ipiccy_image-4.jpg
A început sezonul florilor de nufăr! Astfel, din luna mai și până la sfârșitul lunii septembrie, doritorii pot admira aceste mici comori acvatice ale naturii în diferite locații. În Moldova există spații unde cei interesați pot vizita florile de nufăr, iar #diez vă prezintă trei dintre ele. Dacă nu ai reușit să vizitezi niciuna dintre aceste locații, te ajutăm noi cu informațiile și coordonatele necesare.

Despre Nuferi: sunt plante perene (uneori putând fi și plante anuale) care trăiesc în bălți, lacuri, ape curgătoare. Ele au tulpini lungi înfipte în mâl. Frunzele lor se pot clasifica în două tipuri: un tip de frunze subacvatice și frunzele plutitoare de la suprafața apei cu camere cu aer, în formă de inimă și cu un pețiol lung. Florile sunt frecvent aromate și au petalele de culori diferite așezate pe mai multe rânduri.

În Moldova găsim flori de nufăr în apropierea orașului Cahul, satul Bardar din Ialoveni și lângă orașul Călărași.

Rezervația „Prutul de Jos”


Sursă: Roman Friptuleac

Prima locație unde puteți găsi flori de nufăr este Rezervația Naturală „Prutul de Jos”, care se află în apropierea orașului Cahul. Rezervația reprezintă o arie protejată amplasată în cursul de jos al râului Prut, incluzând Lacul Beleu și împrejurimile sale, în sud-vestul Moldovei.

Rezervația a fost creată pe 23 aprilie 1991 în scopul ocrotirii florei și faunei din lacul Beleu și a luncilor inundabile din împrejurimile lui. Vegetația, în cea mai mare parte a teritoriului rezervației, este reprezentată de desișurile de trestii și stuf, sălcișuri, precum și de un covor bogat de plante de apă, de luncă inundabilă (papura, pipiriga, nufărul, crinul de apă, răculețul, lintița). Aici puteți găsi și nufărul alb care este inclus în Cartea Roșie a Moldovei.


Sursă: Roman Friptuleac

Preț! Intrarea pe teritoriul rezervației este de 15 lei pentru elevi și 30 pentru adulți. Nuferii pot fi admirați pe două trasee – acvatic și terestru. Astfel, puteți face o plimbare cu barca pentru a vedea îndeaproape florile de nufăr. Pentru aceasta, va trebui să scoți din buzunar 220 de lei per oră de persoană pentru barca cu motor, și pentru cea cu vâsle – 150 de lei ora pentru trei persoane.

Dacă vrei să prinzi momentul în care înfloresc nuferii, trebuie să te trezești în zori și să mergi să observi plantele de pe lacul Beleu până la răsăritul soarelui. Pentru aceasta, cel mai probabil vei avea nevoie să rămâi peste noapte în rezervație.


Sursă: Roman Friptuleac

Totodată, dacă ajungi în rezervație probabil vei vrea să vezi mai multe lucruri decât nuferi, iar pentru aceasta există persoane specializate care te pot ghida contra cost.

Cum ajungi? Mai jos îți prezentăm traseul pe care îl obținem printr-o simplă căutare pe Google Maps. Chiar dacă rezultatul oferit ne arată că drumul va dura în jur de trei ore și 15 minute, colega noastră Alina (originară din Slobozia Mare, raionul Cahul) ne asigură că putem face și până la patru ore pe drum – să nu uităm de calitatea drumurilor de la sud!

Dacă mai ai nevoie și de alte detalii sau vrei să faci o rezervare, poți apela următorul număr de telefon: 062122295.

Lacul cu nuferi de la Bardar

Cea de-a doua destinație este cea mai apropiată locație de Chișinău unde poți găsi nuferi și se află în raionul Ialoveni. Aceasta este și cea mai populară locație vizitată de moldoveni pentru a admira florile și a-și face fotografii cu acestea.

Lacul cu nuferi din satul Bardar, raionul Ialoveni, este o proprietate privată. Aici cresc până la 50 de soiuri de nuferi care au fost aduși din diferite colțuri ale lumii, respectiv au o multitudine de culori și arome.

