joburi-pentru-introvertiti.jpg

Dacă ai simțit vreodată că mulți dintre oamenii cu care lucrezi sunt destul de asemănători, există probabil o explicație științifică pentru asta: unele joburi sunt potrivite pentru anumite tipuri de personalități. În anii 1960, psihologul John Holland a creat o hartă aproape universal acceptată a șase tipuri ocupaționale bazate pe personalitate. Este adesea numită hexagonul lui Holland și include șase trăsături-cheie: realist, investigativ, antreprenorial, convențional, artistic și social. 

Ideea este că „similaritatea tipurilor ocupaționale-personalitate este reprezentată de distanță”, explică psihologul Andreea Cristea. „Asta înseamnă că tipurile similare de personalitate sunt mai apropiate unul de celălalt pe ‘hexagon’ și tipurile opuse sunt pe părțile opuse ale formei geometrice.”

Și ideea de a potrivi ceea ce faci zi de zi cu personalitatea pe care o ai este una forte bună, pentru că extravertiții și introvertiții își iau energia din locuri diferite – extravertiții de la alte persoane, introvertiții din timpul petrecut singuri – și prosperă în diferite tipuri de situații. (Crezi că ești o combinație între ambele? Ai putea fi un ambivert.)

Dacă ești introvertit, hexagonul lui Holland este doar o metodă care te poate ajuta să-ți dai seama ce carieră ar putea să te reprezinte. Alte cercetări, studii și experți sugerează că există chiar mai multe locuri de muncă de care ai putea fi atras și la care ai putea excela, de asemenea. Iată cele mai bune locuri de muncă pentru introvertiți, conform psihologilor:

Să ne întoarcem pentru un moment la hexagonul lui Holland. „Cercetările arată clar că cele două tipuri cele mai introvertite sunt tipurile ‘realist’ și ‘investigativ’”, spune psihologul Andreea Cristea. Tipurile realiste tind să aprecieze activitățile fizice precum construirea cu unelte sau mașini, pregătindu-le bine pentru o carieră în care își vor folosi mâinile și mintea pentru a finaliza proiecte.

Nu vei găsi un introvertit realist în postura de solist într-o trupă muzicală, dar totuși îi poți găsi lucrând cu oamenii – doar că în moduri diferite. „Abilitățile lor fizice sunt importante pentru ei”, spune Andreea Cristea. „Ei apreciază lucrurile practice și utile pe care oamenii le pot atinge și vedea.”

Să stea toată ziua, chinuindu-te cu un proiect de design sau formând propoziții în texte de 10.000 de cuvinte ar putea părea o pedeapsă pentru un extravertit, dar introvertiții se reîncarcă din timpul petrecut singuri, prosperând în această situație. Prin urmare, ei tind să se îndrepte mai mult către roluri care au un element de solitudine, cum ar fi contabilitatea, ingineria, scrisul sau conducerea de camioane. Unele cercetări chiar constată că doi din trei lucrători în domeniul IT sunt introvertiți.

„Introvertiții s-ar putea să nu fie persoane care se simt în largul lor în preajma altor oameni, dar nu este neobișnuit să îi găsești lucrând cu plante sau cu animale, în schimb”, spune psihologul Andreea Cristea. Introvertiții realiști preferă, de asemenea, ocupațiile care le permit să lucreze în aer liber, adaugă specialista noastră.

Tipurile investigative de introverți adesea se bucură de cercetarea științifică, spune psihologul Andreea Cristea. „Abilitățile lor matematice și capacitatea de a analiza și rezolva puzzle-uri sunt importante pentru ei. Ei valorizează creșterea cunoștințelor noastre științifice despre lume.”, adaugă ea.

Pe lângă știință sau matematică, lucrul în laborator sau programarea ar putea atrage un introvert, deoarece aceste poziții sunt adesea mai solitare și nu necesită prea mult contact cu alți oameni, spune specialista noastră.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Cele mai potrivite culori pe care ar trebui să le porți dacă ești o persoană introvertită

 

Preluat de la: csid.ro