BeFunky-collage-22.jpg

În lumea plină de culoare și divertisment a artei contemporane există lucrări care nu doar încântă ochiul, ci și provoacă gândirea profundă și răscolește cele mai profunde emoții. Proiectul „Pâinea Noastră”, inițiat de talentatul fotograf Sergiu Rotaru, este despre plămădirea ideilor într-un mediu familiar care prin imagini sugestive și încărcate de semnificație aduce în prim-plan esența muncii umane și a valorilor personale. Acest proiect nu a cucerit doar inimile celor de acasă, ci a reușit să ajungă și la studenții basarabeni din România. Andriana Bătrîncea, studentă în anul III la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Universității Politehnica Timișoara, fiind impresionată de ideea proiectului, l-a intervievat pe Sergiu în cadrul unui proiect de facultate. Rezultatul acestei discuții mi l-a arătat și mie, iar eu, fără multe intervenții, l-am adaptat pentru cititorii #diez.

În cadrul discuției, Sergiu Rotaru i-a dezvăluit Adrianei că inițial proiectul a pornit dintr-o experiență personală legată de fotografierea lui însuși, folosind făina ca element distinctiv. Reacția favorabilă a publicului la aceste imagini a fost punctul de pornire pentru a extinde acest concept și pentru a-l aplica într-un proiect mai amplu dedicat muncii și valorilor umane. „Sunt artist și fotografiez oameni într-o manieră de artist. Am început să mă ocup de fotografie în mod serios acum șapte ani, când m-am angajat la un studio care se ocupa de filmarea nunților, iar eu mă ocupam de editarea filmului de nuntă. După o perioadă, am început să merg cu echipa la filmări și de atunci sunt mereu cu aparatul de fotografiat în mâini. «Pâinea noastră» este un proiect drag mie, unde folosesc făina ca element stilistic în fotografie. Mă bucur că proiectul a prins la public și că a strâns atât de multe reacții.”

În esență, „Pâinea Noastră” surprinde reprezentanți ai diferitelor profesii, presărați cu făină la locurile lor de muncă. Acest gest aparent simplu este profund simbolic, evidențiind munca și efortul depus în câștigarea pâinii de către oamenii din Republica Moldova. Ținând cont de faptul că făina este ingredientul principal al pâinii, aceasta devine și un element principal în imaginile captate de Sergiu. „Fotografiile cu oameni presărați cu făină la locul lor de muncă arată cum fiecare dintre ei își câștigă existența”, a subliniat Sergiu în dialogul pe care l-a purtat cu Adriana.

Printre protagoniștii proiectului „Pâinea noastră” se numără și Alex Leahu, primul și unicul profesor din Moldova care are cont de Patreon.

„Pâinea noastră” are drept scop evidențierea și promovarea valorii fiecărui individ în contextul muncii sale. Conform spuselor lui Sergiu Rotaru, fiecare om reușește să se evidențieze atunci când își valorifică darul și talentul la locul de muncă. Imaginile cu oameni acoperiți de făină devin astfel simboluri ale propriei contribuții și a rolului personal al fiecărui om în societate.

Este îmbucurător faptul că reacția publicului la acest proiect a fost una pozitivă. Fotografiile lui Sergiu Rotaru cu oameni presărați cu făină au câștigat rapid popularitate pe rețelele de socializare și au reușit într-un final să sensibilizeze.

O altă participantă a proiectului „Păinea noastră” este Stela Moldovanu, directoarea Art-salonului „MolDeco”.

Fotograful lucrează acum pentru extinderea proiectului. El va continua să fotografieze oameni din diferite domenii până se va convinge că subiectul a fost explorat destul. „Pâinea noastră” va culmina cu organizarea unei expoziții publice, unde spectatorii vor putea admira varianta tipărită a fotografiilor. „Pentru vizitatorii expoziției condiția principală la intrare va fi să permită să-i presărăm cu făină”, a adăugat Sergiu.

Dacă pe autorul proiectului „Pâinea noastră” îl ajută să iasă din tiparele rigide și să-și antreneze creativitatea, atunci în cazul publicului proiectul joacă rol decisiv la conștientizarea legăturii dintre locul de muncă și valorile umane.

Toate fotografiile din cadrul proiectului pot fi văzute pe pagina de Facebook a fotografului.

„Pâinea noastră” nu sensibilizează doar publicul moldovenesc. Datorită interviului realizat de Adriana, acesta a ajuns și la Timișoara. „Eu am îndrăgit foarte mult acest concept, de aceea mi-am dorit să abordez subiectul în cadrul unui proiect de facultate”, a punctat tânăra.

Preluat de la: diez.md