shutterstock_155131391-scaled.jpg

Aparatul dentar, cunoscut și sub numele de aparat ortodontic, este o modalitate eficientă de corectare a alinierii dinților și de îmbunătățire a aspectului și funcționalității acestora. Cu toate acestea, există unele mituri și concepții greșite despre aparatele dentare. Iată o listă cu cele mai comune mituri despre aparatele dentare:

Deși este adevărat că adolescenții sunt cei mai comuni purtători de aparate dentare, ele pot fi, de asemenea, folosite cu succes de către adulți pentru a corecta problemele de aliniere și mușcătură. Aparatele dentare sunt la fel de eficiente pentru adulți ca și pentru copii și adolescenți. Chiar dacă osul este mai dens la adulți, tratamentul ortodontic poate îmbunătăți în continuare alinierea dinților și mușcătura.

În primele zile după aplicarea aparatului dentar, este posibil să simțiți o ușoară durere sau disconfort pe măsură ce vă adaptați la presiunea exercitată asupra dinților. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se obișnuiesc rapid și disconfortul este gestionabil cu medicamente ușoare și modificări ale dietei.

La Inside Clinic, Dr. Catrinel Banu foloseste pentru pacientii purtatori de aparate dentare, Terapia Durerii prin Biostimulare si Biomodulare cu Laserulul Epic X, care efectuata in aceeasi sedinta cu controlul lunar ortodontic inlatura orice disconfort posibil.

Deși este adevărat că anumite alimente tari sau lipicioase ar putea fi mai dificil de mâncat când porți aparat dentar, majoritatea alimentelor pot fi consumate în continuare cu atenție și prudență. Este important să evitați alimentele care ar putea dăuna aparatului sau care ar putea provoca dislocarea acestuia.

O igienă orală adecvată este esențială în timpul purtării aparatului dentar, dar acesta nu provoacă decalcifierea dinților. Cu o igienă orală adecvată și vizite regulate la dentist, puteți preveni acest lucru.

Daca acest lucru are loc, atunci dupa indepartarea aparatului exista cateva metode si tehnici minim invazive pe care Dr. Catrinel Banu le recomanda pacientilor ca si tratament de electie fara freza a petelor albe de smalt: tratamentul cu Infiltratul Icon, tratamentul cu Opalustre.

Tehnologia modernă a aparatelor dentare a avansat considerabil, permițând dezvoltarea de aparate dentare mai estetice și mai puțin vizibile, cum ar fi aparatele dentare invizibile Spark sau Safir transparente sau cele montate pe partea din spate a dinților. De asemenea, aparatul dentar este o investiție într-un zâmbet frumos și într-o sănătate orală îmbunătățită pe termen lung.

La Inside Clinic echipa de ortodontie va consiliaza in cadrul consultulului ortodontic initial sa alegeti aparatul potrivit pentru Dvs.

Durata tratamentului cu aparat dentar variază în funcție de severitatea afecțiunii ortodontice și de răspunsul individual al fiecărui pacient la tratament. În unele cazuri, tratamentul poate dura mai puțin timp decât v-ați aștepta.

Tehnologia modernă și metodele ortodontice avansate pot reduce semnificativ timpul necesar pentru a obține rezultatele dorite.

După îndepărtarea aparatului dentar, este necesară utilizarea unui dispozitiv de contentie (cum ar fi un retainer fix sau gutiera mobila) pentru a menține aliniamentul dinților. Fără acest dispozitiv, există riscul ca dinții să revină la poziția lor inițială în timp.

Este adevărat că există o perioadă de stabilizare după îndepărtarea aparatului dentar, în care este important să purtați dispozitive de retenție pentru a menține poziția corectă a dinților. Cu toate acestea, odată stabilită poziția finală a dinților, aceștia ar trebui să rămână aliniați cu îngrijire adecvată și utilizarea regulată a dispozitivelor de retenție.

În timp ce unul dintre beneficiile evidente ale tratamentului ortodontic este îmbunătățirea aspectului zâmbetului, aparatul dentar are beneficii funcționale importante. Corectarea aliniamentului dinților poate îmbunătăți ocluzia (mușcatura), masticația, vorbirea și sănătatea generală a gurii.

Aparatele dentare fixe oferă adesea rezultate mai precise și mai rapide decât cele mobile. Acestea permit ortodontului să aplice o presiune controlată și constantă asupra dinților pentru a corecta mai eficient aliniamentul.

În primele zile după aplicarea aparatului dentar, este posibil să simțiți o mică dificultate în pronunțarea anumitor sunete, dar majoritatea oamenilor se adaptează rapid și își revin vorbirea normală. Dacă întâmpinați dificultăți prelungite, puteți discuta cu ortodontul pentru a găsi soluții.

Vizitele regulate la ortodont sunt esențiale pentru monitorizarea progresului tratamentului, ajustarea aparatului dentar și soluționarea oricăror probleme care ar putea apărea. Este important să urmați recomandările ortodontului și să participați la controalele regulate pentru a asigura succesul tratamentului ortodontic.

Aparatul dentar trebuie să rămână pe dinți pe durata întregului tratament pentru a obține rezultatele dorite. Îndepărtarea prematură a aparatului poate încetini sau chiar opri progresul tratamentului.

În unele cazuri, scoaterea prematură a aparatului dentar poate duce la complicații suplimentare, cum ar fi fracturile dentare, probleme ale țesuturilor orale și gingiilor sau alte probleme dentare.

Dinții pot reveni la poziția inițială sau pot rămâne într-o poziție incomplet corectată, ceea ce poate necesita intervenții suplimentare pentru a corecta problema

În cazurile severe sau dacă progresul tratamentului este pierdut în întregime, poate fi necesară relansarea tratamentului ortodontic de la 0, ceea ce implică mai mult timp, costuri și inconveniente pentru pacient.

Orice îndepărtare prematură a aparatului dentar sau orice modificare a planului de tratament ar trebui să fie discutate în prealabil cu ortodontul pentru a evita complicațiile și pentru a asigura obținerea rezultatelor dorite într-un mod eficient și sigur.

Deși costul tratamentului ortodontic poate varia în funcție de complexitatea cazului și de regiunea geografică, există opțiuni de finanțare și asigurare care pot face tratamentul mai accesibil pentru mulți oameni. Este important să discutați la receptia clinicii dentare Inside Clinic despre opțiunile de plată și să stabiliți un plan financiar adecvat, in rate.

În concluzie, este important să separăm adevărul de ficțiune în ceea ce privește aparatele dentare și să ne educăm corect despre tratamentul ortodontic. Cu informații corecte și îndrumare adecvată din partea unui ortodont profesionist, tratamentul ortodontic este o experiență pozitivă și poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea și încrederea în sine.

Citește și: „Slimmimg wires” sau „sârmele dentare pentru slăbit” – un trend periculos | Dr. Catrinel Banu: „Ca medic dentist, sunt îngrijorată de impactul pe care îl poate avea închiderea maxilarului doar pentru o simplă dietă și nu pentru o problemă medicală serioasă”

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro