Jaful-secolului-1536x810-1-1.jpg

Anul 2025 pare a fi promițător pentru cinematografia românească, atât în ficțiune, cât și în documentar, scrie filmsinframe.com. Astfel, în acest articol am adunat câteva filme ce ar putea avea premiera mondială la festivaluri în 2025 (unele urmează să ajungă în cinematografe abia în 2026) și titluri deja prezentate la festivaluri în 2024, dar programate pentru lansare în săli anul acesta. Menționăm că sunt vizate exclusiv filmele de autor.

Sinopsis. Filmat în regim independent, low-budget, la Cluj-Napoca și în Florești. O modestă încercare de dialog cu unele teme din „Europa ’51” al lui Rossellini. Un film cu câțiva actori foarte buni, pe care țin să îi numesc: Eszter Tompa, Gabriel Spahiu, Adonis Tanța, Oana Mardare, Annamária Biluska, Marius Damian, Ilinca Manolache etc.

Sinopsis. Cum spune personajul jucat de Adonis Tanța pe la începutul filmului: „E un film supercomercial – dracula, emoție, sex, nuditate, vampiri, zombies, acțiune, mult sânge, violență, imagini AI, urmăriri cu mașini și comedie de bună calitate!”.

Sinopsis. Pădurea de molizi explorează una dintre cele mai întunecate pagini din istoria României. Inspirat de drama de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941, filmul reconstituie destinul unei comunități românești din Basarabia, masacrată în tentativa disperată de a-și găsi refugiu în fața ocupației sovietice. Mărturia unui supraviețuitor al acestui genocid devine fundalul peste care se suprapun imagini de arhivă și amintirile din Siberia ale soției lui, într-un joc de oglinzi care pune sub semnul întrebării noțiunea de adevăr istoric și revelează traume uitate cu consecințe, potențial devastatoare, în prezent.

Sinopsis. Cristina, o secretară de 35 de ani, încearcă să înțeleagă ce înseamnă să fie adultul funcțional pe care societatea îl pretinde, în timp ce se străduiește să fie un copil bun pentru mama care a crescut-o singură. Cristina este și personajul principal al unui roman pe care un regizor îl transformă în film. În povestea Cristinei încep să se instaleze actorii, dar viața fiecăruia și circumstanțele sociale care îi modelează încep să se suprapună peste ficțiunea care le-a fost oferită, pe care și-o însușesc treptat, punând-o la îndoială și alterând-o.

Sinopsis. Flavia, o adolescentă dură, dar și distantă, crește fără părinții ei, care au plecat la muncă în Vest. Rutina care o menține în siguranță și izolată emoțional este întreruptă atunci când doi copii mici fugiți de acasă caută adăpost la ea.

Sinopsis. Laura suferă de amnezie severă și depresie în urma unui accident. Nu își poate aminti cine sunt oamenii din jurul ei. Ea este convinsă de familia ei să plece într-o excursie cu barca în Turcia, dar cu cât se apropie de destinație, cu atât realitatea și scopul călătoriei devin mai neclare. Sunt prinși într-o serie de situații în care se răzgândesc în funcție de context, propriile principii par relativizate, în timp ce alegerile lor devin iraționale.

Sinopsis. Stela, o femeie de 36 de ani cu studii superioare, este incapabilă să își păstreze un loc de muncă. De la vârsta de 12 ani, este îndrăgostită de un muzician, un superstar balcanic. Una dintre presupusele amante ale muzicienilor, Vera, îi promite Stelei că o va ajuta să-și cunoască idolul și, mai mult, o va scoate din viața rurală săracă și o va duce la București, unde are o companie care vinde produse sexuale și lubrifianți.

Sinopsis. Republica Moldova la mijlocul anilor ’90. Zina caută soluții pentru supraviețuire. Soțul ei Victor e un pictor șomer, iar fiica lor, Eva, e adolescentă și elevă în ultimul an la școala de muzică. Niciunul dintre ei nu își poate asuma nicio responsabilitate. Zina se vede nevoită să ofere în chirie diferiților clienți casa familiei. Decizia ei va pune pâinea pe masă, dar va grăbi dizolvarea familiei. Eva este pe cale sa cadă în gheara prostituției ilegale, când Zina caută disperată ajutor la mănăstire. Și îl găsește.

Sinopsis. Alina, o asistentă medicală singură, se confruntă cu o problemă etică atunci când încearcă să găsească o sumă uriașă de bani pentru a-l împiedica pe fiul ei Radu, în vârstă de 22 de ani, să ajungă la închisoare. Celelalte două personaje principale ale filmului, Pavel, proprietarul unei agenții imobiliare, dar și o veche „dragoste” a Alinei, și Mihaela, fiica unui bogat colecționar de artă picat în comă care este și pacientul Alinei, completează constelația generatoare de conflict și dramaturgie a filmului.

Sinopsis. Filmul prezintă viața dirijorului Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai celebri dirijori ai secolului XX, dar poate și cel mai controversat. Din copilăria lui în România, marcată de un tată autoritar, până la plecarea de acasă pentru a-și urma visul unei cariere muzicale, s-a luptat pentru supraviețuire în Germania în timpul războiului, a urcat și s-a prăbușit în cariera sa. Aceasta este povestea adevărată a unui român care a adus cinste țării sale în întreaga sa viață și carieră. Un artist care s-a luptat cu prejudicii, compromisuri, convenții.

Sinopsis. Patru anotimpuri trec în propriile lor cicluri peste Malul Vânăt, un sat din sudul de jos, unde Lavinia trăiește alături de fiul său de 13 ani, Dani. Doar că Lavinia își dorește o viață mai bună sub ceruri mai albastre și o să facă tot posibilul să o și aibă. E impulsivă, are umor, prioritizează deseori greșit și nu știe foarte bine cum să iubească. Aflat la pragul dintre copilărie și adolescență, Dani însă are nevoie de mama sa mai mult ca niciodată. În decursul acestor luni, relația celor doi este pusă la încercare.

Sinopsis. Maria descoperă, într-o dimineață la intrarea în bloc, corpul unei vecine. Moartea acesteia începe să o bântuie și nopțile devin tot mai lungi.

Sinopsis. Lucia, o femeie de 35 de ani, pleacă împreună cu soțul ei, băiatul lor și un cuplu de prieteni la mare, într-un sat din Bulgaria. Extrem de încântați de ospitalitatea sătenilor, de locuri și de vremea frumoasă, cei patru adulți și băiatul par să petreacă o vacanță tihnită, lipsită de griji. Liniștea satului e însăntulburată de apariția unui grup misterios de emigranți. Concomitent, apare și un bărbat care se dovedește a fi tot român. La scurt timp în satul liniștit de la malul mării se petrece un eveniment neașteptat: copilul unor săteni dispare fără urmă. Deși la început bănuiți sunt emigranții, mărturiile celor care l-au văzut ultima dată pe copil duc spre Vladimir. Astfel se țese o pânză de vinovății, adevăruri trunchiate și trădări.

Sinopsis. Olga, tatăl ei și cele două surori ale sale duc o viață fără grijibdatorită averii bunicii sale, Ileana, fostă avocată. Moartea ei subită perturbă echilibrul familiei. Cea mai afectată este Olga, care poartă povara unei mărturisiri pe patul de moarte: dosarele de adopție internaționale de care s-a ocupat după Revoluția Română sunt pline de neajunsuri. Pentru a descoperi dovezi care ar putea curăța numele Ileanei și propria conștiință, Olga este nevoită să dezgroape trecutul și să facă pace cu el.

Sinopsis. Ceea ce se păstrează definește ceea ce suntem; ceea ce s-a pierdut este ceea ce am fi putut fi. La Arhivele Naționale, căutăm ce și de ce s-a păstrat din oameni și instituții în partea noastră de lume. „Arhiva Arhivelor” este o poveste despre birocrația memoriei, despre uitare și distrugere, despre păstrare și selecție. Așa cum este și o oglindă a trecerii anevoioase de la hârtie la informație virtuală. Și o imagine a tranziției românești: de la secretomanie la deschidere spre societate și uneori înapoi.

Sinopsis. În condițiile în care neîncrederea în procesele democrației reprezentative este atât de mare în România, filmul va încerca să reclădească o reprezentare a alegerilor ca experiență colectivă, într-un spațiu cinematografic participativ, dincolo de polarizarea din ce în ce mai violentă din spațiul public.

Sinopsis. Doi regizori urmăresc un om de afaceri devenit activist eco, în timp ce expune mafia lemnului din România. Asta până când cei trei sunt bătuți de 15 pădurari înarmați.

Sinopsis. Patru supraviețuitori ai războiului NATO din Afganistan își povestesc experiențele și schimbările radicale pe care aceasta le-a adus în viețile lor. Costi a suferit răni grave. Dan este cel care l-a ținut în brațe pe camaradul lor, Dragoș, în timp ce acesta își dădea ultima suflare, căzut la datorie. Matei a supraviețuit unui traumatism cranian sever. Bianca este văduva lui Dragoș. Toți vorbesc despre rănile lor și confruntă consecințele pe care acestea le-au lăsat asupra sufletului și minții lor. Construit ca un puzzle de secvențe de mărturii și de arhive personale din timpul misiunii în Afganistan, filmul le oferă posibilitatea și cadrul necesar introspecției lor, ca într-o confesiune sau o terapie.

Sinopsis. Cu toții am trecut prin asta – prinși în suișurile și coborâșurile iubirii, confruntându-ne cu respingerea, suferința sau dorința de a recupera o dragoste pierdută. Indiferent cine suntem sau de unde venim, iubirea lasă o urmă. Love Hurts este un documentar crud, introspectiv, care adaugă un unghi proaspăt căutării atemporale de a defini iubirea. Printr-o lentilă intimă, surprinde călătoriile a două cupluri – Ciprian și Oana, Roxana și Mihail. Acest film este o călătorie spre reziliență și vindecare.

Sinopsis. Între trecut și prezent există similitudini. Este motivul pentru care acest proiect de film documentar recreează în prezent un interval semnificativ din perioada României interbelice, cel al anilor 1935-1938, investigând, prin povestea unui miracol, asupra formelor de manipulare. De câte ori vorbim despre miracole vorbim și despre Maglavit.

Sinopsis. Aflat în căutarea unei arme psihotronice pierdute, regizorul Dragoș Turea descoperă secretele războiului psihotronic, implicarea URSS și experimentele ascunse care foloseau puterea minții umane în scopuri militare. O aventură ce traversează Moldova și ajunge în Ucraina, aflată în plin conflict armat.

Sinopsis. Elena trăiește două vieți. În prima locuiește cu mama. În cea de-a doua, Elena este sufletul satului – repartizează donații pentru bătrânii singuratici și implică copiii în activități de voluntariat. La final de an, Elena îmbracă haina lui Moș Crăciun. Pentru că n-a avut posibilitatea să urmeze studii universitare, Elena se înscrie la diverse programe de organizare comunitară și la cursuri online pe care e nevoită să le asculte în timp ce mulge vaca. Mama ei nu-i înțelege dorința de învățare și o ceartă pentru „timpul pierdut”. Mânată de ambiție, Elena face o mișcare îndrăzneață: decide să candideze pentru funcția de primar. Filmul este o explorare emoționantă a identității, a conflictului dintre generații și a căutării sensului dincolo de granițele tradiționale impuse de comunitate, familie sau tradiție.

Sinopsis. Ștefania își revine după ani de amnezie autoindusă. Ea dezvăluie amintirile copleșitoare ale copilăriei petrecute în spitalele românești din cauza unui diagnostic greșit. Acum, în vârstă de circa 30 de ani, ea caută să se reconecteze cu corpul ei alienat și cu copilul său interior, Nia, prin dans. Acesta devine noul ei limbaj pe calea vindecării rănilor și a relației cu mama ei.

Sinopsis. Filmul relatează povestea unei veri în care regizoarea rămâne blocată pe o insulă din Grecia, între un eșec pe care învață să-l accepte și un experiment prin care-și propune să renunțe la ambiție și să facă „nimic”. Experimentul Alinei, documentat sub formă de jurnal, devine o încercare de protest și totodată o meditație asupra unei culturi care glorifică productivitatea maximă, performanța și munca nonstop.

SinopsisTWST: Things We Said Today începe cu sosirea formației The Beatles la New York pentru concertul lor de pe stadionul Shea din 1965. Titlul provine de la una dintre piesele celor de la The Beatles ce anticipează momentul când prezentul devine un trecut la care nu te mai poți întoarce, dar pe care nici nu îl poți uita. Contextul în care se petrece concertul se extinde. Realități ale anului 1965 sunt juxtapuse. În aceste momente plutesc prezențe fantomatice necorporale, ale căror cuvinte răsună – siluete ale unei tinereți apuse, care încă bântuie aceste locuri, ale căror texturi fotografice brute le confirmă realitatea.

