pixel.png
Acidul para-aminobenzoic (PABA), cunoscut şi ca vitamina B10, este un compus organic care se regăseşte în diferite alimente produse de industria chimică. De exemplu, a fost adăugat în protecţia solară, dar s-a folosit şi ca supliment pentru închiderea firului de păr grizonat, dar şi pentru îmbunătăţirea anumitor probleme de piele.

Ce este vitamina B10?

Vitamina B10 sau vitamina Bx este o substanţă alb-cristalină, fiind considerată un complet, deşi nu este nici vitamină, nici nutrient. Se regăseşte în drojdie, în organele pe care le putem consuma precum inimă şi ficat, în ciuperci, spanac şi cereale integrale. Organismul poate sintetiza acest compus folosind o anumită bacterie din tractul gastrointestinal, iar mai apoi PABA asistă la producerea de acid folic, adică vitamina B9. PABA este benefic pentru piele şi păr atunci când este consumat ca supliment şi este produs sub formă de pastilă, pudră sau extract.

PABA: beneficii

Protecţie solară. PABA absoarbe razele ultraviolete, în special razele UVB, care sunt sociate cu arsurile solare şi deteriorarea ADN-ului. La începutul anilor 1940, PABA era ingredientul cheie din produsele cu protecţie solară, dar mai târziu a fost asociat reacţiilor alergice ale pielii în rândul anumitor persoane. Începând cu anul 2019, FDA anunţă că PABA nu mai este recunoscut ca fiind sigur şi eficient pentru protecţia solară. Foarte rar se mai găseşte în loţiuni şi produse hidratante, şampoane, balsamuri sau rujuri, dar în combinaţie cu aloe vera.
 
<!– Anunț-bombă! Simona Halep a dat în judecată Guvernul României–> CITESTE PE EVZ.RO: Anunț-bombă! Simona Halep a dat în judecată Guvernul…
<!– Demiteri de răsunet din PSD! Ciolacu taie în carne vie: Nu a iertat pe nimeni, după eșecul moțiunii de cenzură–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Demiteri de răsunet din PSD! Ciolacu taie în carne…
Boli de piele. Pe lângă protecţia împotriva razelor UV, PABA ajută la problemele de piele precum acumularea de ţesut, decolorare. De exemplu, PABA poate fi folosit ca tratament pentru vitiligo, o afecţiune care produce depigmentarea pielii.

 
Îngrijirea părului. Una dintre cele mai recente moduri de utilizare a PABA este pentru a ajuta repigmentarea părului albit prematur. Studiile din ani 40-50 sugerează că o doză zilnică de PABA între 200mg şi 24g duce la închiderea culorii părului. Trebuie menţionat că după încetarea administrării suplimentelor, părul participanţilor a albit la loc.
 

 

Preluat de la: csid.ro