1483376482994.jpg

Oamenii de știință au constatat că cel mai efectiv remediu pentru a scăpa de stres, nervozitate și rutină sunt cărțile. Charles William Eliot spunea: „Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni”. Un an nou, productiv începe cu o nouă bibliotecă și cu niște cărți care să te inspire spre lucruri mărețe în anul care a început.

Astfel, ZUGO a decis să te surprindă cu o listă de cărți a scriitorilor autohtoni care sunt perfecte pentru a fi lecturate în 2017.

„De vorbă cu Emma” de Vitali Cipileaga. Lângă el, ea e caldă ca o ploaie de vară sau rece ca un sloi de gheață. Conflictul pe muchie generează trăirile femeii – ale Emmei, și, implicit, ipostazele în care ea ripostează sau încheie armistiții. Cu siguranță însă, nu există o altă cale de mijloc decât dragostea.

„Cămașa lui” de Augustin Șiman. Culegere de solilocvii, aforisme şi poezii, toate inspirate din femei care au iubit pe sub Cămaşa lui. „Libertatea este abilitatea de a te înlănţui de ceea ce iubeşti” – Augustina Şiman, cit. 19 „Cămaşa lui”.

„Vinil” de Igor Guzun. Este o carte cu texte scurte despre Moldova, cu farmecul şi paradoxurile ei, unde cele mai frumoase texte despre oameni sunt necrologurile şi unde „învăţătorii visează toată viaţa Creta, și doar elevii lor ajung acolo”.

„Homo Aggressivus” de Dorian Furtună. Este prima carte de etologie umană și psihologie evoluționistă din R. Moldova. De ce suntem agresivi, cum s-a format caracterul războinic al speciei umane, care sunt factorii declanșatori ai comportamentului violent în zilele noastre, cum ne influențează genele, mediul și educația și ce impact au frustrările asupra echilibrului nostru emoțional?

„Fabule moderne” de Tatiana Țîbuleac . „Ce-ar fi dacă unele cuvinte nu ar mai fi sunete, ci lucruri sau ființe? Poate nu am mai lovi unii în alții dacă, după o ceartă, casa s-ar umple cu pietre, ca un cimitir. Poate nu am mai răni în dragoste dacă, după trădări, hoituri de flamingo ne-ar stăvili ieșirile”, fragment emoționant la fel ca întreaga carte.

„Negru și Roșu” de Val Butnaru. Cartea povestește istoriile lui Roșu, Galben, Negru și Alb. Cartea este un joc intelectual, dar e unul care trebuie să ne pună pe gânduri atunci când credem că suntem stăpâni pe destin.

„Amintiri din viitor” de Andreea Russo. Cum e să iei o decizie în prezent atunci când îți cunoști viitorul?. La 7 ani, vrea să afle prin ce se deosebește de toți ceilalți. La 12 ani, învăță cum să fie ca ceilalți. La 17 ani, se îndrăgostește de Amelia. La 22, o întâlnește. La 27, se află într-un avion care urmează să se prăbușească. Numele lui este Mir. Dacă citești aceste rânduri, deja faci parte din viitorul lui.

„Marea bătălie” de Andrei Zapșa. Trilogia „Marea Bătălie” este o lucrare despre lupta dintre bine și rău, iar acțiunea se întâmplă într-o lume alternativă, absolut diferită de ceea ce este pământul nostru.

Vara în care mama a avut ochii verzide Tatiana Țîbuleac. Tatiana Țîbuleac a reușit un tur de forță cu acest prim roman al ei. Începutul este o revărsare de imagini furioase și hipnotice. De la un punct încolo, furia începe să se domolească și este înlocuită de o visătorie paranoidă coagulată în jurul figurii mamei. Iar ultima treime a romanului descrie cum o mamă bolnavă de cancer și fiul ei așteaptă moartea împreună. Este un roman splendit, scurt și intens.

