1486905171615.jpg

A fi nefericit înseamnă a-ți irosi viața. Fericirea este individuală. De aceea, trebuie să te găsești pe tine și să muncești pentru a înțelege în ce constă fericirea ta. De asemenea, fericirea prinde culoare atunci ai cu cine să o împarți, astfel trebuie să înveți a construi relații frumoase cu oamenii.

Inspirat de psychologies.ro, ZUGO a pregătit pentru tine câțiva pași spre o viață fericită.

Învață să fii tolerant
De ce este important să fii tolerant? Răspunsul este simplu: pentru a fi mai fericiți. Așa cum spunea Epictet: „Oamenii nu sunt deranjați de lucruri, ci de propria lor viziune asupra lucrurilor”.

Mecanismul fericirii pleacă de la ideea că trebuie să te simți bine în pielea ta, să te accepți așa cum ești, iar tu să fii pentru tine cea mai importanta persoană. În momentul în care ne orientăm mai mult către noi și interiorul nostru, ne dăm seama că ceea ce ne face pe noi fericiți, pe alții îi poate neferici. De ce ar trebui să judecăm noi plăcerile, concepțiile și atitudinile celorlalți?

Fiecare persoană este unică și diferită. Să ne imaginăm că toți am avea aceleași lucruri care ne plac, aceleași comportamente sau chiar aceleași concepții despre viață? Dacă ar fi așa, viața n-ar mai avea culoare și noi ne-am simți lipsiți de personalitate.

Potrivit psihologului Thomas A. Harris, poziția „Eu sunt ok – tu ești ok” față de ceilalți poate aduce multiple îmbunătățiri atât în viața personală, cât și în cea socială. Dacă respectăm felul de a fi al oamenilor, ne respectăm de fapt pe noi.

Respectul de sine duce la o mai mare dezvoltare personală, la mai multă preocupare și iubire față de noi înșine și astfel se poate atinge fericirea cea mult dorită. Dacă dorim să devenim mai toleranți, ar trebui să începem să schimbăm anumite acțiuni în comportamentele noastre.

Renunță la critică
În primul rând, să învățăm să nu criticăm slăbiciunile altora, pentru că multe dintre ele le-am putea avea și noi.
Pentru că fiecare are felul lui de-a fi, noi toți ne manifestăm diferit la ceea ce se întâmplă în jur.

Totodată, când regăsim în celălalt ceea ce nu ne place la noi înșine, avem tendința de a-l îndepărta și de a-l respinge. Atunci când respingem pe cineva, este bine să fim conștienți de motivele pentru care o facem și să ne analizăm mai bine. Este posibil să-i respingem tocmai pe cei în care ne oglindim.

Înțelegere, acceptare și respect
Tuturor în egala măsură ne place să fim înțeleși, acceptați și respectați. Așa cum noi ne simțim importanți când suntem înțeleși și ascultați, același lucru este valabil și pentru ceilalți.

Când cineva ne acceptă așa cum suntem, ne simțim valorizați si poate chiar iubiți. Valoarea unei persoane se măsoară și prin felul în care îi tratează pe ceilalți. Tratarea cu acceptare și respect a oamenilor este unul dintre marile obiective ale psihoterapiei și dezvoltării personale.

Acceptă diferențele
Toleranța înseamnă să accepți că oamenii gândesc și acționează diferit față de tine. Dacă toți ar gândi și ar acționa la fel, probabil s-ar pierde mult din noutatea și frumusețea vieții. Diversitatea ne face bine. În ea rezidă energie, creativitate, inovație, provocare.

Totodată, acceptarea acestor diferențe ne ajută pe fiecare dintre noi să ne lărgim orizonturile, să învățăm lucruri noi și astfel, să evoluăm. A fi tolerant nu înseamnă să renunți la principiile și ideile tale. Un grad foarte mare de toleranță ar putea la un moment dat să ne pună să luptăm cu propriile noastre convingeri, cu stereotipurile de gândire, cu ideile noastre preconcepute, pentru ca mintea să fie pregătită să accepte ideile, opiniile și felul de a fi diferit al celorlalți. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la ceea ce am fost până în prezent. Singura situație în care este recomandat să renunțăm la prejudecățile noastre este atunci când acestea se opun drumului nostru spre fericire și împlinire.

Acceptă-te pe tine însăți
Nu poți vorbi despre toleranță atâta timp cât nu-ți accepți propriile imperfecțiuni. Dacă poți spune despre tine că nu te deranjează nimeni, pentru că ești o persoană tolerantă și că nu judeci pe nimeni pe baza unor presupuneri, înseamnă că ești conștient că oamenii pot fi minunați, tocmai pentru că sunt imperfecți.

Acceptarea imperfecțiunilor noastre nu numai ca ne ajută să ne înțelegem, ci ne deschide noi orizonturi. Doar iubindu-ne în primul rând pe noi, vom utiliza corect aptitudinile cu care suntem înzestrați și le putem dezvolta.

Toleranța mai este importantă și pentru că ea s-ar mai putea defini ca bunul simț de a nu fi egoist și a înțelege că ceva ce poate pentru tine este lipsit de importanță, pentru altul poate veni pe primul loc. Lipsa toleranței înseamnă egoism, iar acesta ar putea duce la comportamente negative din punct de vedere moral.
 

Exersează toleranța
Cu toleranța nu ne naștem. Ea se capătă prin educație și putem spune că cel mai înalt rezultat al educației este toleranța.
În noi coexistă un adult, un părinte și un copil. Iar cei trei, deseori se află în conflict. Adultul, asumat și responsabil, este cel capabil să gândească, să afirme și să se comporte conform principiului „Eu sunt valoros, tu ești valoros!”.

Urmând acest principiu, vom putea avea relații mult mai bune atât cu noi înșine cât și cu cei din jur. Întrucât dacă îi devalorizăm pe alții prin prinsma anumitor îndoctrinări sau limitări, vom ajunge să facem același lucru și cu noi înșine.

Așadar, să ne păstrăm mintea deschisă față de toți cei din jurul nostru, să evităm etichetările și ne permitem nouă însene să evoluăm.

Preluat de la: Zugo.md