Lămâile nu sunt doar un ingredient de bază în bucătărie, ci și un aliat puternic în curățenie. Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamina C și ajută la întărirea sistemului imunitar, aceste citrice versatile pot înlocui cu succes o mulțime de produse de curățenie costisitoare și chimice, lăsând în urmă un miros proaspăt și natural.
Citratul din lămâi are proprietăți antibacteriene și antiseptice, transformându-le într-o soluție de curățat eficientă, non-toxică și accesibilă. Inspirată de postarea de pe Instagram a bloggeriței de curățenie @juliahunt, iată cele 5 locuri din casă unde poți folosi cu încredere lămâia pentru o curățenie naturală și eficientă:
Chiuveta este una dintre cele mai folosite și, totodată, una dintre cele mai murdare zone din casă. Ideal ar fi să o curățăm zilnic cu apă fierbinte și săpun, iar săptămânal să o dezinfectăm.
Pentru o curățare în profunzime, taie o lămâie pe jumătate, presară bicarbonat de sodiu pe pulpă și freacă chiuveta și robinetul. Combinația dintre acidul citric și bicarbonat dizolvă grăsimea, murdăria și urmele de calcar. Funcționează perfect și pentru chiuvetele din baie, mai ales în zonele cu apă dură.
Urmele de săpun și petele de apă de pe sticla dușului pot fi greu de îndepărtat. Dar nu și cu ajutorul lămâii! Freacă suprafața cu o jumătate de lămâie și bicarbonat – pasta obținută dizolvă cu ușurință depunerile. După curățare, clătește bine și folosește un raclet pentru a preveni apariția altor pete.
Dacă ai o perdea de duș în loc de cabină, lămâia este și aici de ajutor. Pentru a scăpa de mucegaiul acumulat, lasă perdeaua la înmuiat în apă caldă timp de 20 de minute, apoi freac-o cu o jumătate de lămâie. Repetă procesul până când mucegaiul dispare complet.
Tocătoarele din lemn pot aduna bacterii și murdărie în crăpături. Presară sare grunjoasă pe suprafață și freacă energic cu o jumătate de lămâie. Pentru un plus de îngrijire, după curățare, aplică ulei de cocos pe tocător pentru a-l hidrata și a preveni crăparea lemnului.
Pentru a elimina grăsimea arsă și murdăria din cuptor, pune într-o tavă câteva felii de lămâie cu o cană de apă și lasă-le la copt 20 de minute la 200°C. Aburii de lămâie vor înmuia grăsimea, iar apoi poți freca interiorul cuptorului cu lămâie și bicarbonat pentru o curățare rapidă și eficientă.
Dacă vrei să reduci folosirea substanțelor chimice în casă și să ai parte de un aer proaspăt, curat și natural, încearcă aceste trucuri simple cu lămâie. Vei avea o casă strălucitoare și sănătoasă – iar mirosul de citrice va fi un bonus delicios!
Sursa: express.co.uk
Sursa foto: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro