Nemo-Eurovision-1.jpg

Nemo, care a reprezentat Elveția la Eurovision Song Contest din acest an, în seara zilei de 11 mai, a spart codul victoriei, câștigând concursul muzical. Am încercat să înțelegem despre ce este piesa învingătoare – The Code.

Estetica scenică! Nemo Mettler i-a impresionat pe toți încă din a doua semifinală, când a evoluat într-o fustă roz și un pulover pufos de culoarea piersicii, echilibrându-se pe un disc metalic care se înclina în timpul prestației sale.

Pe parcursul evoluției, Nemo își menținea echilibrul pe marginea discului, cântând mai multe stiluri muzicale, inclusiv rap și operetă. Nemo a avut aceeași prestație și în marea finală, fiind considerat unul dintre favoriții pentru victorie.

Versuri! O componentă importantă în orice piesă va rămâne înțelesul și mesajul versurilor. Așa că, am tradus textul piesei The Code, pe care îl lăsăm mai jos.

Bine ai venit la spectacol
Să știe toată lumea
Am terminat jocul
Voi rupe lanțurile

Mai bine te prinzi bine
Voi turna încă o cupă
Aceasta este boema mea
Așa că bea, prietene

Această poveste este adevărul meu

Eu, eu am mers până în iad și înapoi
Pentru a mă regăsi pe drumul cel bun
Am rupt codul

Ca amoniții
Doar i-am dat puțin timp
Acum am găsit paradisul
Am rupt codul

Hai să-ți spun o poveste despre viață
Despre bine și rău, mai bine ține-te bine
Cine decide ce e greșit, ce e corect
Totul este echilibru, totul este lumină
Am atât de mult pe minte
Și am stat treaz toată noaptea
Sunt atât de entuziasmat, sunt atât de excitat
E ceva mai mare decât mine, mă entuziasmez atât de mult

Hai să gust extremele
Hai să simt acea frică arzătoare
Această poveste este adevărul meu

Eu, eu am mers până în iad și înapoi
Pentru a mă regăsi pe drumul cel bun
Am rupt codul

Ca amoniții
Doar i-am dat puțin timp
Acum am găsit paradisul
Am rupt codul

Undeva între 0 și 1
Acolo mi-am găsit împărăția
Inima mea bate ca un…

Undeva între 0 și 1
Acolo mi-am găsit împărăția
Inima mea bate ca o tobă

Eu, eu am mers până în iad și înapoi
Pentru a mă regăsi pe drumul cel bun
Am rupt codul

Ca amoniții
Doar i-am dat puțin timp
Acum am găsit paradisul
Am rupt codul

Într-un interviu, Nemo a menționat că piesa sa este despre descoperirea non-binarității sale, iar referința la „0 și 1” are o semnificație simbolică, reprezentând clasificarea binară a genurilor ca masculin și feminin.

În alt interviu, Nemo a menționat că a fost uimit de faptul că fanii Eurovision s-au conectat cu piesa sa „profund personală” și crede că mesajul din spatele cântecului său este destul de universal, căci senzația de a te elibera este una comună și fiecare are un cod de spart.

Definiția de non-binar reprezintă un termen umbrelă pentru identitățile de gen care nu sunt exclusiv masculine sau feminine.

Într-un alt interviu, Nemo a spus că The Code nu este doar o piesă, dar și un spațiu sigur în care fiecare persoană își poate găsi adevărul. Adevărul lui Nemo este între 0 și 1 în sistemul binar.

Nemo a mai povestit că istoria lui personală face apel pentru fiecare om să-și descifreze propriul cod și să devină autentic.

Mai jos, îți lăsăm interpretarea acestei piese de către Dara, muziciană autohtonă.

Biografie. Nemo Mettler s-a născut în 1999, într-un mic oraș bilingv din Elveția – Biel. A început să cânte la vioară, pian și tobe de la o vârstă fragedă. În 2016, Nemo a devenit faimos peste noapte după apariția sa în proiect de pe YouTube – SRF Virus (#Cypher), care a devenit viral pe rețelele de socializare. Ulterior, Nemo a lansat două EP-uri, iar șapte piese au ajuns direct pe Swiss Singles Chart Oficial.

Amintim că Moldova a evoluat în prima semifinală a concursului, dar nu s-a calificat în marea finală Eurovision 2024. Țara noastră a fost reprezentată de Natalia Barbu, cu piesa In The Middle. În finala națională, aceasta a acumulat 22 de puncte. Vedeți aici cum a votat juriul și publicul. Aici aflați ce punctaj a primit Moldova în prima semifinală.

În acest articol vedeți cum a votat juriul din Moldova în finala Eurovision Song Contest 2024 și cărei țări i-a oferit 12 puncte. Aici găsești lista tuturor clipurilor muzicale la piesele cu care interpreții noștri au participat la Eurovision.

Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune. În acest an a avut loc cea de-a 68-a ediție a concursului și s-a desfășurat la Malmö, Suedia, pe 7, 9 și 11 mai 2024. În anul 2023, Suedia a reușit să se claseze pe primul loc, fiind reprezentată de Loreen cu piesa Tattoo.

Preluat de la: diez.md