Sistemul imunitar puternic este probabil cea mai mare dorinţă pe care o poţi avea pentru tine şi cei dragi în perioada pandemiei şi nu numai. Nutriţia echilibrată face parte din ecuaţie. ”O dietă echilibrată are un rol important în funcţionarea normală a sistemului
imunitar”explică dr. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic Colentina din Capitală. Am discutat despre zinc, microelement ce permite realizarea de enzime.
Pentru o imunitate puternică pe lângă mişcare în aer liber, odihnă, hidratare, pierderea kilogramelor în plus, este nevoie şi de o alimentaţie echilibrată. ”Pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie următorii nutrienţi: proteine, vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B6, folaţi, zinc, seleniu” spune dr Răzvan Vasilescu.
Ce este zincul?
Zincul este un microelement ce permite realizarea de enzime, el se află sub formă de compuşi, de exemplu carbonanhidrază, cea mai mare parte revenind glandei tiroide, ficatului şi pancreasului. ”Zincul este esenţial pentru creştere şi dezvoltare. Zincul este cofactor pentru mai mult de 100 enzime, intră ȋn structura mai multor proteine şi enzime şi este implicat ȋn metabolismul carbohidraţilor.” a explicat dr. Răzvan Vasilescu.
Ce se întâmplă dacă avem deficit de zinc?
În lipsa unei cantităţi optime de zinc în organism pot apărea simptome precum căderea părului, pierderea simţului gustativ, afecţiuni ale pielii, micşorarea imunităţii organismului , întârzierea creşterii, complicaţii în cazul femeilor însărcinate. ”Doza recomandată pentru bărbaţii adulţi este de 11 mg/zi şi pentru femeile adulte este de 8 mg/zi” a adăugat dr. Răzvan Vasilescu. Conform unui studiu efectuat de oameni de ştiinţă scoţieni de la Universitatea din Aberdeen deficitul de zinc poate fi inclusiv cauza a infertilităţii. Zincemia reprezintă nivelul de zinc din serul sangvin valorile normale se situează în jurul a 1.25mg/l.
Surse naturale de zinc
Consumaţi regulat cereale integrale, dar şi carne. Atunci când aveţi ocazia, nu rataţi o porţie proaspătă de fructe de mare. ”Principalele surse de zinc sunt fructele de mare (ȋn special stridiile), carnea şi cerealele integrale” a adăugat medicul.
Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice
Preluat de la: csid.ro