Locul este amenajat frumos, astfel încât vizitatorii să-și poată face fotografii frumoase – este amenajată o barcă specială și un scrânciob.

Preț! Maturii vor achita 50 de lei, copii intră gratuit. De asemenea, clienții care pe timp de iarnă au procurat lalele (proprietarii sunt și crescători de lalele) de la Bardar au acces gratuit la lac. Ar fi recomandabil ca persoanele să vină fără animale de companie. Sezonul nuferilor la Bardar va începe aproximativ după data de 15 iunie.

Totodată, vizitatorii pot obține un nufăr gratuit dacă intră în apă și reușesc să rupă nufărul pe care îl indică proprietarul. Când ziua este mai liberă, vizitatorii sunt primblați cu barca, iar costul acestei activități este inclus în prețul de la intrare. De asemenea, teritoriul locației deține și o zonă amenajată mai mult pentru copii – „Baza de partizani”. Aici a fost adunată toate tehnica partizanilor din jur.

Orar de activitate: este sugerat ca vizitatorii să vină în zilele de weekend, sâmbătă și duminică, pentru că în timpul săptămânii se înterprind lucrări care nu vizează turismul. La fel, proprietarii recomandă ca vizita să fie făcută până la ora 15.00. După această oră, nuferii încep să-și închidă florile până a doua zi dimineață.

De la Chișinău până la Bardar faci cu mașina aproximativ 30 de minute. Colegul nostru Dinu Bubulici, care a vizitat recent lacul, ne asigură că drumul este destul de bun.

Cum ajungi la lacul cu nuferi? Odată ce intri în localitatea Bardar, trebuie să mergi înainte pe drumul principal până în momentul în care vei vedea un copac în mijlocul drumului (este îngrădit), de acolo faci stânga și mergi înainte până ajungi la zona unde se află lacul.

Mai jos îți lăsăm și o hartă care ar putea să te ajute.

Dacă mai ai nevoie și de alte detalii, poți apela numărul de telefon 069 306 501 sau poți accesa această pagină de Facebook.

Lacul de nuferi de lângă Călărași


Sursă: Facebook/Nuferi pe Lac

Cea de-a treia locație la fel ca și lacul din Bardar, este o proprietate privată. În lac cresc în jur de 25 de soiuri de nuferi din întreaga lume, iar vizitatorii au posibilitatea să admire florile dintr-o barcă oferită de către proprietari alături de un ghid. Această activitate trebuie programată din timp și te va costa 100 de lei pentru două persoane.

Preț! Taxa de vizită pentru adulți este de 50 lei și 30 de lei pentru copiii de până la șapte ani. Aici intră primirea și ghidarea vizitatorilor dornici de a afla mai multe despre cultivarea și semnificația nuferilor în diferite culturi și la diferite popoare. De asemenea, doritorii pot procura și flori de nufăr (o unitate – 100 de lei). La fel, pot fi procurate și compoziții florale din nuferi vii în bol de sticlă. Prețul acestora va varia în funcție de numărul florilor și a vazei alese.


Sursă: Facebook/Nuferi pe Lac

Sursă: Facebook/Nuferi pe Lac

Orar de activitate: doritorii de a admira florile de nufăr pot veni la lac în zilele de weekend, sâmbătă și duminică, de la ora 10.00 până la ora 18.00.

Cum ajungi aici? Lacul se află la trei kilometri de la ieșirea din Călărași spre Ungheni. Pe partea stângă, vei vedea o săgeată pe care scrie „Nuferi pe Lac”. Lacul se află aproape de traseul Chișinău-Iași, doar că trebuie să treci pe sub calea ferată ca să ajungi la el.

Conform estimărilor făcute de Google Maps, drumul până la destinație va constitui aproximativ o oră.

Mai jos, anexăm o hartă care ar putea să te ajute.

Dacă mai ai nevoie și de alte detalii, poți apela numărul de telefon 069543003 sau poți accesa această pagină de Facebook.

Dacă mai cunoașteți și alte locații cu nuferi din Moldova, nu ezitați să ne scrieți!

Preluat de la: diez.md