Sinopsis. Lena, o pictoriță care își câștigă banii din picturi murale, se află într-un moment foarte vulnerabil al vieții sale. Împlinește 40 de ani și este din nou singură, după ani de zile petrecuți într-o relație care tocmai s-a sfârșit. Dezamăgită și cu inima frântă, se refugiază în lucru, în pictarea pereților unui hotel brutalist, înconjurat de păduri din sud-vestul României. Izolată în mijlocul naturii, Lena este nevoită să-și descopere forța interioară și valorile morale într-o țară copleșită de corupție.

Sinopsis. O voce feminină bântuie o privire masculină. Un documentar de arhivă despre trei bărbați care creează imagini în care apar femei, în România, de la cel de-Al Doilea Război Mondial până la Revoluție: un inginer care își filmează fiica, un profesor de muzică care își documentează familia și un aristocrat care înregistrează vara pe care o petrece cu soția în timpul războiului.

Sinopsis. Ginel și Natalia pleacă la muncă în Țările de Jos. Acolo se reîntâlnesc cu consătenii lor Iță și Adrian, băieți care trăiesc din ce câștigă iubitele lor și din mici șmenuri. Când Natalia e agresată într-un club, Iță îl convinge pe Ginel că sunt în dreptul lor să se răzbune. Sătui să fie tratați drept cetățeni de mâna a doua, cei trei pun la cale o lovitură. În mai puțin de două minute, sustrag tablouri în valoare de peste 20 de milioane de euro.

Sinopsis. După ani de înstrăinare, Lina, o jurnalistă din Moldova, primește un mesaj video tulburător de la tatăl său, muncitor în Italia, care îi arată vânătăile de pe brațe provocate de angajatorul său. Călătoria Linei pentru a dezvălui adevărul despre abuzurile la care a fost supus tatăl său la locul de muncă deschide rănile trecutului și o conduce la descoperirea unui tipar de violență domestică și suferință ce i-a marcat familia timp de generații. „Tata” este o poveste puternică despre lupta unei fiice pentru a rupe ciclul de violență din familia sa și de a vindeca rănile trecutului.

Sinopsis. Cătălina, o studentă la film, face un documentar despre Marchizu’, un rocker veteran cu origini aristocratice, în timp ce îl ajută să-și realizeze primul videoclip. Dar ea observă niște asemănări stranii între Marchizu’ și personajul sinistru care apare în poveștile horror pe care le-a scris în copilărie. Ajunge să fie obsedată de ideea că acesta ar putea fi o reprezentare fictivă a tatălui, dispărut din viața ei. Obsesia Cătălinei se accentuează, punându-și sub semnul întrebării propriile amintiri și poveștile care au modelat-o.

Sinopsis. În vara anului 1989, pentru prima și singura dată în istoria țării, Coreea de Nord își deschide granițele pentru a primi peste 20 000 de tineri din 177 de țări socialiste, occidentale și nealiate, în cadrul celei de-a 13-a ediții a Festivalului mondial al tineretului și studenților. Acesta s-a desfășurat însă pe fondul unei situații internaționale a cărei recentă evoluție trimitea unde de șoc în țările socialiste: cu trei săptămâni înainte, guvernul chinez reprimă în mod violent protestele studenților din Piața Tiananmen, iar în spatele Cortinei de Fier se prefigurează primele fisuri. Până la sfârșitul anului 1989, lumea nu va mai fi la fel.

Sinopsis. Filmul explorează diferitele forme pe care iubirea le poate lua – între părinți și copii și între copiii care devin părinți.

Sinopsis. Leo Records: Strictly for Our Friends spune povestea lui Leo Feigin, cel mai important producător de jazz de avangardă al ultimelor patru decenii. Ajuns la 85 de ani, după zeci de ani în care a lansat muzică interzisă din țările totalitare, decide să se retragă. Cândva un fugar, Leo a trăit multe vieți, sub diferite nume, fără odihnă. Astăzi, el este captiv în propriul labirint – un depozit neîncăpător al unei arhive cu CD-uri și viniluri care înglobează o întreagă istorie a jazzului de avangardă. Deși este pregătit să moară, este încă neliniștit. Leo Records, casa lui de discuri, poate va fi din nou necesară.

Vedeți și câteva filme de pe Netflix în care este menționată Moldova sau în care apar moldoveni.

Preluat de la: diez.md