pixel.png

Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, trece în revistă precauţiile pe care trebuie să le aibă în vedere pacienţii cu diabet pentru a evita infectarea cu coronavirus, dar şi complicaţiile bolii în această perioadă.

CSÎD: Ce precauţii speciale recomandaţi pacienţilor cu diabet?

Dr. Simona Carniciu: Să stea în casă cât de mult posibil! Se iese din casă doar pentru a asigura necesarul de igienă şi alimente, daca nu dispun de rude care să îi ajute! Alimentaţia corectă trebuie respectată cu mare precauţie, iar igiena este vitală! Reguli de igienă: spălat pe mâini cât de des, după contactul cu obiecte care provin din afara casei (cumpărături de exemplu). Spălat pe corp zilnic pentru a îndepărta riscul să fie virusuri pe piele, par, etc. Hainele trebuie schimbate zilnic, în special cele cu care se iese afară! Cand vă dezbrăcaţi, atenţie să nu atingeţi faţa cu hainele posibil contaminate.

Se vor pune în maşina de spălat pentru a nu avea contact cu alte obiecte. Nu atingeţi faţa decât după ce vă spălaţi pe mâini. Pentru că virusul se înmulţeşte în gât, consumul de cantităţi mici de apă şi gargara sunt indicate la 15-30 minute! Puteţi apela la produse de genul apă de gura, apă cu sare, apă cu bicarbonat pentru gargară. Puteţi folosi picături de nas cu sare de mare +/- xylitol (efect anti-patogeni şi nu usucă mucoasele) pentru a menţine un mediu umed şi a favoriza eliminarea mucozităţilor.

Dacă totuşi sunteţi nevoiţi să ieşiţi din casă, să urmaţi regulile de precauţie atât pentru a evita să vă infectaţi dumneavoastră, dar şi pentru a evita să contaminaţi alte persoane dacă sunteţi asimptomatici: distanţa faţă de alte persoane, măşti şi mănuşi de protecţie, vorbiţi cât mai puţin, acoperiţi nasul şi gura dacă nu aveţi măşti şi strănutaţi sau tuşiţi.

CSÎD: Care dintre categoriile de diabetici sunt mai expuse riscului de contaminare?

Dr. Simona Carniciu: Pacienţii care au glicemii mari pentru că nu îşi controlează corect alimentaţia sau nu îşi urmează medicaţia, cei care au diverse alte comorbidităţi (boli cardiovasculare, boli pulmonare, renale, gastrointestinale, cancer, etc) sau complicaţii ale diabetului (ex. afectare renală). Glucoza este mediu de creştere pentru orice factor patogen (virusuri, bacterii, etc), de aceea este important să se menţină controlul glicemiei în această perioadă, în care riscul de expunere este mult mai mare din cauza mecanismului de acţiune a noului virus prezent în ţară.

Diabetul şi alimentaţia în autoizolarea la domiciliu

CSÎD: Ce tip de alimente trebuie să evite? Şi care sunt indicate?

Dr. Simona Carniciu: Alimentele care produc hiperglicemie si sunt inflamatorii: exact acelea pe care majoritatea le-au cumparat din marketuri, făina, mălai, ulei de floarea-soarelui, conserve (care au zahăr ca şi conservant), etc.În această perioadă sunt indicate acele alimente cu nutrienţi anti-inflamatorii: legume, verdeturi, alimente cu pre şi probiotice, fermentate, fructe (în porţie mică), cereale integrale sau pseudocereale şi leguminoase în cantităţile permise (mei, hrişcă, quinoa, secară, ovăz, orz, grâu întreg, mazăre, linte, etc).

Cu mare precauţie trebuie gestionată cantitatea din fiecare, întrucât, fără mişcare mai deloc, se poate pierde controlul glicemic. Pentru cei care nu ţin post, se indică lactate de genul kefir, iaurt, ayran, brânză slabă sau carne mai puţin grasă. Mare atenţie la supra-consumul psihologic! O să fiţi tentaţi să mâncaţi mai mult ca de obicei, datorat situaţiei de restricţie! Aici interveniţi dumneavoastră şi vă obligaţi să faceţi un ritual alimentar de la care să nu va abateţi!

CSÎD: Ce recomandaţi în privinţa mişcării? Trebuie să compenseze cumva faptul că trebuie să limiteze contactul de exteriorul şi implicit mişcarea în aer liber?

Dr. Simona Carniciu: Mişcarea nu este echivalent cu ieşitul afară. Acesta este un exerciţiu mental, izolarea la domiciliu, care poate avea efecte foarte bune pe termen lung, în sensul că ne putem mobiliza să facem lucruri care ne fac să ieşim din zona de confort pentru binele nostru. Confortul nu ne este benefic de cele mai multe ori, de aceea un exerciţiu de a ne obliga să facem ceva, ne poate învăţa ritualuri de sănătate, cum este mişcarea acasă, dimineaţa şi seara.

CSÎD: Ce îi sfătuiţi pe cei care trebuie să-şi evalueze glicemia la medic şi să vină după reţete?

Dr. Simona Carniciu: Pacienţii diabetici nu trebuie să întrerupă medicaţia antidiabetică sub nicio formă! Dacă se regăsesc în perioada în care sunt programaţi pentru reţete, au variantele următoare: pentru că sunt un grup de risc crescut, pot trimite o rudă apropiată (care a urmat măsurile de precauţie impuse în această perioadă) pentru a ridica reţeta, cu următoarele menţiuni: să transmită starea de sănătate, controlul glicemic (jurnalul de glicemii), dacă sunt ceva modificări în ceea ce priveşte diabetul şi comorbidităţile avute. Pentru cei care nu pot trimite pe cineva apropiat, se recomandă să se prezinte la cabinet, cu măsurile de precauţie necesare: distanţă faţă de o altă persoană, măşti şi mănuşi de protecţie, şi să îşi aştepte în linişte ordinea de intrare în cabinet. Să aibă la ei apa pentru a-şi clăti frecvent gura şi gâtul.

Ce pot face pacienţii cu hipo sau hiperglicemie

CSÎD: Cum trebuie să procedeze dacă se confruntă cu episoade grave de hipo sau hiperglicemie?

Dr. Simona Carniciu: În situaţii extreme, vor suna la 112! Hipoglicemiile mai severe se corectează cu alimente care cresc glicemia rapid (zahar dizolvat în apă, suc îndulcit, miere), dar în cantitate moderată, riscul fiind să se treacă de la hipoglicemie la hipergicemie. Hipoglicemiile mai uşoare se corectează cu alimente (fruct, produse din cereale, etc).

Hiperglicemiile apar pe fond de stres important (panica generată de situaţia actuală, etc) sau alimentar neadecvat (nerespectarea indicaţiilor medicului privind cantităţile alimentelor). În acest caz, fiecare situaţie este particulară, în sensul că depinde de cauza şi de tratamentul antidiabetic avut. În general este bine să nu se corecteze cu suplimentarea medicaţiei fără acordul medicului. Se indică să se hidrateze, să consume alimente care nu cresc glicemia (salate din verdeţuri, legume ca varza, castravete, dovlecel, etc). Dacă glicemia continuă să crească alarmant, procedează ca în situaţia extremă!

<!–

Formul de quiz

–>

Preluat de la: csid.ro