Castel-Mimi.jpg
La 2 februarie 2018 se implinesc 150 de ani de la nașterea ultimului guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, fondatorul castelului din localitatea Bulboaca, Anenii-Noi, care astăzi îi poartă numele.

Constantin Mimi s-a născut în 1868, într-o familie refugiată în Basarabia din Albania, lăsând o mare amprentă în istoria Basarabiei moderne, fie că e vorba de activitatea sa politică, fie de vinificator. A fost ultimul guvernator al Basarabie, până la Unirea din 1918, dar şi director al Centralei de la Bucureşti a Băncii Naţionale Române.

Mimi a abslovit cu medalie de aur Gimnaziului Nr.1 din Chișinău, a făcut dreptul la Universitatea din Odesa, finalizate cu diplomă de gradul I, iar ulterior a învățat vinificația la una dintre cele mai puternice şcoli occidentale ale timpului – Şcoala Superioară de Agricultură din Montpellier, Franţa.

Constantin Mimi este cel care a adus în premieră şi a popularizat în Basarabia soiul Aligote.

În 1893, Constantin Mimi a fondat castelul după un proiect francez, a folosit în premieră betonul armat, iar la construcţie a invitat ingineri italieni. Construcţia a fost finalizată către anul 1901, iar câţiva ani mai târziu, bijuteria arhitecturală era vizitată de Ţarul rus Nicolae al II-lea sau de prinţul moştenitor al României, Carol al II-lea.

Castel Mimi

Tot Mimi a telefonizat zemstva Tighinei, a construit calea ferată aici, a adus în Basarabia oile „Karakul” şi a condus primul automobil de marca Ford. În Chişinău, Mimi şi-a ridicat o vilă urbană, aflată astăzi la intersecția străzilor București și Serghei Lazo, care a fost recent renovată în cadrul complexului Spitalului de Copii.

Constantin MIMI s-a stins din viață la 17 aprilie 1935, fiind înmormântat la cimitirul creștin din Chișinău. O perioadă, numele său a fost umbrit în istorie. Astăzi, istoria renaşte la Bulboaca, iar vinurile şi Castelul îi poartă cu mândrie numele guvernatorului şi vinificatorului emblematic al Basarabiei.

În cinstea ultimului guvernator al Basarabiei a fost numit castelul de la Bulboaca, iar recent a fost înființată și Fundația de binefacere „Constantin Mimi”. Ea se va axa pe promovarea patrimoniului și susținerea talentelor din Republica Moldova, precum și pe promovarea țării în exterior.

Preluat de la: diez.md