9435388B-7036-4263-B0C1-5619CDDC8067-scaled.jpeg
Sesiunea de BAC dă bătăi de cap multor tineri. Mai mult ca atât, unii dintre ei se ciocnesc cu dificultăţi în procesul de alegere a disciplinei la solicitare. Astfel, am explorat ideea şi am întrebat câţiva liceeni, la ce obiect ar susține proba de Bacalaureat dacă ar avea libertatea de a alege orice domeniu sau disciplină, nu neapărat şcolară.

Ana Burduja şi-ar dori să aleagă disciplina coregrafie. Petrece 10 ore pe săptămână în sala de dans, mai mult decât orele per săptămână la orice obiect școlar. „Într-o lume paralelă, în care sistemul educațional ar fi diferit, orice activitate extraşcolară a elevilor care ocupă minim 3 ore pe săptămână ar fi luată în considerare ca opţiune la proba solicitată la BAC. Acolo elevii nu s-ar stresa că nu corespund unor parametri prestabiliţi, şi nu s-ar teme să gândească out of the box, căci asta ar fi apreciat în primul rând.”

 

Marcel Roşca ar alege obiectul la solicitare Fotbalul. Nu neapărat proba practică, dar însăși teoria, istoria clubului preferat, stilul anumitor jucători, etc. Fanii acestor sport ar indica cu toată plăcerea campionul unei țări în loc de capitala ei sau performanțele la campionatul mondial în loc de industria ei, făcând aluzie la proba de la geografie. „Fotbalul este un fenomen global care a făcut țări mici celebre, a pornit un război în America Centrală și chiar a oprit unul în Africa. Toate acestea împreună cu tacticile fotbalului modern, impactul social provocat de popularitatea fotbalului, și alte aspecte ascunse în frumusețea acestui sport, ar alcătui un examen care nu ar provoca fluturi în stomac niciunui microbist.”

„Bacul ar trebui să fie o evaluare individuală, testând competențele și intelectualitatea fiecărui individ, fiind cunoscut faptul că fiecare se conduce în viață după vibrații diferite, haotice”, relatează Cătălina Corcinschi, elevă care ar fi încântată dacă ar putea da bacul la filosofie. Cătălina menţionează că ideea în sine ar stimula un interes mai profund în cercetare și pregătire pentru examen. Subiecte ca istoria filosofiei, idei, concepte și relațiile dintre ele ar servi drept un material viu și valoros pentru mine. „Ar fi o mare plăcere să am în faţă un examen care m-ar întreba despre Nietzsche, Schopenhaeur, Cioran, să mi se dea să explic Republica lui Plato, stoicismul lui Seneca, sau taoismul lui Lao Tzu. Să vorbesc despre Confucius sau despre Aristotle și tot așa mai departe… Toată această plăcere sadistică, (căci totuși cu filosofia nu se joacă așa ușor) ar schimba complet experiența post-bac, poate formând-o într-o amintire pur armonioasă cu sinele.”

Dumitru Palii consideră că oricare persoană pasionată de fotbal ar dori să aibă posibilitatea de a alege această disciplină la BAC. „Este un subiect interesant, anume datorită faptului că fotbalul este un sport foarte vibrant și captivant. Există multe noțiuni, reguli, personalități, evenimente care merită luate în seama, deoarece fotbalul este mai mult decât un simplu sport. Pentru milioane de oameni este un mod de a trăi, un motiv de a zâmbi în aceste vremuri grele. Pentru aceștia, emoțiile provocate de un meci de fotbal pot fi inimaginabil de puternice, de aceea nu văd de ce geografia, de exemplu, ar fi mai importantă decât știința fotbalului.”

Dacă ar avea inedita oportunitate de a alege o disciplină la care să susțină bacul, Loredana Avram ar opta pentru nutriție și sport, cu certitudine. Pe parcursul anilor, a învățat pe propriile greșeli și prin multă informare că cea mai bună metodă de a slăbi nu e înfometarea sau restricțiile totale, ci limita! „De asemenea, am înțeles că sport trebuie să facem pentru că ne iubim corpul, nu fiindcă îl urâm. Alimentația trebuie să fie hrănitoare atât pentru trup, cât și pentru suflet. Îmi lipsesc informațiile despre corpul și bunăstarea noastre în sistemul nostru de învățământ, de aceea vreau să existe o astfel de materie, la care să învățăm că reușita școlară și buna dispoziție depind direct de modul nostru de viață”, povesteşte Loredana.

Preluat de la: diez.md