecţiune comună, hemoroizii, ca urmare a simptomelor similare.

Iată câteva simptome ale cancerului anal, cum se stabileşte diagnosticul şi în ce constă tratamentul!

Simptomele cancerului anal

Una din cinci persoane diagnosticate cu cancer anal nu prezintă deloc simptome, potrivit Cancer Research UK. Principalele manifestări care pot sugera cancerul anal sunt:

  • sângerările anale sau materiile fecale cu sânge
  • dureri în zona anală
  • noduli în zona anusului
  • mâncărimi intense în zona anală
  • secreţii neobişnuite din anus
  • incontinenţă fecală
  • ulceraţii în jurul anusului, care se pot extinde pe fese

Multe dintre aceste simptome sunt asociate cu prezenţa hemoroizilor, de aceea este important să mergeţi la medic”, spune pentru Huffington Post medicul John Newlands, de la Macmillan Cancer Support.


Cum se stabileşte diagnosticul de cancer anal: analize recomandate

Dacă medicul suspectează că nu hemorozii sunt cauza simptomelor enumerate mai sus, acesta ar putea recomanda efectuarea unor teste amănunţite. Unul dintre acestea, cel mai important, este proctoscopia, o procedură endoscopică ce permite vizualizarea mucoasei şi a conţinutului rectului şi a colonului sigmoid, adică porţiunea terminală a intestinului gros.

Proctoscopia constă în introducerea unui instrument lung şi subţire (proctoscop) în canalul anal şi a unui cablu cu fibră optică şi cameră video, care permite vizualizarea rectului. Procedura nu durează mai mult de 5 minute şi nu este dureroasă, ci doar inconfortabilă.

De asemenea, medicul ar putea recomanda prelevarea de celule din zona afectată, pentru efectuarea biopsiei. 

Alte analize indicate sunt: tuşeul rectal, anoscopia, ecografia endoanală sau endorectal.

Tratamentul cancerului anal

Principalul tratament recomandat în cazul diagnosticului de cancer anal este radioterapia combinată cu chimioterapie, însă există şi cazuri când este necesară intervenţia chirurgicală.

„Operaţia este indicată în cazul tumorilor de mici dimensiuni sau al celor care nu răspund la tratamentul clasic. În situaţii rare, se apelează la îndepărtarea chirugicală a anusului şi rectului şi crearea unui anus artificial, temporar sau definitiv, procedură numită colostomie”, adaugă dr. Newlands. 

Deşi este o problemă de sănătate gravă, multe persoane întârzie vizita la medic, din cauza ruşinii. Aceasta trebuie însă depăşită pentru că, cu cât cancerul anal este descoperit mai devreme, cu atât are mai multe şanse de vindecare.

Preluat de la: Csid.ro