Uniunea Europeană (UE) este construită pe câteva valori fundamentale care stau la baza tuturor statelor membre. Aceste virtuți, cum ar fi libertatea, democrația sau prietenia, sunt împărtășite de către întreaga societate a uniunii. În acest material, vom acorda o atenție deosebită prieteniei, care a determinat apariția Inițiativei Tinerilor Ambasadori Europeni (YEA) – o rețea de comunicare apolitică, voluntară și vibrantă, care conectează și construiește punți de prietenie între tinerii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, statele membre ale UE și Regatul Unit. De la înființare și până în prezent din rețea au făcut parte peste 1 700 de tineri. Unul dintre aceștia este Dan Băjireanu, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Minerva” din Chișinău. În cele ce urmează, Dan ne va povesti cum a ajuns să se alăture inițiativei, ce evenimente organizează pentru semenii săi, dar și de care oportunități s-a bucurat datorită rețelei.
Așa cum de cele mai multe ori platformele sociale sunt o sursă de oportunități pentru tineri, Dan nu este o excepție. Elevul a descoperit YEA într-un story pe Instagram al actorului Cătălin Lungu, iar de un an și trei luni contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la colaborarea UE cu țările partenere din est. „Mi s-a părut interesant, mai ales pentru că eu căutam o organizație de voluntariat și am decis să mă provoc și să aplic.”
Odată ce a devenit membru cu drepturi depline al inițiativei, Dan se implică activ în organizarea diverselor evenimente, atât împreună cu colegii săi din Republica Moldova, cât și cu cei de peste hotare. În prezent, rețeaua implică circa 60 de tineri ambasadori europeni din Republica Moldova, aceștia fiind originari din diverse regiuni ale țării și din Stânga Nistrului. „Este foarte fain, deoarece dezvolți cunoștințele despre țara ta. Tinerii ambasadori europeni din Republica Moldova sunt peste tot. Organizăm evenimente online și cu țările din parteneriatul estic.” Printre activitățile primare pe care le inițiază cei din YEA se regăsesc:
# vizite în școli sau universități;
# colaborarea cu EuroCluburile;
# mese rotunde;
# activități de implicare civică;
# evenimente internaționale.
Dan se mândrește cel mai mult cu simularea Mini Model European Union Moldova 2024, pe care a organizat-o în trei licee din Chișinău. Așadar, grație evenimentului, tinerii de la „Minerva”, „Spiru Haret” și „Aristotel” au experimentat rolul unui europarlamentar și au luat decizii asupra problemelor fundamentale ale blocului comunitar. Elevul ne-a povestit că fiecare ambasador este liber să decidă cum își dorește să inițieze astfel de activități, fie o face individual, fie împreună cu o echipă. „Dacă îți permiți să organizezi un eveniment singur, o poți face. Important este să iei în considerare abilitățile pe care le dezvolți, iar lucrul în echipă este una dintre cele mai importante activități. Eu mereu aleg o echipă cu care să lucrez.”
Dat fiind faptul că tânărul ambasador european a fost responsabil de buna desfășurare a simulării, pregătirile au început cu stabilirea unui buget, cu alegerea locațiilor și cu identificarea partenerilor. „Evenimentul a durat patru zile. Prima zi s-a desfășurat online și a fost dedicată instruirii participanților despre valorile UE, principalele instituții și rolul acestora. Celelalte trei zile au inclus dezbateri și traininguri în format fizic.” Dan a reușit să convingă și invitați speciali să se alăture evenimentului. Este vorba despre șeful protocolului diplomatic, Mihail Barbulat, și o fostă membră a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Simina Tulbure.
O astfel de activitate aduce cu sine și unele provocări. „Din cauza unor factori externi, nu am reușit să organizăm evenimentul la Liceul Teoretic «Spiru Haret» și am fost nevoit să identific un alt spațiu. De asemenea, pot apărea probleme legate de buget sau de unii invitați care s-ar putea să ne refuze. Chiar dacă există obstacole, mereu le-am rezolvat cu ajutorul echipei sau al coordonatorului național.” În pofida provocărilor, Dan menționează că tinerilor le-a plăcut simularea, de aceea își dorește să implementeze acest proiect nu doar în instituțiile de învățământ din capitală. „Cunosc deja câțiva tineri ambasadori europeni din regiuni care vor să organizez astfel de evenimente și în liceele lor. Totodată, cred că asemenea simulări ar fi binevenite și la nivel internațional.”
Inițiativa YEA este pe larg răspândită în toate țările partenere din est, iar colaborarea internațională și schimbul de idei între membrii din diferite state nu lipsește. Dan a stabilit primul contact cu tinerii ambasadori europeni din afara țării în cadrul unui eveniment organizat la Chișinău. „Îmi amintesc că am cunoscut două fete din Italia care mi-au povestit despre studiile lor, despre universitățile la care învață și despre experiența lor în calitate de tinere ambasadoare europene. De asemenea, am întâlnit un alt coleg din Spania, care era interesat de istoria Republicii Moldova.” Tinerii ambasadori europeni veniți de peste hotare au reușit să viziteze și unele școli din alte localități alături de ambasadorul UE în Republica Moldova. La rândul lor, colegii lui Dan din străinătate lansează diverse activități la care sunt invitați și moldovenii. „De exemplu, ei sunt cei care desfășoară Europe Day in Brussels sau Level Up în Polonia. La fel, am asistat la mai multe întâlniri sau convorbiri despre varii subiecte.”
Fiindcă Dan s-a alăturat de puțin timp echipei din Republica Moldova, nu a avut ocazia să participe la activitățile din capitala Belgiei sau din Polonia. „În această perioadă, am făcut tot ce a fost posibil, astfel încât în următoarele luni să călătoresc mai mult datorită programului.” Totuși, în luna octombrie a anului trecut, rețeaua YEA a fost invitată la un forum internațional desfășurat la Madrid, capitala Spaniei. Dan a fost unul dintre cei peste 400 de tineri europeni prezenți. „Alături de colegii din Republica Moldova am organizat un workshop despre inițiativă, o activitate de tipul icebreaker și am interacționat cu tineri din Georgia, Belarus. Colegii din Spania mi-au recomandat câteva obiective turistice pe care aș putea să le văd.” La Madrid, elevul a reușit să descopere orașul alături de o prietenă pe nume Sofi. „Mi-am creat multe amintiri acolo. Am reușit să vizităm Parcul Buen Retiro, ne-am plimbat pe străzile unice ale orașului, iar diversitatea zonelor și a oamenilor a fost impresionantă.”
Pe lângă călătoriile în afara țării, rețeaua YEA le oferă membrilor și alte oportunități. De exemplu, Dan participă frecvent la ateliere și forumuri, care îl ajută să înțeleagă cum funcționează UE. „Am avut ocazia să discut cu europarlamentari din Polonia, România, cu membri ai diverselor partide. Ei ne-au comunicat despre structura și instituțiile UE, precum și despre procesul de luare a deciziilor. Am dedicat o zi întreagă pentru a vorbi despre stereotipurile din UE.”
Inevitabil, atât evenimentele în care tânărul a fost implicat, cât și oportunitățile de care a beneficiat au dus la dezvoltarea unor abilități esențiale. Elevul recunoaște că a reușit să devină mai extrovertit pe alocuri, a înțeles cum să-și gestioneze corect timpul sau cum să lucreze în echipă. „Trebuie să ții cont de timpul tău și de timpul altor persoane. De aceea, am recurs la ședințe interne sau la alte metode pentru a stabili toate etapele unei activități pe care am organizat-o. Totodată, selectarea echipei, leadershipul sunt importante, fiindcă astfel putem determina cu ușurință rolul fiecăruia în pregătirea unui eveniment.”
În cazul în care experiența lui Dan te-a inspirat și îți dorești să începi noul an cu un asemenea proiect, atunci să știi că în februarie încep recrutările. Dacă vrei să practici voluntariatul în rețeaua YEA din Republica Moldova, trebuie să ții cont de câteva criterii de eligibilitate:
# ești cetățean al Republicii Moldova;
# ai între 16 și 26 de ani;
# ai un nivel bun de cunoaștere a limbii engleze;
# ești interesat de afacerile UE, de parteneriatul și cooperarea dintre UE și Moldova;
# ești interesat de diplomația publică și de activitățile de informare;
# ești motivat să contribui la dezvoltarea comunității și a țării;
# ești interesat de activități de voluntariat și ești gata să dedici timp suficient pentru a participa la activități de implicare civică.
Prima etapă a procesului de selecție constă în completarea unui formular, care va fi disponibil odată cu deschiderea recrutărilor. Te îndemnăm să urmărești această pagină pentru a afla când va începe înregistrarea. Formularul trebuie completat în limba engleză și include două eseuri care, de asemenea, vor fi redactate în limba engleză. „În aceste lucrări, eu am relatat despre experiența mea ca voluntar și de ce îmi doresc să mă alătur organizației”, precizează Dan. În timp ce scrii lucrările, elevul îți recomandă:
# să fii sincer;
# să fii autentic printr-o amprentă personală;
# în cazul în care ai practicat voluntariat, povestește despre asemenea experiențe;
# să demonstrezi că îți dorești să faci parte din organizație;
# să evidențiezi impactul tău asupra organizației și viceversa.
Ulterior, candidații realizează o sarcină creativă. „Eu am ales să postez o fotografie pe Instagram în care apar alături de drapelul UE. În descrierea postării, am reflectat asupra importanței parteneriatului estic.”
Cea de-a doua etapă constă într-un interviu care, la fel, are loc în limba engleză. „În cazul meu, interviul s-a concentrat asupra valorilor pe care le-aș promova dacă aș deveni tânăr ambasador european.” Dan spune că dacă nu ai un nivel al limbii engleze avansat și simți că te poți exprima mai ușor în limba română, atunci o poți face. „Criteriul de limbă nu este unul prioritar. Sunt selectați și tineri cu un nivel mai slab. Contează mai mult interesul manifestat față de organizație. Cu toate acestea, odată ce ești selectat, consider că ar trebui să știi limba engleză cel puțin la nivelul A2, deoarece noi interacționăm cu tineri din UE. Ar fi util să cunoști limba engleză pentru a duce o conversație interesantă și fără multe dificultăți.”
După ce devii oficial tânăr ambasador european, ai libertatea să alegi la ce evenimente îți dorești să participi și ce evenimente îți dorești să organizezi. În afară de acestea, rolul de tânăr ambasador european implică și alte responsabilități, precum:
# promovarea valorilor europene;
# creșterea gradului de conștientizare cu privire la cooperarea dintre UE și țările partenere din est;
# prezentarea realizărilor reale ale acestui parteneriat;
# implicarea în discuții politice semnificative;
# amplificarea implicării civice.
Dan este de părere că asemenea inițiative sunt utile pentru dezvoltarea interesului tinerilor față de parcursul european al Republicii Moldova și al spiritului civic. „Pentru cei interesați să devină ambasadori europeni este important să fie sinceri și deschiși către noi experiențe, abilități și prietenii.”
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.
Preluat de la: diez.md