Descoperirile revoluţionare în domeniul medicinei au dus la eradicarea multor maladii care au curmat vieţile a milioane de persoane de-a lungul timpului, iar o banală infecţie bacteriană care avea drept consecinţă inevitabilă decesul în urmă cu câteva decenii este acum doar o amintire urâtă.

Totuşi, în ciuda progreselor ştiinţifice din ultimii zeci de ani, multe boli au rămas încă necunoscute.

Pacienţii care suferă de aceste afecţiuni nu beneficiază de un tratament curativ, ci doar de unul adjuvant, care are scopul de ameliorare a simptomelor. Iar pe lista acestor boli care nu beneficiază încă de un tratament curativ se înscrie, mai nou, şi COVID-19, cauzată de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

<!–

Formul de quiz

–>

Iată care sunt cele 10 boli la care medicina încă nu a găsit un tratamentul curativ!

Boala Alzheimer

Este cea mai comună formă de demenţă şi se fac descoperiri de la un an la altul în ceea ce priveşte cauzele şi factorii de risc, dar tratamentul pentru boala Alzheimer încă se lasă aşteptat. Simptomele acestei boli neurodegenerative afectează semnificativ calitatea vieţii persoanei afectate.

Noi studii arată că această boală poate debuta încă de la vârsta de 40 de ani, dar simptomele se acutizează abia după 65 de ani. Se estimează că o persoană diagnosticată cu boala Alzheimer trăieşte aproximativ 8 ani de la debutul simptomelor severe: pierderi de memorie, depresie, anxietate. Chiar dacă nu există un tratament curativ, anumite medicamente pot ajuta la ameliorarea temporară a simptomelor.

Diabetul

Şi diabetul este o boală încontinuu cercetată, dar al cărei tratament curativ nu a fost încă descoperit. Copiii şi tinerii dezvoltă diabet de tip 1, adică pancreasul nu produce deloc insulină, pe când adulţii dezvoltă diabet de tip 2 (95% din cazurile de diabet), caz în care organismul dezvoltă rezistenţă la insulină, ceea ce rezultă în creşterea valorilor glicemiei.

Nu există tratament pentru niciuna dintre aceste forme de diabet, însă alimentaţia corectă, mişcarea şi menţinerea greutăţii în limitele normale pot ajuta la reglarea valorilor glucozei din sânge în cazul diabetului de tip 1.

Infecţia cu HIV/SIDA

SIDA este una dintre cele mai temute boli cu transmitere sexuală. Virusul care o provoacă, HIV, slăbeşte sistemul imunitar şi predispune la contractarea multor infecţii, în faţa cărora organismul nu poate rezista în lipsa unui tratament adjuvant.

Nu toate persoanele infectate cu virusul HIV ajung în stadiul final, cel mai grav, respectiv SIDA. Deşi nu există un tratament care să vindece infecţia cu HOV, anumite medicamente pot ajuta la întărirea sistemului imunitar şi pot opri evoluţia bolii.

Boala Parkinson

Boala Parkinson afectează producţie de dopamină, un neurotransmiţător care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos, care controlează mişcarea, comportamentele şi emoţiile.

În stadiile incipiente, boala se manifestă prin tremur sau modificări ale posturii care ulterior progresează şi pot afecta semnificativ calitatea vieţii pacientului. În prezent nu există un tratament pentru boala Parkinson. Simptomele acestei boli pot fi însă ameliorate cu ajutorul anumitor medicamente sau, uneori, cu intervenţie chirurgicală.

Scleroza multiplă

Această afecţiune determină sistemul imunitar să atace sistemul nervos central, iar printre cauze se numără moştenirea genetică, expunerea la anumiţi factori de mediu sau chiar infecţiile virale.

Simptomele sclerozei multiple diferă de la o persoană la alta şi se pot manifesta episodic. Dificultăţile la mers, amorţeala membrelor, tulburările de vedere, durerea cronică şi ameţeala sunt simptome des întâlnite la pacienţii cu scleroză multiplă, acestea putând fi ameliorare cu medicamente, terapii sau tehnici de reabilitare medicală. Cu toate acestea, un tratament curativ nu a fost încă descoperit.

Lupus

Lupusul este o boală autoimună în care sistemul imunitar produce anticorpi care atacă propriile celule şi ţesuturi sănătoase, cauzând astfel inflamaţii şi durere. Cele mai comune simptome ale lupusului sunt oboseala, durerile de cap, umflarea mâinilor şi a picioarelor, durerea în piept. Scopul tratamentului este de a reduce inflamaţia din corp, însă boala în sine nu beneficiază încă de un tratament curativ.

Poliomielita

Datorită vaccinării, poliomielita este acum pe care să fie eradicată, încă mai există încă regiuni în care sunt raportate cazuri de îmbolnăvire. Boala este una cumplită şi duce la paralizie sau chiar deces. De asemenea, este o boală foarte contagioasă, motiv pentru care sunt extrem de importante politicile de sănătate care privesc imunizarea în regiunile sărace ale lumii.

Astmul

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu astm reuşesc să îşi ţină sub control simptomele cu ajutorul terapiilor adjuvante (inhalatoare), dar încă nu există un tratament care să vindece această afecţiune. Astmul duce la dificultăţi respiratorii, tuse, strănut şi constricţie toracică, manifestări care pot fi agravate de factori precum fumatul, efortul fizic intens sau poluarea.

Schizofrenia

Cauzele acestei tulburări mintale nu sunt cunoscute, prin urmare nici nu există un tratament curative, dar pot fi indicate diverse medicamente care ameliorează simptomatologia. Boala poate duce la halucinaţii, tulburări de memorie şi de relaţionare. Anumite gene, infecţii virale sau malnutriţia sunt încadrate la capitolul posibili factori de risc în apariţia schizofreniei.

Cancerul

A doua cauză de mortalitate în lume, cancerul continuă să rămână un flagel fără tratament curativ. Chiar dacă se fac descoperiri spectaculoase de la un an la altul, un tratament care să vindece cancerul nu este încă disponibil. Chimioterapia, radioterapia, intervenţia chirurgicală şi, mai nou, imunoterapia sunt opţiuni pe care le au la dispoziţie bolnavii de cancer pentru prelungirea speranţei de viaţă şi ameliorarea simptomelor.

COVID-19

Această boală care ne-a pus pe jar în ultimele luni este abia la începuturile sale. Cercetătorii estimează că un potenţial vaccin eficient şi sigur pentru imunizare va fi disponibil abia peste un an, în cazul optimist. Schemele terapeutice utilizate în prezent pentru ameliorarea simptomelor şi prevenirea complicaţiilor includ medicamente antimalarice, antivirale şi, uneori, antibiotice. De asemenea, ventilaţia mecanică poate fi necesară în cazul pacienţilor a căror funcţie pulmonară este afectată sever.

Preluat de la: csid.ro