pixel.png

Nicoleta B. trăieşte de 14 ani în China, în Shanghai, unde conduce o firmă de import-export. Ne-a povestit cum a trăit experienţa carantinei acasă în timpul epidemiei de coronavirus în ţara în care a izbucnit focarul. A vorbit şi despre cum a reuşit să îşi menţină psihicul intact, cum s-a simţit când a fost nevoită să iasă la cumpărături. Iată ce pot învăţa românii şi alte popoare aflate în faţa unui val de îmbolnăviri din experienţa chinezilor.

CSÎD: Nicoleta, cum te simţi acum după o perioadă total atipică – carantina din cauza pandemiei de coronavirus chiar în China, ţara în care a izbuncnit?
Nicoleta B.:
Eu sunt bine, mulţumesc. Acum în Shanghai, uşor, uşor viaţa îşi revine la normal. La început am fost în stare de şoc.
Dar am stat cuminte acasă. 23 de zile. A fost gol pe străzi şi e un un oraş de 26 milioane de locuitori.
CSÎD: Ce i-a motivat pe oameni să stea în casă?
Nicoleta B.:
Vecini mei toţi au stat în casă, nu a mişcat unul. Păi în media s-a scris clar cine iese fără mască şi iese fără rost vine poliţia şi îi ia, îl arestează.
Cred că asta lipseşte în Ro, consecinţe clare. Trebuie făcute reguli ca la copii. Oamenii trebuie să ştie ce trebuie să respecte şi care sunt consecinţele dacă nu respectă.

Idei pentru activităţi casnice în timpul autoizolării acasă

CSÎD: Ce ai făcut în casă?

<!–

Formul de quiz

–>

Nicoleta B.: Ce am făcut în casă? Multe… Ţi le enumăr. Am citit multe articole, am gătit sănătos, gătitul mă relaxează, mi-am făcut ordine, acte, comunicat cu prietenii. Am ieşit din multe grupuri online, am încercat şi încerc să stau cât mai departe de negativism… Am citit cărţi electronice. Exerciţii, chiar şi sărit coarda în casă.

Pentru că mi-am spus dacă mă menţin sănătoasă, orice altceva pot face după ce trece virusul. Sănătate şi fizică şi mentală – tot ceea ce ne trebuie!

Chinezii au stat în casă, astăzi viaţa începe să reintre în normal

CSÎD: Nu este uşor să schimbi viaţa aproape radical. Oamenii sunt dezorientaţi, speriaţi. Plus, că mulţi români cred că nu li se poate întâmpla tocmai lor. Se mai adaugă şi lipsa de educaţie, lipsa încredere în autorităţile române. În plus, încă nu se ştiu foarte multe adevăruri ştiinfice căci abia s-a descoperit această variantă a virusului.

Nicoleta B.: Exact. Cauza nu se ştie momentan. Dar chinezii au stat în casă, majoritatea.
Foarte important, pentru că oamenii au stat în case, în Shanghai noile cazuri de pacienţi cu coronavirus sunt cei care se întorc.
Adică oamenii ăştia , chinezii, s-au mobilizat.

Românii trebuie să înveţe din experienţa celor care au trecut prin epidemia de coronavirus

CSÎD:  Asiaticii au o dispiclină neîntâlnită…
Nicoleta B.:
Trebuie făcute nişte reguli şi consecinţele pentru încălcarea lor.
Eu nu voi fi niciodată chinezoaică, nici dacă m-aş căsători cu un chinez.
La mine în paşaport şi certificatul de naştere scrie România. Dar cei din România trebuie să înveţe. De la cei din afară. E un mare avantaj. Pe mine m-a ajutat mult să mă gândesc că dacă fac acum o pauză şi stau în casă, voi putea avea din nou viaţa de dinainte.

Fotografii de Nicoleta B, Shanghai, China

Preluat de la: csid.ro