camping-e1714392366276.jpg

Ne place să demonstrăm că Moldova noastră este frumoasă, de aceea continuăm să vă povestim despre obiectivele turistice care pot fi găsite de la nord la sud. Astfel, în acest material am adunat atracțiile din raionul Nisporeni.

Drept sursă de inspirație pentru acest material a servit articolul publicat de colegele noastre pe varianta rusă a site-ului de știri diez.md.

Dealul Bălănești (cunoscut și sub denumirea de Piscul lui Miron) este cel mai înalt punct de pe teritoriul Republicii Moldova, având altitudinea de circa 430 m.

Pantele dealului sunt împădurite, iar vârful este lipsit de copaci. În prezent, acolo sunt instalate antene de telefonie mobilă.

Locație: sud-vestul satului Bălănești
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 80 de kilometri.

Mănăstirea Vărzărești, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, este cea mai veche vatră de rugăciune din spațiul dintre Nistru și Prut, fiind atestată documentar în 1420.

Lăcașul este unic prin faptul că păstrează vie amintirea și spiritul vremurilor trecute: prin chiliile construite la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și o părticică din lemnul Sfintei Cruci.

Locație: satul Vărzărești
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 70 de kilometri.

Atelierul de olărit „Ceramica Triboi” este singurul din Moldova care mai lucrează cu ceramică neagră. Meșteșugarii (tată și fiu) produc vase de lut, ulcioare, vaze și diverse suveniruri.

Casa proprietarilor este una dintre atracțiile turistice incluse în traseul rural „Dor de Codru”, așa că familia Triboi este bucuroasă să găzduiască oaspeții interesați să învețe olăritul.

Locație: satul Ciorești
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 60 de kilometri.

Povestea vinăriei își are începuturile în copilăria lui Nicu Ulinici, fondatorul și vinificatorul acesteia. Tatăl său a fost și el vinificator, iar Nicu a crescut printre podgoriile familiei. Astfel, după ce vinăria tatălui și-a încetat activitatea, acesta a început să viseze la propria vinărie.

Crama Ulinici produce vin din propriile podgorii. Cele cinci hectare de viță-de-vie care aparțin cramei sunt amplasate pe pantă, lângă sat și sunt înconjurate de pășuni. Aici se regăsesc soiuri precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Bianca, Cabernet, Merlot și Saperavi.

Locație: comuna Valea-Trestieni
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 90 de kilometri.

Camping „Pe toloacă” deține cinci corturi pe platforme de lemn în condiții de hotel, dotate cu măsuțe și scaune, baie modernă, bucătărie comună, terasă și spațiu pentru grătar. De asemenea, este amenajată o zonă pentru corturi, dar și un ciubăr – butoi cu apă caldă.

Pentru familiile cu copii, locația propune diverse activități precum joaca în pietriș, plimbarea desculță prin iarbă, jocuri cu mingea, de-a prinselea, ture cu bicicleta, lansarea de zmeu, precum și culesul de fructe din propria grădină.

Locație: satul Milești
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 80 de kilometri.

Conacul familiei Gonata este un monument arhitectural de importanță națională, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea la inițiativa filosofului și moșierului Alexandru Gonata.

Pe teritoriu există patru clădiri: casa propriu-zisă, casa de vară a soției, o casă pentru servitori și un țarc pentru vite. Totodată, conacul este înconjurat de un parc.

Locație: satul Zberoaia
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 90 de kilometri.

Mănăstirea Hâncu este o așezare monastică de călugărițe fondată în 1678. A fost numită în cinstea lui Sărdarul Mihalcea Hâncu, un personaj marcant în răscoala împotriva despotului Gheorghe Duca și unul dintre fondatorii săi.

Lăcașul sfânt, dedicat Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, este așezat la poalele codrilor, pe malul râului Cogâlnic.

Locație: satul Bursuc
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 60 de kilometri.

#1. În satul Milești se află un parc mic, dar foarte pitoresc, care a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea la inițiativa moșierului Constantin Casimir.

#2. În 2022, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova a inaugurat în raionul Nisporeni o rețea de trasee pentru drumeții cu o lungime totală de 48 de kilometri.

#3. Potrivit unei legende, numele de Nisporeni provine de la un anumit Nichipor, potrivit alteia – de la terenul nisipos.

#4. În satul Vânători s-a născut muzicianul Ștefan Petrache, care a jucat și în mai multe filme marca „Moldova-Film”.

#5. Pe vremuri, orașul Nisporeni era cunoscut sub denumirea de „Prelucrător”, deoarece aici lucrau peste 300 de mori. Prin urmare, stema și steagul localității au ca element central o moară de vânt.

Preluat de la: diez.md