hotel.jpg

Sâmbătă, 1 februarie 2025, la Ujhorod s-a desfășurat summitul miniștrilor culturii pentru protejarea patrimoniului cultural ucrainean de distrugere în timp de război. În cadrul acestuia a fost adoptată Declarația privind consolidarea rezilienței sectorului cultural din Ucraina, semnată de 20 de țări. Republica Moldova la fel și-a luat angajamentul să sprijine țara vecină.

Documentul subliniază ideea că patrimoniul cultural joacă un rol esențial în identitatea națională, coeziunea socială și dezvoltarea economică a Ucrainei. Astfel, acesta oferă mai multe direcții pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei și ale partenerilor internaționali pentru conservarea, protejarea patrimoniului cultural și reconstruirea infrastructurii culturale.

De asemenea, declarația propune crearea unui Fond de patrimoniu ucrainean pentru finanțarea restaurării muzeelor și monumentelor. Restaurarea patrimoniului necesită investiții majore, iar un fond dedicat ar permite alocarea eficientă a banilor pentru proiecte esențiale. De asemenea, prin administrarea corectă a resurselor, fondul ar putea garanta lucrări de calitate, conform normelor internaționale.

Plus la toate, semnatarii declarației susțin formarea unei coaliții împotriva traficului ilegal de bunuri culturale, în conformitate cu Convenția UNESCO din 1970, și aplicarea de sancțiuni pentru crimele împotriva culturii. În acest context, în perioada 31 martie – 4 aprilie 2025, la Chișinău se va desfășura un training regional privind combaterea traficului ilicit de bunuri culturale din Ucraina. Acesta va reuni justițiari, autorități vamale și experți în patrimoniu cultural din șase țări: Ucraina, România, Polonia, Ungaria, Slovenia și Moldova.

Autoritățile statului vecin au informat că la sfârșitul lunii ianuarie 2025, 1 333 de monumente ale patrimoniului cultural și 2 185 de obiecte de infrastructură culturală au fost avariate în Ucraina ca urmare a agresiunii rusești. De la finalul anului 2023, pierderile totale din sectoarele culturii și turismului sunt estimate la aproape 20 de miliarde de dolari. În următorii 10 ani, costurile totale pentru restaurare, inclusiv serviciile necesare, sunt estimate la aproape 9 miliarde de dolari.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Preluat de la: diez.md