Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană (UE) dau startul celei de-a patra ediții a programului de stagii plătite în instituțiile publice. Studenții și proaspeții absolvenți din Republica Moldova pot beneficia de un stagiu cu normă întreagă în una dintre instituțiile de stat, implicată în procesul de aderare la UE.
Timp de două luni, stagiarii au ocazia să obțină experiență din prima sursă în instituțiile de stat ale țării, sub îndrumarea funcționarilor publici și a înalților consilieri ai UE. Lunar, stagiarii vor beneficia de o bursă în valoare de 200 de euro, finanțată de UE.
# Deții cetățenia Republicii Moldova.
# Ești student într-o instituție de învățământ superior din Republica Moldova sau din străinătate, ciclul I (licență), ciclul II (masterat) sau proaspăt absolvent al unei universități.
# Ai până la 30 de ani în momentul aplicării la program.
# Cunoști limba română.
# Cunoști limba engleză cel puțin la nivelul B2.
# Dai dovadă de implicare în activități extrașcolare și poziție civică activă.
# Rezultate academice bune (pe baza mediei cererilor primite).
# Dai dovadă de motivație pentru o carieră în serviciul public din Republica Moldova.
Stagiul se va desfășura orientativ în perioada 30 iunie – 29 august. Stagiarii vor fi plasați în instituții publice de nivel central, în care activează un înalt consilier al UE. De asemenea, bursierii ar putea fi alocați instituțiilor fără consilieri, în cazul în care există un interes confirmat din partea instituției și relevanță pentru sectoarele de intervenție sau pentru subiectele clusterelor de negociere UE – Republica Moldova. Stagiarii vor fi îndrumați în activitățile lor zilnice de înalții consilieri ai UE, de experți seniori noncheie ai proiectului și de personalul instituției gazdă.
Stagiul de practică este conceput ca o activitate cu normă întreagă, cu o implicare de opt ore pe zi, cu prezență fizică. Participarea part-time la program nu este acceptată. În acest an, programul de stagiu se concentrează pe procesul de integrare în UE și negocierile de aderare. Bursa va fi oferită unui număr maxim de 70 de stagiari. În plus, dacă există un număr mai mare de potențiali stagiari, un interes confirmat și disponibilitatea instituțiilor de găzduire, pot fi acordate stagii gratuite.
Pentru a deveni stagiar în cadrul programului, expediază un CV și o scrisoare de intenție la adresa electronică [email protected]. Termenul-limită pentru înscriere este 20 mai.
Prima etapă include verificarea dosarelor depuse. Candidații vor fi incluși pe lista scurtă dacă îndeplinesc toate cerințele de eligibilitate și au completat toate câmpurile din formularul de înregistrare, după ce au depus toate documentele solicitate. Aplicațiile incomplete vor fi respinse automat.
A doua etapă a procesului de selecție include un interviu cu membrii Comitetului de Selecție, compus din reprezentanți ai delegației Uniunii Europene, Guvernului și Misiunii înalților consilieri ai UE. Interviurile vor avea loc în engleză și română și vor fi centrate pe subiecte legate de integrarea în UE. Acestea sunt preconizate să aibă loc în perioada 28 mai – 4 iunie, cu prezență fizică, dar pot fi organizate și online.
Pe baza rezultatelor interviurilor se va face o clasare a solicitanților începând cu cele mai mari scoruri. Alternativ, membrii Comitetului de Selecție pot conveni asupra unui punctaj minim care este considerat promovabil, iar numărul de stagiari selectați va fi determinat de cei care ating punctajul minim.
Comitetul de selecție va aloca participanții selectați diferitelor instituții gazdă, pe baza experienței lor academice, în funcție de disponibilitatea posturilor de internship în instituția gazdă și mentori. Comitetul de Selecție nu poate garanta că stagiarul va fi alocat unei anumite instituții/sector, dar va face tot posibilul pentru a efectua alocările, ținând cont de profilurile stagiarilor și de nevoile instituțiilor gazdă.
Stagiarii vor desfășura activități conform solicitării mentorilor lor, legate de responsabilitățile instituției gazdă. Studenții vor fi implicați în activități comune cu alți stagiari participanți la program, organizate de instituțiile și/sau proiect beneficiare, cum ar fi mese rotunde, conferințe, dezbateri. Participarea la astfel de activități comune este obligatorie și este considerată parte a programului de stagiu.
După finalizarea cu succes a două luni de stagiu și depunerea unui raport final, fiecare stagiar va primi un certificat care dovedește participarea lor la program. Mai mult decât atât, absolvenții pot beneficia de oportunitatea de a se angaja în funcția publică fără concurs și fără perioadă de probă. Pentru aceasta va trebui să facă încă o lună stagiul de practică și să aplice la un post în aceeași subdiviziune.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.
Preluat de la: diez.md