dureri-artrita.jpg

A trata durerea cauzată de artrită nu este o experiență plăcută. Deși mare parte din populația globului suferă de osteoartrită, cea mai comună formă a acestei boli, există o diferență între faptul că este comună și ce presupune să te descurci cu o astfel de problemă. Alinarea durerii cauzate de artrită este posibilă și există mai multe opțiuni de încercat, de la ajustări mici pe care le poți face în viața ta până la intervenții complexe, cu ajutorul medicului tău.

Dacă te confrunți cu dureri de artrită, este o idee bună să consulți un medic, pentru a afla mai multe despre opțiunile de tratament. În plus, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a încerca să îți reduci durerea. Iată câteva sfaturi recomandate de experți:

Există un lichid numit lichid sinovial între articulațiile tale, care amortizează șocul dintre capetele oaselor și reduce frecarea atunci când îți miști articulațiile. Acest lichid se încălzește în timpul mișcării și poate ajuta la reducerea simptomelor artritei.

Mobilitatea generală și mișcarea – în special întărirea mușchilor din jurul articulației – pot scădea intensitatea durerii. Mișcarea în sine generează mai mult lichid sinovial, care lubrifiază articulația și cauzează mai puține simptome ale artritei. Chiar și întinderi ușoare ale articulațiilor pot ajuta, pentru că acestea presupun o gamă completă de mișcări.

Concentrează-te pe exerciții cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, yoga sau pilates, înotul, ciclismul, antrenamentul de forță, Tai Chi sau dansul. În același timp, evită activitățile cu impact mare, precum alergarea, săriturile, tenisul, aerobicul cu impact mare și repetarea aceleiași mișcări.

Deși mișcarea ajută la ameliorarea simptomelor artritei, există riscul să exagerezi, fără să îți dai seama. Fiecare persoană este diferită și poate exista o anumită variabilitate în ceea ce privește cât de mult exercițiu fizic ar trebui să facă, tipul și durata. Asigură-te că alternezi mișcarea cu odihna și nu ignora durerea.

Artrita implică de multe ori și articulațiile care suportă greutatea corpului, cum ar fi șoldul sau genunchiul. Dacă aceste articulații duc mai multă greutate din cauza obezității, vor fi mai dureroase și mai puțin active, ceea ce poate declanșa uneori un ciclu de inactivitate. Menținerea greutății sub control poate evita acest ciclu. 

Foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro