Istoria apariției Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC
Dona Școla, ex-președintă ATIC: „În momentul creării, sectorul mai mult se definitiva și se autoidentifica în comunicații mai mult decât în producere soft și erau câteva companii foarte interesate de dezvoltarea sectorului comunicațiilor și calitatea comunicațiilor. Inițial erau foarte limitate tehnologiile de conectare pe ultima milă. Operatorii internet erau forța motrice într-un fel a sectorului, pentru că ei se dezvoltau cel mai dinamic, aveau cele mai multe pretenții către capacitatea de reglementare a sectorului pe care o avea statul. Ce a reușit echipa în acești 15 ani este o relizare demnă de sărbătorire și de laudă și de mențiune.”
Veaceslav Cunev, președinte ATIC în exercițiu: „Principiul de organizare a Asociației a fost următorul: să găsim un consens. Noi nu rezolvăm problemele apărute prin majoritatea voturilor, dar prin faptul că trebuie să ne înțelegem și să votăm în unanimitate, iar acesta este un experiment complicat. Eu ca președinte al asociației aveam ca sarcină ca noi întotdeauna să ajungem la un consens. Deci, societatea trebuia să vadă că suntem un jucător important care reprezintă un domeniu, un jucător competent, care poate oferi ceva foarte interesant.
Este important ca Asociația să continue să se dezvolte și să-și crească numărul de membri și ca societatea să înțeleagă că deja orice negociere cu reprezentanții sectorului privat trebuie să aibă loc doar prin intermediul asociațiilor de profil.
Trăim în lumea în care domeniul tehnologiilor informaționale este unul crucial. Tare aș vrea ca toți să conștientizeze acest lucru.”
Irina Străjescu, ex-președintă ATIC: „Ideea creării ATIC a apărut când mai multe companii din domeniul TIC s-au unit într-o asociație. La un moment dat, ATIC s-a transformat dintr-o asociație obișnuită, formată din companii membre, companii private care au interesele lor, într-un actor strategic foarte important, care de fapt, ghidează întregul sector, pentru că, odată cu apariția centrului Tekwill, odată cu legea cu privire la parcurile IT, cu extinderea proiectului Tekwill, nu mai suntem o asociație obișnuită, cu membrii companiei, suntem un actor strategic important și ne mândrim cu acest lucru. Cred că una dintre cele mai mari provocări pe timpul meu, când eram eu președinta consiliului de directori ATIC, a fost faptul că asociația a crescut într-atât de mult și într-un moment anumit am înțeles că nu facem față de fapt. Atunci am luat o decizie deloc ușoară, și am creat o direcție totalmente dedicată intereselor membrilor și o altă direcție dedicată proiectelor strategice.”
–> <!–
–>
În prezent, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC este asociația umbrelă pentru 80 de companii membre și 9.000 de angajați
Olga Surugiu, membră ATIC, compania Orange Moldova: „Atât compania Orange Moldova, cât și compania Orange Systems, IT hub-ul Orange Moldova, au avut parte de-a rândul anilor de o experiență foarte frumoasă, pentru că am putut să contribuim la dezvoltarea sectorului TIC în RM și am putut să consolidăm eforturile prin asociație, prin ATIC, ca să fie auzită vocea sectorului. Beneficiul principal este că aceste voci consolidate nu sunt doar din partea unui singur jucător, unei singuri companii, dar sunt din partea tuturor. Ne dorim să creștem asociația, pentru că este important ca și sectorul să crească pentru beneficiul țării, ca să ajungem să fim unul dintre jucătorii relevanți în cadrul industriei TIC în Europa.”
Tudor Darie, membru ATIC, compania Fagura: „Cunosc ATIC încă din perioada în care abia se fonda această asociație. Este o asociație matură, care a contribuit la crearea și dezvoltarea unor proiecte extraordinare pentru comunitatea TIC din Republica Moldova. Sunt o mulțime de proiecte foarte valoroase și ATIC a fost acea scânteie, catalizatorul care a contribuit la dezvoltarea lor. Noi avem calitatea de startup asociat la ATIC, și pentru noi este interesant deoarece suntem la aceeași masă cu alte companii, granzi în industria tech din Moldova. Pentru noi este interesant atât din perspectiva că putem comunica, face un schimb de experiență, interacționa cu astfel de companii, dar, totodată, calitatea de membru asociat la ATIC ca și startup aduce o serie de beneficii foarte importante pentru tinerii antreprenori.”
Andrei Aydov, membru ATIC, compania Qsystems: „Noi suntem unii dintre acele companii care au creat ATIC. Suntem de la început în ATIC. Toți cei care s-au adunat în această asociație sunt niște oameni interesanți și companii care au crescut până la nivelul în care sunt gata să ofere ceva, nu doar să câștige sau să-și dezolte propria afacere. Noi, ca și companie, am găsit, în primul rând în ATIC și membrii săi, mai mulți colegi care au aceeași viziune, care gândesc la fel, iar acest lucru este extrem de important pentru că pe piață nu suntem singurii, iar pentru a construi relațiile corecte cu societatea, cu lucrătorii, cu partenerii externi, și pentru a atrage investiții străine trebuie să fiți reprezentanții ai unei comunități.”
Eugen Galamaga, membru ATIC, compania Allied Testing: „Asociația lucrează în interesul membrilor, tocmai din acest motiv și am aderat la asociație, pentru că suntem companii diferite, dar cu interese comune, dar și pentru că avem aceleași sarcini de îndeplinit. ATIC s-a implicat activ în propulsarea cadrului legal astfel încât toate companiile să aibă beneficii. Acest lucru este valabl și pentru proiectele educaționale, de la care obțin beneficii toți, la fel ca noi.”
Înființată în 2006, ATIC este asociația care a devenit vocea industriei TIC din Moldova, care promovează dezvoltarea sectorului TIC în Republica Moldova prin parteneriate viabile între companii, organizații, instituții de stat și organizații internaționale. Asociația a fost înființată pentru a reprezenta industria pe diferite probleme politice și legislative și pentru a facilita schimbul de bune practici între membri. Misiunea ATIC este de a proteja și promova interesele membrilor asociației, precum și de a facilita un climat de afaceri TIC mai favorabil.
Preluat de la: diez.md