pierdere-in-greutate.jpg

Este natural ca greutatea ta să fluctueze pe parcursul anului. Poate că mănânci puțin prea mult în timpul sărbătorilor și te îngrași sau te îmbolnăvești de gripă și ajungi să pierzi un kilogram sau două – o ușoară schimbare pe cântar este normală și nu trebuie să fie motiv de îngrijorare.

Dar dacă pierzi cel puțin 5% din greutatea corpului în mai puțin de șase luni – și nu poți identifica o cauză plauzibilă pentru acea pierdere în greutate – este timpul să îți informezi medicul despre ce se întâmplă. Asta înseamnă că dacă ai 68 kg, o fluctuație a greutății de aproximativ 3-4 kg într-un timp scurt ar trebui să fie un semnal de alarmă. 

Iată 4 probleme de sănătate care ar putea explica de ce pierzi în greutate atât de brusc.

Pierderea în greutate este un simptom frecvent al hipertiroidismului – sau a unei tiroide hiperactive. Acest lucru înseamnă că tiroida ta – glanda în formă de fluture din gât care ajută la reglarea metabolismului și a creșterii tale – produce prea mulți hormoni, rezultând o serie de schimbări în corp.

Problemele de somn sau senzația permanentă de căldură sunt, de asemenea, simptome comune ale unei tiroide hiperactive.

Problemele cu pancreasul, care produce enzime care ajută la digestie, pot duce și ele la pierderea în greutate inexplicabilă. Oamenii cu pancreatită cronică – o boală în care pancreasul devine inflamat – tind să piardă în greutate rapid (chiar dacă mănâncă în mod normal) pentru că organismul pur și simplu nu produce suficiente enzime pentru o digestie adecvată a alimentelor. Fii atent la simptome precum dureri de stomac, scaune decolorate (sau grase), diaree sau greață după consumul de alimente grase.

Pierderea poftei de mâncare este un efect secundar frecvent al depresiei clinice și poate contribui la pierderea în greutate inexplicabilă dacă nu îți dai seama că schimbările de dispoziție sunt ceva mai serios. În multe cazuri, persoana în cauză nici măcar nu observă că pierde în greutate pentru că este învăluită în depresie. Iritabilitatea, consumul excesiv de alcool, indecizia și problemele de somn sunt alte simptome comune ale depresiei.

Mai ales în stadiile incipiente, diabetul nou instalat poate provoca pierdere în greutate. S-ar putea să te simți și foarte însetat și să observi că urinezi tot timpul. Corpul tău elimină literalmente glucoza prin urină pentru că nu o poți absorbi, iar asta declanșează senzația de sete. Diabetul determină, de asemenea, corpul tău să extragă nutrienți din mușchi, ceea ce alimentează scăderea bruscă în greutate.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Obezitatea: boli asociate şi soluţii eficiente de scădere în greutate

Preluat de la: csid.ro