intestine-appendix-and-digestive-system-doctor-h-2023-11-27-05-16-20-utc-scaled.jpg

Durerea abdominală nu este singurul semn de alarmă al apendicitei. Uite la ce trebuie să fii atent.

Apendicele nostru, un tub subțire poziționat la intersecția dintre intestinul subțire și cel gros, este un organ enigmatic. De fapt, mulți cred că este inutil, fără beneficii reale pentru sănătatea noastră. Dar când ceva nu merge bine cu apendicele, se poate ajunge la apendicită, iar durerea poate deveni insuportabilă.

Apendicita apare atunci când apendicele devine blocat, umflat sau infectat. Afectează în mod obișnuit persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, cu 8.6% dintre bărbați și 6.7% dintre femei fiind diagnosticați în timpul vieții lor. Vestea bună este că, datorită tehnologiei moderne și asistenței medicale, apendicita nu mai este o boală care pune viața în pericol, potrivit Dr. Kiran Turaga, profesor de chirurgie la Yale School of Medicine.

Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre persoanele cu apendicită nu prezintă simptome tipice, cum ar fi durerea specifică, febra și vărsăturile. Acest lucru este întâlnit în special în rândul copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor în vârstă.

Deoarece apendicele este situat în partea dreaptă inferioară a corpului, poți simți durere concentrată în acea zonă.

„Durerea începe de obicei în apropierea buricului și apoi se mută în partea dreaptă inferioară a abdomenului, devenind mai ascuțită și mai severă în timp,” a explicat Dr. Kristy Ziontz, medic de urgență la Hackensack Meridian Health Bayshore Medical Center.

Durerea poate fi resimțită și ca un crampe menstrual sau poate iradia spre șold, a spus Turaga.

Potrivit Dr. Supriya Rao, gastroenterolog și director de pierdere în greutate la Lowell General Hospital, pacienții cu apendicită pot prezenta constipație sau diaree. Acestea pot fi simptome neașteptate la care trebuie să fii atent, a spus Rao.

Este normal să simți că durerea nu dispare. Vestea proastă este că durerea poate extinde și către partea dreaptă a spatelui, a spus Rao. Aceasta poate imita disconfortul cauzat de probleme ale coloanei vertebrale sau alte probleme cronice de spate. Unele persoane pot chiar simți această durere în zona rectului.

Dacă observi că nu mai ai aceleași pofte de mâncare ca de obicei, atunci există șanse să experimentezi pierderea apetitului. Acesta este adesea un semn timpuriu al apendicitei, potrivit lui Turaga.

Un alt semn neașteptat ar putea fi durerea la mișcare.

„Durerea de la apendicită nu va dispărea de la sine și de obicei se agravează la mișcare, cum ar fi aplecarea, strănutul sau tusea,” a spus Rao.

„Dacă crezi că ai putea avea apendicită, dar nu ești sigur, este întotdeauna util să discuți simptomele cu medicul tău de familie.” a spus Rao.

Cu toate acestea, dacă ai febră mare și dureri abdominale severe, ar trebui să vizitezi imediat camera de urgență pentru a vedea un specialist.

Apendicita netratată poate cauza perforație și sepsis, a spus Turaga, ambele fiind probleme grave. Opțiunile de tratament variază, uneori fiind necesară intervenția chirurgicală, caz în care vei fi direcționat către un chirurg.

 

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/signs-of-appendicitis_l_66572068e4b0644fd94ef27a

Sursă foto – chormail  / Envato

Preluat de la: csid.ro