medical-examination-at-hospital-2023-11-27-05-19-59-utc-scaled.jpg

Apendicita este o afecțiune dureroasă care apare atunci când apendicele, un tub subțire situat unde intestinul subțire întâlnește intestinul gros, se blochează, se umflă sau se infectează. Deși mulți consideră că apendicele este un organ inutil, problemele legate de acesta pot provoca dureri intense. Deși durerea abdominală este cel mai cunoscut simptom, există și alte semne subtile ale apendicitei pe care nu ar trebui să le ignori.

Datorită poziționării apendicelui, durerea este adesea concentrată în acea zonă.

„Durerea începe de obicei în apropierea buricului și apoi se deplasează spre abdomenul inferior drept, devenind mai ascuțită și mai severă în timp,” a explicat Dr. Kristy Ziontz, medic de urgență la Hackensack Meridian Health Bayshore Medical Center. Această durere poate semăna cu crampele menstruale sau poate radia spre șold.

Pacienții cu apendicită pot experimenta constipație sau diaree, a declarat Dr. Supriya Rao, gastroenterolog și director al programului de pierdere în greutate de la Lowell General Hospital. Aceste simptome neașteptate sunt semne la care ar trebui să fii atent.

Durerea asociată cu apendicita poate să nu dispară și se poate extinde spre partea dreaptă a spatelui. Acest lucru poate imita disconfortul cauzat de problemele coloanei vertebrale sau alte probleme cronice de spate. Unele persoane pot resimți această durere chiar și în zona coapsei sau a rectului.

Dacă observi că nu mai ai aceleași dorințe alimentare ca înainte, este posibil să experimentezi pierderea poftei de mâncare, un semn timpuriu al apendicitei, conform Dr. Kiran Turaga, profesor de chirurgie la Yale School of Medicine.

Un alt semn neașteptat poate fi durerea la mișcare.

„Durerea de apendicită nu va dispărea de la sine și de obicei se agravează la mișcări precum aplecatul, strănutul sau tusea,” a explicat Dr. Rao.

Dacă bănuiești că ai apendicită, dar nu ești sigur, este util să discuți simptomele cu medicul tău de familie sau cu un pediatru. Totuși, dacă ai febră mare și dureri abdominale severe, este recomandat să mergi de urgență la spital pentru a consulta un specialist. Medicii te vor evalua printr-un istoric medical, un examen fizic și pot solicita analize de sânge sau imagistică, a explicat Dr. Ziontz.

 

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/signs-of-appendicitis_l_66572068e4b0644fd94ef27a

Sursă foto – seventyfourimages / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro