# Cramele Cricova și Mileștii Mici
În timp ce Cricova reprezintă cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense, cu galerii cu o lungime totală de 120 de kilometri, Beciurile subterane Mileștii Mici dețin cea mai mare colecție de vinuri din lume (peste 1.5 milioane sticle de colecție) și au intrat în Cartea Recordurilor Guinness în anul 2005.
Vinăria Mileștii Mici:
# Adresa – comuna Mileștii Mici, raionul Ialoveni;
# Contacte – 067 12 11 21, site-ul vinăriei, pagina de Facebook.
Vinăria Cricova:
# adresa: strada Chișinăului, nr. 124/Strada Petru Ungureanu 1, orașul Cricova;
# contacte: 022 427 777, site-ul vinăriei, pagina de Facebook.
# Vinăria Brănești, Orhei
Un loc care merită să fie vizitat de fiecare dintre noi este, cu certitudine, Epoca de Piatră/Pivnițele Brănești. Dacă ați fost în copilărie fani ai serialului animat „Familia Flinstone”, locul acesta o să vă cucerească iremediabil. Vinăria se află în satul Brănești, raionul Orhei, la doar cinci kilometri de Orheiul Vechi, la 20 de kilometri de la Orhei și la 50 de kilometri de Chișinău și este foarte ușor de găsit.
Vinăria Brănești deține al treilea beci subteran din țara noastră (după Cricova și Mileștii Mici), cu o lungime totală a galeriilor de peste 70 de kilometri. Pivnițele de aici se întind pe o suprafață de 58 de kilometri, la o adâncime de 60 de metri sub pământ și au o suprafață de 75 de hectare.
Trei lucruri pe care le puteți face aici:
# degustare de vinuri;
# excursie prin galerii;
# luarea mesei la restaurantul „Epoca de Piatră”.
E bine să știți că pivnițele din Brănești dispun de două săli de degustare, cu o arhitectură impresionantă. Una dintre ele se află chiar în mediul subteran. Acestea sunt lucrate în lemn și metal și reproduc imagini legate de cultivarea viței-de-vie și de producere a vinului.
Veți primi o plăcere inconfundabilă atunci când veți degusta cele mai bune vinuri și veți servi bucate tradiționale, zeama de Brănești, plăcintele, micii, tocănița din iepure și alte bucate preparate de bucătari iscusiți. Aici veți avea posibilitatea să savurați vinuri albe fine și roșii de colecție și vinuri spumante.
# Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi
Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, care are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, se află și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale: landșaft natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepție, varietate istorico-arhitecturală, habitat rural tradițional și originalitate etnografică.
Unde se află?
Satul Butuceni, raionul Orhei.
# Lumânarea Recunoștinței
Lumânarea Recunoștinței este un monument în Soroca, Republica Moldova. A fost inițiată de Ion Druță. Este amplasată pe un versant între fluviul Nistru și râpa lui Bechir.
Unde se află?
Strada Lumânării, Soroca.
# Rezervația Naturală „Codrii”
Codrul constituie un masiv forestier amplasat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale, ocupând circa 40 % din suprafața acestui platou înalt. Natura în rezervație uimește prin multitudinea formelor și speciilor, multe dintre ele sunt trecute la categoria rare și sunt pe cale de dispariție. În rezervația naturală Codri, sunt aproape 1 000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru Moldova. În trei zone funcționale ale rezervației, au fost fixate 225 de specii de animale vertebrate și 1 178 de specii nevertebrate.
Unde se află?
Raionul Strășeni.
# Valea celor „O sută de movile”
Apariția locației văii celor „O sută de movile” trezește întrebări, deoarece se presupune că ar fi fost necropole ale căpeteniilor triburilor antice, o fi suta de movile ale oștenilor căzuți în luptele cu tătarii sau sunt rezultatul mișcărilor tectonice. Se aștern de-a lungul rezervației pe o distanță de opt kilometri, având o lățime de la 1,7 până la 2,3 metri. Se află pe malul stâng al Prutului, între localitățile Braniște și Cobani, raionul Glodeni. Fenomenul rezervației „Suta de movile” a fost atestată documentar pentru prima dată încă în 1716 de Dimitrie Cantemir în renumita lucrare a sa „Descrierea Moldovei”. Savantul a și denumit acest fenomen Centum monticulli.
Unde se află?
Raionul Râșcani.
# Lacul de acumulare de la Dubăsari
Lacul Dubăsari este unul dintre cele mai mari lacuri din Republica Moldova. El se află în centrul țării. Lacul este unul de acumulare, creat artificial în anul 1954 de către autoritățile sovietice pe cursul de mijloc al fluviului Nistru, în scopurile obținerii energiei electrice prin hidrocentrala omonimă.
Unde se află?
În apropierea orașului Dubăsari.
# Naslavcea
Satul Naslavcea din raionul Ocnița creează o impresie vizuală a unui adevărat sat de munte. Indiferent din ce regiune a țării veniți, Naslavcei îi datorați măcar o vizită. Mama Natură s-a dovedit a fi o romantică incurabilă atunci când a creat o insulă sub forma unei inimi în mijlocul râului Nistru. Acea mână de pământ, acoperită de o pădure pitorească de plopi și sălcii, deschide o priveliște uimitoare ce nu poate fi văzută mai bine de nicăieri decât din punctele înalte ale satului Naslavcea. Nu cunoaștem numele acestei insule, însă o putem numi, cu siguranță, „Insula îndrăgostiților”!
Unde se află?
Satul Naslavcea, raionul Ocnița.
# „Mica Elveție a Moldovei”
Stânci înalte ale Feteștiului, pietroaie împrăștiate ici colo și Draghiștea, râul botezat în cinstea dragostei, te fac să-ți vezi țara cu alți ochi. Zona a fost botezată „Mica Elveție a Moldovei” fiind un loc de odihnă preferat atât de localnici, cât și de cei veniți din alte părți.
Unde se află?
Satul Fetești, raionul Edineț.
# Rezervațiile naturale din raionul Briceni
Nordul Moldovei se caracterizează prin zone cu reliefuri înalte și cu priveliști încântătoare. În imaginea de mai jos, este reprezentată o rezervație naturală din regiunea satelor Caracușenii Noi și Tabani.
Unde se află?
Raionul Briceni.
# Colinele de Aur
Colinele de Aur – roci în secțiune, reprezintă un monument natural apărat de Academia de Științe, cu numele „Aflorimentul de lângă satul Văleni”. Așadar, „Aflorimentul de lângă satul Văleni” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Cahul, Republica Moldova. Este amplasat la 0,5 kilometri sud de satul Văleni și are o suprafață de trei hectare. Aflorimentul de la Văleni este un sit geologic cu mai multe nivele stratigrafice de vârstă pliocenă și pleistocenă.
Unde se află?
Satul Văleni, raionul Cahul.
# Prutul de Jos
Rezervația științifică „Prutul de Jos” este amplasată în lunca râului Prut, în partea de vest a satului Slobozia Mare. Raiul păsărilor, peștilor și plantelor a fost creat cu scopul de a proteja flora și fauna Lacului Beleu, precum și pentru a oferi condiții favorabile pentru înmulțirea plantelor rare și a celor care sunt pe cale de dispariție. Rezervația științifică „Prutul de Jos” constituie un adevărat muzeu al biodiversității de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. Aceasta reprezintă o arie protejată ce a fost inclusă în rețeaua mondială a rezervațiilor biosferice UNESCO în anul 2018.
Unde se află?
Raionul Cahul.
# Duruitoarea veche
Un defileu adânc și pitoresc la nord-vestul Moldovei, în apropierea orașului Costești. Grota Duruitoarea Veche este cunoscută ca și o așezare antică din epoca de piatră și una din cele mai mari peșteri de așa tip din Moldova, iar natura, relieful acestui loc și patrimoniul monumentelor istorice și arheologice sunt de neimaginat.
# Colțul dragonului
Acesta se află în locația „La Castel”, raionul Edineț. Priveliștile ale defileului și ale versanților săi, curbele ondulate ale râului Racoveț, splendoarea toltrelor și pădurea de stejari. Toate aceste peisaje îți taie respirația și fură privirea, la fel și stânca albă din calcar numită de localnici „colțul dragonului”. Frumusețea care te lasă fără cuvinte și care în mod obligatoriu trebuie văzută cu ochii proprii.
# Mănăstirea Țâpova
La Țâpova, pe malul stâncos al Nistrului (cca. 100 km nord de Chișinău) se găsește cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă din Moldova, considerată și una dintre cele mai mari din Europa. Mănăstirea rupestră „Ţâpova” e perfect armonizată cu natura din jur, săpată în rocile calcaroase.
Există mai multe legende legate de acest loc, și o amintim pe cea conform căreia „anume aici Ştefan cel Mare s-a cununat cu soţia sa Voichiţa” şi alta care „spune, cum că aici, în această mănăstire, şi-a sfârşit viaţa poetul mitologic grec Orfeu”.
# Cetatea Soroca
Cetatea Soroca a fost construita la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificatii mai vechi și mai este cunoscută și drept loc unde s-au întrunit oștirile moldovene sub conducerea lui Dimitrie Cantemir și armatele rusești conduse de țarul Petru I în timpul campaniei de la Prut împotriva ostașilor turci în anul 1711.
Imaginea Cetății Soroca se află pe bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei, emisă de Banca Națională a Moldovei.
# Mănăstirea Saharna
Saharna este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă din raionul Rezina, Republica Moldova, situat la aproximativ 110 kilometri nord de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, la o altitudine de 28 de metri deasupra nivelului mării.
Mănăstirea Saharna, în întregul ei ansamblu, este unul din cele mai vechi așezăminte monahale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, compus din două mănăstiri: una rupestră (Bunavestire) și alta terestră (Sf. Treime).
# Schitul rupestru Bechir
Râpa lui Bechir sau „Bechirov Iar” este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Soroca. În stâncile abrupte din acea vale se află schitul rupestru Bechir, considerat cel mai vechi ajuns până în zilele noastre, datând probabil din secolul VI-VIII. Se presupune, că este o peștera-biserică, săpată în stâncă care amintește de așezările rupestre din diverse colțuri ale lumii creștine.
Caverna este amplasată la o înălțime de 12-14 metri pe o stâncă verticală, albă de calcar și este formată dintr-o încăpere mică orientată cu altarul spre nord și cu o ușă-ferestruică mică spre sud. Interiorul este ornamentat cu elemente constructive cioplite în piatră și care imită interiorul unei biserici de lemn de epocă.
# Cetatea Tighina
Este o cetate din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, așezată pe malul Nistrului, în orașul Tighina, la 61 km mai la sud-est de Chișinău.
Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) este o cetate moldovenească din secolul XV, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a construit-o din pământ și lemn – o palancă, pentru a apăra trecătoarea de tătari. Cetățuia de pământ era, probabil, rotundă sau semicirculară, avea șanț și val de apărare, iar în poala valului din interiorul cetății erau făcute locuințe de tip bordei. Acest lucru este demonstrat de săpăturile care au descoperit urmele unei locuințe arse și diferite obiecte de uz casnic din secolele XV-XVI.
Ulterior, după ce cetatea a fost cucerită în 1538 de turci, în acel loc a fost construită, în perioada existenței raielei turcești, o cetate nouă, către 1541.
Cetatea și-a pierdut ulterior din importanța strategică, odată cu cucerirea de către Ruși a teritoriului dintre Prut și Nistru, iar asta deoarece era mult în interiorul hotarelor imperiului.
Din 1991, cetatea, aflată pe teritoriul controlat de regimul separatist transnistrean, s-a deteriorat, diferite lucrări de restaurare începând din 2008.
# Buncărul sovietic din satul Olișcani
Buncărele imense din pădurea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, se numără printre cele mai enigmatice construcţii de pe teritoriul Republicii Moldova.
Cele două cazemate, cu diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret sovietic.
Sistemul construcţiei atât de ingenios dă de bănuit că această unitate militară din inima pădurii de la Olișcani avea o destinaţie specială, mai degrabă un punct de comandă al Statului-Major.
# Peștera „Cenușăreasa”
Peștera „Cenușăreasa” sau „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova, recunscută, de asemenea, ca a treia cea mai lungă peșteră de ghips din Europa.
Peștera este situată în regiunea est-europeană, în satul Criva, în locul unde se intersectează granițele a trei state: Ucraina, Republica Moldova și România.
În golurile carstice se află peste 20 de lacuri, dintre care cele mai mari sunt: Lacul Dacilor, Lacul Verde, O gură de apă, Lacul Albastru, Lacul Dinozaurilor, Lacul Nautilus, denumite după cultura, imaginaţia şi pasiunile speologilor.
Majoritatea sălilor au plafonul boltit în stil gotic, cu înălţimea de circa 11 metri. Lăţimea tunelurilor este de 30-40m, iar lungimea variază între 60 până la 100 m.
În galerii există câteva fântâni cu apă. Majoritatea plafoanelor şi pereţilor seamănă cu mozaicul, datorită formaţiunilor care rezultă din procesul de cristalizare a ghipsului.
# Rezervația Naturală Fetești
La 220 de kilometri de Chișinău și la 20 km de Edineț, în Valea Draghiștei, departe de ochii lumii, se ascunde satul Fetești, care poartă cu demnitate și delicatețe o salbă de stânci milenare și păduri mărețe.
Rezervația peisagistică Fetești este o arie protejată, cu o suprafață de 555 ha, care se întinde printre vestitele toltre din preajma Prutului, de-a lungul malurilor abrupte ale micului râuleţ Draghiște.
Vegetația rezervaţiei este foarte bogată şi diversă, în total aici se numără aproximativ 160 de specii de plante, dintre ele 15 specii sunt reprezentate de arbori şi arbuşti.
# Conacul lui Zamfirache Ralli
Conacul lui Zamfirache Ralli este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna, gubernia Basarabia (în prezent raionul Strășeni). Locul a devenit mai cu seamă cunoscut datorită faptului că a fost vizitat adeseori de cunoscutul poet rus Aleksandr Pușkin, exilat între 1821 și 1823 la Chișinău.
Cinci sate din împrejurimi aparțineau boierului, iar casa din Dolna era de fapt o casă de vacanță. Boierul Zamfirache Ralli avea o familie numeroasă, cinci băieți și trei fete care în timpul anului locuiau în Chișinău, iar vacanțele le petreceau în Dolna, la conac. Aici, vara, organizau baluri și petreceri cu lăutari și romi.
# Rezervația „La Castel”
Moldovenii scrie că, de acest loc este legată o legendă. Aici în pădure, pe una din stâncile inaccesibile pe care se afla cândva castelul, iar în el cică locuia o fată de o frumusețe rară. Ea a fost răpită și ascunsă în castel de către iubitul său, pentru că părinţii n-au fost de acord ca aceasta să se mărite cu el. În zadar, au încercat prietenii săi să o vadă pe frumoasa sa aleasă. Odată, când după o vânătoare dificilă ei se îndreptau pe cărărușă către castel, era întinsă deja masa cu vinuri moldovenești acolo. După popas tinerii nu mai ajungeau până la castel. Iar cărărușa şi astăzi poartă denumirea „La Castel”
Unde se află?
Satul Gordinești, Edineț.
# Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”
Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” a fost ridicat malul drept al Nistrului, la aproximativ 40 km est de Chișinău, în amintirea soldaților sovietici căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944.
# Cheile Buteşti
Cheile Butești, cunoscute și sub denumirea Defileul sau Reciful Butești, sunt un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Glodeni.
Aria protejată este amplasată la sud-est de satul Butești.
Cea mai mare grotă din stâncă, care de fapt este şi cea mai mare din Moldova, formează concreştere în formă de cascadă de piatră, care de la distanţă seamănă leit cu un elefant care stă întins pe iarbă.
Anume acest elefant i-a purtat faimă stâncii, care de altfel este străpuns de mituri şi istorii. În peştera „elefantului” au fost găsite rămăşiţe ale omului preistoric, în aceste locuri fiind descoperite mai multe obiecte de pe timpul Civilizaţiei Cututeni (mileniului VI î.Hristos).
# Parcul Țaul
Parcul Țaul este unul dintre cel mai frumoase parcuri din Moldova. De asemenea, acesta este cel mai mare parc din toată țara și unul dintre cele mai mari din Europa de Sud-Est. Parcul Țaul este situat în imediata apropiere a satului Țaul, raionul Dondușeni, la o distanță de șase kilometri de centrul raional. Parcul are o suprafață de 46,2 hectare și este situat la aproximativ 200 de kilometri de Chișinău.
Acesta se află pe o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. Se află în administrarea Primăriei satului Țaul.
# Vadul lui Vodă
Valea pitorească a râului Nistru, pădurea-parc şi plajele de pe malul Nistrului au contribuit la transformarea zonei adiacente localităţii Vadul lui Vodă, situată la 23 km est de Chișinău, în loc de odihnă şi agrement.
Vadul lui Vodă a devenit un loc îndrăgit de relaxare, nu numai pentru locuitorii oraşului, ci şi pentru mulţi oaspeţi ce vin din republică şi de peste hotarele ei.
# Sfera „magică”
În raionul Ungheni există o minge neobișnuită cu un diametru de aproximativ 18 metri. La moment, aceasta nu este folosită în niciun fel, dar se presupune că în timpul URSS a fost proiectată pentru ca în interiorul acesteia să fie integrat un echipament de urmărire a obiectelor spațiale, scrie webxs.net.
În interiorul cupolei este o acustică uluitoare. Dacă stai în mijloc, orice sunet al vocii tale este amplificat de multe ori și creează senzații cosmice din ecoul reflectat.
# Conacul Manuc Bey
Unul dintre cele mai mari conace din Republica Moldova, Complexul arhitectural „Manuc Bey” din orașul Hâncești, a fost redeschis pe 13 decembrie 2015, când vizitatorii au putut vedea la ce etapă sunt lucrările de reconstrucție a conacului.
Conacul lui Manuc Bei sau Manuc Bey (oficial – Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey) include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe ș.a. La începutul anilor 1970, a început restaurarea Castelului Vânătoresc, iar mai târziu a fost transformat în Muzeul Istorico-etnografic, având mai mult de 20 000 de exponate, mai multe încăperi cu diverse tematici, la parter fiind obiecte din perioada sovietică, câte ceva despre Grigore Cotovschi, dar și porturi populare de prin secolul al XIV-lea.
Preluat de la: diez.md