„Bolnavă de dor” de Corina Bezdîga. Toți am fost la un moment dat bolnavi de Dor. Și asta înseamnă că am iubit, înseamnă că am fost fericiți și îndrăgostiți, ceea ce este minunat.

„Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija. La şcoala din Poiana, profesorul de literatură română e învinuit de noile autorităţi de schimbarea portretului lui Stalin cu cel al lui Eminescu. După un simulacru de proces, Mihai Ulmu, „duşmanul poporului”, ajunge în gulag. Maria Răzeşu, fosta lui elevă din anul IV de liceu, îl ajută să evadeze, dar şi să-şi dea seama de dragostea lor.

„Singur în fața dragostei” de Aureliu Busuioc. Eroul Radu Negrescu este proiectat pe fundalul unui mediu sătesc dominat de ignoranța, lancezeala socială, frazeologie goală, prostie și ipocrizie. Perspectiva observației acide, încercarea de a aborda problemele existențiale prin prisma ironiei sarcastice, permit scriitorului să surprindă spectacolul vieții în toată complexitatea lui.

„Fata cu vise alb-negru” de Andreea Russo. Cum să trăiești între alb și negru? Mia este o pianistă remarcabilă. Toți îi prevăd un viitor frumos până în ziua în care dispare fără nicio urmă în drum spre casă. Timp de 24 de ani nimeni nu o poate găsi. Ce s-a întâmplat? Poate fi elucidat adevărul prin intermediul unor vise? O viață blocată între vis și realitate, un mister pierdut în timp, un detectiv care taie răsuflarea și ne obligă să ne întrebăm cine sunt cu adevărat oamenii din jurul nostru.

„Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o” de Maria-Paula Erizanu. Cartea reprezintă perspectiva unei tinere de 17 ani, în care se conturează două linii de subiect – evenimentele din Piaţa Marii Adunări Naţionale de la 7 aprilie 2009 şi evenimentele de la şcoală.

„Simfonia unui criminal” de Doina Lungu. Prin combinație, muzician și fanatic religios, acesta își imaginează că ar putea stârni tot răul din lume cu ajutorul simfoniei sale pe care o scrie de o viață întreagă. Îşi însuşeşte numele de Mântuitor şi-i ucide fără milă pe toţi cei pe care-i consideră păcătoşi.

„Regina Nopții” Liliana Calancea. Fragment: „Ce dramă trăiește o femeie când nu-i iubită ani la rând. Ce dezastru poate provoca ea însăși când e iubită din nou, dar nu mai crede în iubire! În niciun fel de iubire”.

„Șoapte” de Svetlana Iurcu. O carte emoționantă, cu un mesaj care fără să vrei ajunge la suflet, lucruri reale și spuse cu atâta curaj.

„Suflet pe altar” de Petru Cliofos. Cartea cuprinde atât creații profunde precum poezii de dragoste, despre relație, cuplu și suferințe, cât și versuri pentru copii.

„Păunița sau Pasărea din noi” de Victor Dumbrăveanu. Când un sat de oameni gospodari presimte înnoirea timpului, se doarme mai puțin, săteanului îi vine poftă de vorbă și caută prilej de întâlnire – vecin cu vecin, neam cu neam, tovarăș cu tovarăș. Trezirea naturii, adică răzbaterea la lumină a coltelui de iarbă, înmugurirea și ciripitul păsărilor aduc frământ cald și în sufletul omului. lar dacă omul nu știe să se bucure e ca și cum grâul n-ar cunoaște împlinirea spicului.

„Lătrând la lună” de Aureliu Busuioc. O cărţulie amuzantă şi totodată tragică, captivantă şi nepretenţioasă. Personajul principal, cel care ni se confesează, este un câine din speţa şoricarilor, un câine gânditor – Enrigue. Citind cartea te laşi cucerit de umanismul unui câine, de finele observaţii aduse de acesta la adresa stăpânilor săi.

„Păsările tinereții noastre” de Ion Druță. O nostalgică afecțiune pentru sat, pentru lumea purtătoare de viață a celor ce au ținut suflul neîntrerupt al perpetuării neamului domină drama din „Păsările tinereţii noastre”.

„În umbra pașilor tăi” de Vitali Cipileaga. Lumea lui Theodor se prăbușește în momentul în care o pierde pe Paula într-un accident rutier. De aici încolo își pierde orice rost. Este un roman psihologic despre pierderi, secrete și căutări. O poveste care te strânge puternic la piept, amintindu-ți încă o dată de adevărata putere a dragostei.

„Dezbracă-mă de griji și dor” de Lucia Brainstorm. Pentru a scrie această carte, Lucia spune că a avut nevoie doar de câteva nopți. „Sunt bucăți din mine ce s-au așternut în suflet pe parscursul acestor 4 ani, în care încerc singură să îmi fac drum în viață”. Lucia susține că orice femeie își dorește pe cineva demn de a o iubi, acel cineva care o va dezbrăca nu de haine, ci de griji și de dor și speră că lucrarea ei va deveni un ghid care ne va ajuta să găsim cheia către inima femeilor.

„Pe aripile destinului” de Aliona Gherghilijiu. În această carte aflăm istoria unei fetiţe care mai întâi e la şcoală, apoi la facultate, devine matură şi în fine cunoaşte fericirea. Cartea cuprinde o împărtăşire de experienţă – sentimentală, de edificare a unei personalităţi, de realizare a unei cariere. Este un fel de poveste a vieţii autoarei.

„Și tu ești singur” de Aurelian Silvestru. Odată am întâlnit-o prin oraş. Nu m-a recunoscut. A trecut pe lângă mine, fără să mă vadă, apoi mi-a spus „Singurătatea e de vină”. Când te cuprinde, îţi întoarce vederea spre interior… Ai ochi doar pentru întunericul din tine. În aceeaşi zi, am luat stiloul în mână ca pe o daltă cu care aveam de gând să sparg un zid – zidul însingurării.

„Omul din bronz” de Cristina Costov. Motivul fiecărei nuvele din cartea lansată este povățuitor pentru cititor, autoarea dorind să-l aducă la gândul final: cât de greu nu ne-ar fi în viață,  vom fi, totuși,  fericiți. După cum s-a confesat autoarea, personajele cărții sunt inventate, dar au totuși tangență cu realitatea din jurul nostru.

„În căutarea pierderii de timp” de Aureliu Busuioc. „În căutarea pierderii de timp" include Jurnalul cubanez şi o serie de eseuri, pamflete şi pastile publicate la Editura Prut Internaţional. Oricât de bine se conjugă cu scrisul dintotdeauna al lui Busuioc, eseistica lui este o paletă inedită.” Mircea V. Ciobanu.

 „Târfa” de Cristina Costov. Inima Evei avea atâta nevoie de dragoste, încât în acel moment sufletul ei era gata să îmbibe foarte multă iubire. Acum nu îi mai era frică de nimic. Se umplu de o forță și avânt puternic de nedescris. Era sigură că viața ei s-a schimbat radical, de azi înainte va fi altfel și, în sfârșit, va îngropa Târfa din sine pe veci!

„Iubirea noastră-i ca și ura” de Victor Dumbrăveanu. Construit pe trei planuri, cu trei protagoniști de pe paliere sociale diferite, romanul lui Victor Dumbrăveanu reconstituie în cele mai mici amănunte epoca brejnevistă, o lume terifiantă și aberantă, dar și grotescă-hazlie, în care dezmățul erotic al indivizilor se mulează perfect pe osatura slută a sistemului burdușit cu valori false.

„Frunze de dor” de Ion Druță. Romanul cuprinde o perioadă scurtă din primavară până în toamna anului 1945, ultimile luni de război şi primele luni de pace. Timpurile sunt grele, dar viaţa şi tinereţea triunfă – tinerii de 16-17 ani muncesc în ogoare, trăiesc primele iubiri şi drame, dansează la club… îşi primesc viaţa.

Preluat de la: Zugo.md