avocado.jpg

Mulți ar putea considera că avocado nu este cel mai savuros fruct, dar cu siguranță se numără printre cele mai sănătoase. În plus, este extrem de versatil și poate fi integrat în diverse preparate delicioase. Totuși, pentru a-l consuma sau folosi la gătit, acesta trebuie mai întâi tăiat.

Dar de ce nu este indicat să folosești un cuțit din metal pentru a-l tăia? Răspunsul te va surprinde.

Deschiderea unui avocado pare simplă, însă este important să acorzi atenție tipului de cuțit pe care îl folosești. Majoritatea oamenilor utilizează un cuțit metalic fără să știe că acesta poate accelera oxidarea fructului. Atunci când tai avocado cu un cuțit din metal, pulpa fructului se poate înnegri mai rapid din cauza contactului cu aerul, similar cu reacțiile de oxidare la mere sau vinete. Această oxidare este influențată de enzimele din avocado care sunt activate de lama metalică.

„Oxidarea este un proces natural, dar folosirea unui cuțit din metal, în special cele ce conțin fier sau cupru, poate accelera acest fenomen”, explică dr. Nick Stellino, specialist în nutriție.

Cuțitele din oțel inoxidabil, de exemplu, conțin adesea cantități mici de fier și cupru, ceea ce poate activa enzimele responsabile de oxidarea fructului. Dacă dorești să păstrezi avocado-ul proaspăt pentru o perioadă mai lungă, este recomandat să folosești cuțite din ceramică sau plastic. Aceste materiale sunt mai prietenoase cu avocado-ul, iar jumătatea nefolosită se va păstra mai bine fără a căpăta rapid o nuanță maronie.

Tehnica pe care o folosești la tăiere poate influența procesul de oxidare. De exemplu, nu este recomandat să scoți sâmburele cu o lingură, deoarece expune o suprafață mai mare a fructului la oxidare. În schimb, poți folosi cuțitul pentru a prinde sâmburele și a-l scoate fără a atinge prea mult din miezul expus.

Dacă nu ai de gând să folosești un avocado în totalitate, depozitează jumătatea rămasă într-un recipient etanș sau într-o pungă și păstreaz-o la frigider pentru a încetini procesul de oxidare.

Această abordare îți va permite să păstrezi fructul proaspăt mai mult timp și să te bucuri de toate beneficiile sale nutritive, fără riscul de a se altera rapid.

Sursă foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro