main-42.jpg
Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) celebrează 15 ani de activitate. În cei 15 ani de existență, ATIC a contribuit la promovarea dezvoltării sectorului TIC în Republica Moldova, care, în prezent, are o pondere de 7 % din Produsul Intern Brut național și a ajuns să fie asociația umbrelă pentru 80 de companii și 9.000 de angajați. ATIC a fost creată cu scopul de a crește piața IT și comunicații, de a îmbunătăți abilitățile tehnice ale forței de muncă, de a proteja investițiile în domeniu și de a participa direct la procesul decizional și de reglementare la nivel național și internațional.

Marina Bzovîi, directoare executivă ATIC: „În ultimii 15 ani de activitate, ATIC a reușit să asigure acea sinergie dintre dezvoltarea sectorului și promovarea priorităților companiilor atât prin implementarea de proiecte, dar și prin promovarea unei agende dedicate. Iar în prezent, printre prioritățile ATIC se numără dezvoltarea propriei strategii pe termen lung, a Cărții Albe a sectorului TIC 2021, care cuprinde toate subiectele prioritare ale industriei, inclusiv modificările și amendamentele care ar putea să ducă la dezvoltarea continuă și care vizează prioritatea nr.1 a acestui sector – capitalul uman.”Succesele înregistrate la cei 15 ani de activitate arată că ATIC a consolidat viziunea sectorului, a devenit cea mai de succes asociație a industriei, cu o reputație pozitivă și o contribuție semnificativă la dezvoltarea sectorului TIC dar și un partener de încredere pentru Guvern și donatorii externi.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova: „USAID, alături de parteneri din Suedia, a urmărit cu admirație și mândrie cum, în ultimii 15 ani, industria TIC s-a dezvoltat într-o industrie lider în ritmul de creștere aici, în Moldova, ajutând la crearea locurilor de muncă bine plătite în țară, care să stimuleze cele mai strălucite minți să rămână în Moldova ,care, la rândul lor, contribuie la creșterea economică bazată pe inovația digitală. Din 2017 până în 2020, industria TIC și-a crescut veniturile anuale din vânzări de trei ori, de la 2,1 miliarde lei la 6,6 miliarde lei, ajungând la o pondere de 3,1 % din PIB-ul Republicii Moldova. Numai în 2019, industria a crescut cu peste 1,32 miliarde de lei.  Această evoluție pozitivă în sectorul TIC are o creștere la fel de impresionantă a numărului de companii în această perioadă, de la 1700 la 2300 și a personalului angajat din industrie de la 23.300 la 29.600 de persoane. USAID continuă să vadă un potențial semnificativ și durabil în sectorul TIC.”

Adam Amberg, Consilier, Șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Moldova: „Împreună cu USAID, Suedia sprijină dezvoltarea sectorului TIC, printr-un parteneriat deosebit cu ATIC. Cred că acest parteneriat a făcut o diferență în peisajul TIC din Moldova. Suntem foarte încântați să vedem creșterea și dezvoltarea sectorului TIC din ultimii ani. Din perspectiva cooperării Suediei, încurajăm în continuare reducerea decalajului de gen în sfera digitală. Moldova a fost o bijuterie ascunsă în ce privește industria IT la nivel european, dar vedem modul în care vă poziționați pe harta IT. Este fantastic să vă urmărim și să vă susținem în această călătorie.”

În cei 15 ani de activitate, ATIC a implementat inițiative ce aveau ca scop să crească piața IT din Republica Moldova. Iar proiectele referitoare la cultivarea abilităților tehnice în rândul elevilor, promovarea carierei IT și pregătirea forței de muncă corespunzătoare cerințelor pieței, au fost întotdeauna una dintre prioritățile ATIC. Proiectele desfășurate au contribuit la dezvoltarea și cultivarea abilităților solicitate pe piața muncii, iar pe parcursul celor 108 inițiative pentru dezvoltarea forței de muncă, au fost predate peste 200 de mii de or de cursuri de specialitate.

<!–

–> <!–

–>

Unul dintre cele mai reprezentative proiecte ale ATIC este Centrul de excelență „Tekwill” – un hub în care oamenii se conectează la idei, resurse, știință, pentru a dezvolta împreună sectorul TIC. De la creare și până în prezent, TEKWILL, a atras fonduri de peste 14 milioane de dolari, a găzduit 865 de mii de ore de training, cu peste 400 de mii de beneficiari, dintre care 43,4 % sunt fete și femei. Evenimentul de celebrare poate fi urmărit aici:

Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice ATIC: „Putem să vorbim despre realizările pe care am reușit să le obținem cu ajutorul și cu implicarea sectorului privat, a donatorilor, a mediului academic, și, de ce nu, a statului, a Guvernului. Probabil, dacă ar fi să ne referim la câteva cifre, putem să zicem că cel puțin fiecare al 10-lea cetățean din această țară, fiecare a 5-a școală din această țară, fiecare universitate care are o specialitate în IT sau colegiu profesional tehnic din domeniul IT, atrecut prin activități prin care am încercat să îmbunătățim mediul academic, mediul de IT, mediul de învățământ, astfel ca să putem crește sectorul. Cred că putem să vorbim despre 40 % de fete, peste 150 de mii de beneficiari în total și peste 1000 de companii. Cred că fiecare a doua companie din Moldova a interacționat cu ATIc, fie că a fost membru, fie că a venit cu suport, fie că a beneficiat de suport datorită proiectelor implementate. Sectorul IT, în 2020, a reușit să depășească orice serviciu pe plan de exporturi, adică suntem nr.1 la export de servicii în RM. Acest lucru se datorează inclusiv acelor viziuni pe care le-am poziționat de-a lungul anilor.”Timp de 15 ani, expertiza membrilor și a echipei ATIC a adus o contribuție enormă la modificarea cadrului legal pentru dezvoltarea sectorului IT. Asociația a susținut și a promovat un regim fiscal competitiv regional pentru sectorul IT, unde modificările legislative aprobate de autorități au contribuit și la crearea mediului propice pentru funcționarea parcurilor IT, pentru adoptarea regimului IT Visa – inițiativă legală care-și propune să atragă investițiile străine și să elimine barierele pentru investitorii și profesioniștii străini, dar și pentru introducerea unor stimulentele fiscale  pentru specialiștii IT.

După 15 ani, ATIC a ajuns aici, dar își dorește să crească și să extindă tehnologiile digitale în toată țara.

Preluat de la: diez.md