somn.jpg

Deficiența cronică de somn poate slăbi sistemul imunitar, făcându-ți corpul să lupte mai greu împotriva infecțiilor. Poate declanșa schimbări de dispoziție precum iritabilitatea, depresia și anxietatea. Și studiile au legat lipsa de somn de: creșterea în greutate, creșterea riscului de a dezvolta boli de inimă, hipertensiune arterială și diabet de tip 2 și chiar și o speranță de viață mai redusă.

Pe de altă parte, somnul de calitate și în cantitate suficientă contribuie de la memorie (creierul tău are nevoie de odihnă pentru a forma noi căi neuronale pentru a învăța și reține informații) la sănătatea mintală bună (ești mai capabil să rezolvi probleme, să reglezi emoțiile și să iei decizii când ești odihnit) și până la reglarea hormonilor și vindecare. 

Iată 3 lucruri pe care să le faci, pentru un somn mai bun:

Dacă nu poți adormi în 20 de minute de când te-ai culcat, părăsește patul și fă ceva nestimulator într-o altă cameră. Citește o carte adevărată – nu un ebook – și evită orice ar putea să-ți cauzeze stres sau iritare, ceea ce ar putea împiedica în continuare somnul. Odată ce te simți foarte somnoros, întinde-te din nou în pat.

Anumite alimente bogate în proteine conțin un aminoacid numit triptofan, care se crede că te ajută să adormi mai ușor. Asta pentru că triptofanul este un precursor al hormonului serotonină, care influențează somnul și starea de spirit. Triptofanul produce și un alt hormon vital numit melatonină, care reglează ceasul intern al corpului pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea somnului. Pentru o creștere a nivelului de triptofan înainte de culcare, încearcă să bei un pahar de lapte, mănâncă o mână mică de nuci nesărate sau o banană. Când este sezonul lor, poți încerca și câteva cireșe – unul dintre puținele alimente cu o calitate excepțională: cireșele conțin în mod natural melatonină.

Singurul lucru pe care experții spun că nu ar trebui să-l bei chiar înainte de culcare? Alcoolul. Nu numai că un pahar de vin poate declanșa arsuri la stomac sau indigestie, care sunt inamici comuni ai somnului, dar și prea multe lichide chiar înainte de culcare pot duce la călătorii nocturne la baie care îți vor perturba somnul. Alcoolul te face să adormi, dar dezavantajul este dat de microtrezirile multiple de pe parcursul nopții. Ca rezultat, cel mai probabil o să te trezești simțindu-te extrem de obosit. Asta nu înseamnă că nu poți să te bucuri de un pahar de merlot la cină – doar asigură-te că ai câteva ore de buffer înainte de a merge la culcare.

Sursă foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro