caravana-stomatologica.jpg

În următoarele 9 luni, „Zâna Merciluţă”, primul cabinet stomatologic mobil din România, va ajunge la aproape 600 de copii din comunităţi rurale defavorizate aflate în întreaga ţară şi copii cu afecţiuni oncologice. Ei vor beneficia de servicii de profilaxie dentară şi tratament de specialitate, oferite gratuit de o echipă de opt medici stomatologi voluntari.

Zâna Merciluţă” este primul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii gratuite în România. Astfel de cabinete stomatologice mai funcţionează în Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Statele Unite ale Americii, gestionate de organizaţii neguvernamentale.
Cabinetul mobil îşi va continua în următoarele luni traseul prin ţară, până în iulie 2019 fiind programate vizite în judeţele Dolj, Constanţa, Tulcea, Buzău, Prahova, Ilfov şi la Institutul Oncologic Fundeni din Bucureşti. Primele opriri vor fi făcute în trei sate din judetul Dolj. Pe lângă sesiunile de consultaţii şi tratament pe care le asigură în fiecare sat vizitat, echipa de voluntari a proiectului va realiza, ca noutate a ediţiei actuale, un studiu despre sănătatea orală a copiilor din sate şi a copiilor cu afecţiuni oncologice. Studiul va analiza afecţiunile stomatologice întâlnite cel mai des şi cauzele apariţiei cariilor dentare, precum şi gradul de acces al copiilor la reţeaua de cabinete stomatologice din mediul rural, numărul persoanelor care au încheiat contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi numărul copiilor care beneficiază de pachetul gratuit de servicii de sănătate orală. Pentru colectarea de date şi analiza lor, asociaţia Merci Charity şi Fundaţia Vodafone România vor dezvolta o aplicaţie online pentru cabinete şi unităţi medicale mobile pe care urmează sa o testeze în prima jumătate a anului 2019.

Proiectul  „Zâna Merciluţă” este implementat prin parteneriatul dintre Fundaţia Vodafone România, care acordă noii etape a proiectului o finanţare de aproape 170.000 de lei şi Asociaţia Merci Charity, acordă 42.000 lei.
Activitatea echipei de voluntari, inclusiv a medicilor stomatologi, este estimată la apoape 190.000 de lei. La încheierea etapei actuale a caravanei, prevăzută pentru jumătatea anului 2019, numărul total al copiilor beneficiari ai proiectului „Zâna Merciluţă” va ajunge la 1.800.

<!–

Formul de quiz

–>

 
Proiectul „Zâna Merciluţă” a fost lansat în 2014, www.zanamerciluta.ro

 

Preluat de la: csid.ro