Traseul nr.1, Codrii Sipoteniului
Codrii Sipoteniului este o arie naturală protejată de stat, fiind o suprafață de pădure cu arborete natural – fundamental valoros de fag, dintre care două specii sunt incluse în Cartea Roșie a Moldovei.
Traseul are 2 itinerare:
–> <!–
–>
#1. Sipoteni – Tochile – Leordoaia – Palanca – Hârjauca – Oricova – Sipoteni;
#2. Sipoteni – Povestea Codrului – Sanatoriul Codru – Raciula – Frumoasa – Hoginesti – Hîrbovat, care cuprinde destinații precum: Prisaca familiei Popovici ce se remarcă prin salcia de peste 200 de ani aflată în incinta gospodăriei; Manas Yurt Vilage ce reprezintă un popas format din iurte kârghize; faimosul sanatoriu Codru, unul dintre cele mai vechi din Moldova; Mănăstirea Răciula și Frumoasa; Casa Olarului a renumitului olar Vasile Goncear; și multe alte destinații autentice.
Traseul are o distanță de 40 km cu o durată de parcurgere de 5-8 ore.
Traseul nr.2, Valea Vinului
Valea Vinului este o regiune vitivinicolă, amplasată în centrul Republicii Moldova, relieful regiunii IGP Codru este puternic fragmentată de o rețea de văi, ravene și mai ales de multiple hârtoape, creste și dealuri, intersectate de pâraie și răulețe.
Traseul are itinerarul:
Sipoteni – Podul Lung – Călărași – Niscani – Paulesti – Pitusca – Vorniceni – Sadova – Horodiste, și cuprinde destinații precum: Pensiunea La Morari; La Nuferi, lac cu nuferi ca în poveste unde aveți posibilitatea să călătoriți cu barca; cele mai gustoase plăcinte din regiune La Gura Cuptorului le găsiți; Casa Armenească vă oferă o bucătărie armenească autentică; La Jgheab, izvor cu apă bună ce va potoli setea; Aeroclub Călărași; și desigur vinării- Crama Tudor, Crama Tătaru, Vornic Winery, pentru fiecare gust.
Traseul are o distanță de 40 km cu o durată de parcurgere de 5-8 ore.
Traseul nr.3, Drumul Poștei Regale
Drumul Poștei Regale este un traseu cu un drum de vechime, când strămoșii căutau căi scurte și comode de circulație, între codrii seculari, ape abundente, cât mai departe de pericolele atacurilor din partea hoardelor străine.
Traseul are itinerarul:
Sipoteni – Valcinet – Izvorul lui Ștefan cel Mare – Temeleuti – Balanesti – Cabaiesti – La Deleanu – La Doru – Sipoteni, și cuprind destinații precum: legendarul izvor La Șipot, simbolul apariției comunei Sipoteni; Câmp din levănțică pentru poze fenomenale; Dealul Poștei Regale; Poarta Neamului, casă tradițională care te va duce în timp; Dealul Bălănești, de unde vei putea admira întreaga regiune; La Deleanu.
Traseul are o distanță de 37 km cu o durată de parcurgere de 8 – 10 ore.
Traseul nr.4, Farmecul Colinelor
Farmecul Colinelor este o regiune cuprinsă de dealuri și codri: dealul Veverița cu o înălțime de 415 metri, iar prin preajmă se află dealul Magura cu o înălțime de 389 metri și dealul Bălănești, cu o înălțime de 429 metri;. Traseul trece și prin rezervația naturală Plaiul Fagului.
Traseul are itinerarul:
Sipoteni – Bahmut – Plaiul Fagului – Cornesti – Bahmut Club – Veverita, și cuprind destinații precum: mărețul Conac al familiei Ciolac-Malski; Rezervația științifică „Plaiul Fagului”, de asemenea lacurile și cazare pe teritoriul rezervației; Crama Mircești; Bahmut Club, un loc liniștit de odihnă pentru întreaga familie; dealul Veverița.
Traseul are o distanță de 47 km cu o durată de parcurgere de 5 – 8 ore.
###
Traseele ecoturistice sunt elaborate în cadrul Programului Sipoteni – Capitala Tineretului 2020/2021 dezvoltate și implementate de către Asociația Națională pentru Turismului Receptor (ANTRIM), în colaborare cu organele statului pentru îmbunătățirea perspectivelor sectorului serviciilor turistice. Având ca scop atragerea turiștilor prin dezvoltare și promovarea turismului local din comuna Sipoteni, cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. PNUD Moldova a susținut autoritățile locale în inițierea destinației turistice Sipoteni prin crearea a trei pensiuni turistice și a atelierului de lactate cu zonă de agrement în comună. De asemenea, partenerii programului sunt: Efes Moldova în cadrul proiectului „Prietenește pentru Turism”, care a sponsorizat procurarea bicicletelor pentru traseele noi create; Consiliul Raional Călărași; tinerii Asociației de băștinași Sipoteni, ce au participat nemijlocit la marcarea și amenajarea terenurilor; Moldsilva.
Capitala Tineretului reprezintă o iniţiativă inspirată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţile de tineret. Orice localitate din Republica Moldova ce se distinge într-un mod pozitiv şi prezintă un program ambiţios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor, poate deveni Capitala Tineretului, ulterior fiind un model de dezvoltare pentru alte localități din țară. Astfel în anul 2020/2021 Capitala Tineretului a fost aleasă comuna Sipoteni, prin efortul depus și implicarea autorităților locale la atragerea proiectului.
Preluat de la: diez.md