nasa-pamant-terra.jpg
Universitatea Tehnică din Danemarca a modelat digital sunetul magnetic al Pământului. Oamenii de știință din cadrul instituției au reușit să preia semnalele magnetice măsurate de misiunea spațială „Swarm” a Agenției Spațiale Europene și să le transforme în sunete. 

Conform Agenției Spațiale Române (ROSA), rezultatul a fost „destul de înfricoșător”. Potrivit acestora, clipul audio reprezintă câmpul magnetic generat de nucleul Pământului și de o furtună solară.

„Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de radiațiile cosmice și de particulele încărcate transportate de vânturile puternice care se deplasează dinspre Soare. Atunci când aceste particule se ciocnesc cu atomii și moleculele – în principal oxigen și azot – din atmosfera superioară, o parte din energia rezultată din coliziuni se transformă în lumină verde-albastră tipică pentru aurora boreală, care poate fi observată uneori de la latitudini nordice înalte”, menționează reprezentanții ROSA.

De asemenea, câmpul nostru magnetic este generat în mare parte de un ocean de fier lichid supraîncălzit de sub picioarele noastre, ce alcătuiește nucleul extern al planetei. Mișcarea sa creează curenți electrici, care, la rândul lor, generează câmpul nostru electromagnetic în continuă schimbare.


Amintim că, în luna august curent, NASA a publicat o înregistrare audio care prezintă sunetul emis de o gaură neagră.

Preluat de la: diez.md