beleu3.jpg

Satul Văleni din raionul Cahul a fost desemnat destinația anului 2024 în Republica Moldova pentru țara vecină România. Anul precedent, localitatea a primit și premiul Best Tourism Villages 2023, considerat cel mai prestigios în domeniul turismului rural la nivel mondial. Cu această ocazie, vă prezentăm obiectivele turistice din Văleni, dar și activitățile care pot fi făcute în regiune.

Rezervația științifică „Prutul de Jos” este prima rezervație a biosferei din Moldova înscrisă în patrimoniul UNESCO. Aceasta cuprinde nouă localități din raionul Cahul: Crihana Veche, Manta, Vadul lui Isac, Colibași, Brânza, Văleni, Slobozia Mare, Câșlița-Prut și Giurgiulești.

Aici viețuiesc circa 200 de specii de păsări și 40 de specii de mamifere. Totodată, pe teritoriu cresc peste 300 de tipuri de plante.

Pornind de la sediul rezervației, vizitatorii au posibilitatea de a observa și admira mai multe locații, fie pe jos, fie cu barca. Principala destinație este lacul natural Beleu. Din mijlocul acestuia se deschide o minunată vedere spre Colinele de Aur. Aici găsiți mai multe detalii, iar aici puteți admira o serie de fotografii.

Nu departe de satul Văleni se află unul dintre cele două canale care alimentează lacul Beleu – gârla Manolescu. Peste acest canal este întins un pod vechi de lemn, care duce către „Drumul lui Petru Rareș”. Traseul șerpuiește pe o distanță de nouă kilometri printre desișuri de stuf, trestii și sălcii, făcând legătura cu celălalt mal al Prutului.

Se spune că, pe timpuri, prin aceste locuri hoinărea Petru Rareș. Într-una dintre vânători, acesta ar fi visat Colinele de Aur ale Văleniului închinându-se la el, iar a doua zi ar fi aflat vestea că va deveni domnitorul Țării Moldovei. În prezent, acest traseu a rămas o moștenire istorico-culturală de o importanță incontestabilă pentru sudul țării.

În realitate, „Colinele de Aur” sunt roci. Acestea reprezintă un monument al naturii apărat de Academia de Științe și, oficial, sunt cunoscute sub denumirea de „Aflorimentul de la Văleni”. Numele „Colinele de Aur” se datorează nuanței gălbui-roșcate a argilei ieșite la suprafață.

În această zonă, luată sub protecția statului încă în 1975, au fost descoperite resturi scheletice de mamifere, oase ale membrelor care au aparținut unui mamut, măsele de elefant-de-sud, cochilii de moluște de apă dulce etc.

Eco-Village Văleni reprezintă o afacere socială locală, inițiată în 2014 și axată pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol și a ecoturismului în zonă.

Pornind de la ideea unui muzeu tradițional, complexul turistic a dezvoltat ulterior capacități de cazare ecologică și agrement (agro-pensiune și căsuțe muzeu, caiace, bărci și biciclete, piscină, jacuzzi și spa), un restaurant amenajat rustic și o mică vinărie de familie, cu scopul de a atrage mai mulți vizitatori.

Pe parcursul anului, pe teritoriul complexului au loc diverse seminare, traininguri, activități educative și recreative (inclusiv școli de vară, ateliere de olărit, țesut și gătit). În sezonul cald, aici se organizează târguri, în cadrul cărora meșterii populari locali pot să-și vândă produsele. Aici găsiți mai multe detalii.

Curtea Tradițională Țărănească „Casa Dorului” este parte a Complexului etno-cultural „Văleni”. Casa–muzeu este amenajată în stilul secolelor XVIII-XIX, cu cele trei încăperi specifice: casa mare, bucătăria și camera de dormit. Fondatorii muzeului spun că odată ce intri în locuință, fără să vrei te transpui în acele timpuri și te așezi la războiul de țesut, îți pui furca în brâu și tragi câteva fuse. Dacă dorești, poți și să țeși câteva rânduri la rogojină sau să mesteci cu lingura de lemn într-o oală ce clocotește pe cotlon.

Mai mult decât atât, oaspeții au ocazia de a degusta și servi bucate tradiționale, inclusiv tocănița cu mămăligă și brânză, sărmăluțele în foi de viță-de-vie și plăcintele cu brânză, acompaniindu-le cu un vin delicios.

Vinăria Corbu la fel este parte a Complexului etno-cultural „Văleni”. Aceasta se bazează pe o moștenire bogată, transmisă din tată-n fiu, a secretelor prefacerii strugurilor în vin și a vinului în povești și legende, acesta fiind și mottoul cramei – „VIN cu o poVESTE”.

Anual, crama și-a propus să producă în jur de 5 000 de sticle de vin. Astfel, turiștii pasionați de vinurile moldovenești au ocazia de a participa la degustarea băuturilor, dar și la recoltarea strugurilor și la producerea mustului.

Pensiunea „La Gura Cuptorului” este amplasată într-o locație deosebită, unde tradiționalul se împletește frumos cu actualul, iar obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie. Aceasta dispune de patru camere care pun la dispoziție vizitatorilor circa 10 locuri de cazare.

Una dintre încăperile pensiunii a fost destinată Muzeului pâinii de ritual, tradiții și obiceiuri, unde vizitatorii sunt serviți cu ceai de melisă-mentă rece și miere de albină, cu cozonac proaspăt copt și cu burnăcei (porumbei) pregătiți pe vatră. Totodată, doritorii pot participa la ateliere de copt pâine sau cozonaci și de împletit colaci.

Muzeul de Istorie și Etnografie Văleni și-a deschis ușile pentru public pe 27 august 2017, atunci când a fost inaugurat Centrul socio-cultural Văleni. Muzeul cuprinde până la 1 000 de exponate, printre care piese de vestimentație, mobilier, documente, fotografii și unelte.

Scopul instituției este de a conserva și valorifica patrimoniul istoric, etnografic și cultural al localității. Astfel, în incinta muzeului există și un atelier de țesut covoare, care permite meșterilor din localitate să transmită meșteșugul țesutului covoarelor generaților următoare.

Preluat de la: diez.md