somn-1.jpg

De ce contează poziția în care dormim?

Creierul nostru, un organ complex și delicat, are nevoie de un mediu optim pentru a funcționa la capacitate maximă. Somnul este momentul în care creierul se regenerează, eliminând toxinele acumulate pe parcursul zilei și consolidând amintirile.

Un studiu recent a arătat că sistemul glimfatic, responsabil de eliminarea deșeurilor din creier, funcționează mai eficient atunci când dormim pe o parte. Astfel, în această poziție, lichidul cefalorahidian curge mai bine prin creier, spălând astfel proteinele și alte substanțe dăunătoare, potrivit MindBodyGreen.

Mai mult, atunci când dormim pe o parte, presiunea asupra creierului este distribuită mai uniform, ceea ce poate contribui la o mai bună oxigenare și la eliminarea mai eficientă a toxinelor.

„Este interesant că poziția laterală de somn este deja cea mai populară la oameni și la majoritatea animalelor – chiar și în sălbăticie – și se pare că am adaptat poziția laterală de somn pentru a ne curăța cel mai eficient creierul de deșeurile metabolice care s-au acumulat în timp ce suntem treji”, a declarat Maiken Nedergaard, Ph.D.

Cercetările indică faptul că dormitul pe partea stângă ar putea fi benefic pentru sănătatea creierului. Iată de ce:

CONCLUZIE

Deși dormitul pe partea stângă poate aduce anumite beneficii pentru sănătatea creierului, nu există încă suficiente dovezi științifice pentru a afirma cu certitudine că aceasta este cea mai bună poziție pentru toată lumea. Cel mai important este să găsiți o poziție în care vă simțiți confortabil și care vă permite să vă odihniți corespunzător.

Citește și: De ce e bine să dormi pe partea stângă a corpului

Sursă foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro