dune-timothee-chalamet-rebecca-ferguson-warner-bros.jpg
Pentru a limita impactul generat de pandemia de coronavirus asupra activității sale, directorii studioului Warner Bros au decis joi ca toate filmele sale programate pentru 2021 în Statele Unite, inclusiv mult așteptatele producții „Matrix 4” și „Dune”, să fie difuzate pe platforma sa de streaming, HBO Max, în paralel cu lansarea lor în cinematografe, transmite AGERPRES.

Acest anunț, care bulversează codurile și practicile din industria cinematografică, demonstrează dificultățile cu care se confruntă studiourile de la Hollywood în ceea ce privește adaptarea lor la criza sanitară din Statele Unite, care a determinat închiderea majorității cinematografelor din această țară.

Jeff Bock, analist specializat în sectorul cinematografic și care lucrează pentru compania Exhibitor Relations, consideră că anunțul de joi al studioului Warner Bros reprezintă „cel mai mare seism pe care industria filmului l-a cunoscut vreodată”.

„Warner a executat un viraj strâns, care ar putea să schimbe această industrie pentru totdeauna” a adăugat același expert.

„Trăim într-o perioadă fără precedent, care ne impune să dăm dovadă de creativitate pentru a găsi soluții”, a declarat CEO-ul Warner Bros, Ann Sarnoff, prezentând decizia anunțată joi de studioul hollywoodian.

Ea se va aplica în perioada următoare doar în Statele Unite, întrucât serviciul de streaming HBO Max nu este disponibil în acest stadiu în alte țări, unde filmele din catalogul Warner Bros vor fi lansate în mod obișnuit, în cinematografe, anul viitor. Lansat în luna mai, serviciul HBO Max este așteptat în anumite țări din America Latină și din Europa în al doilea semestru al anului 2021.

La jumătatea lunii noiembrie, studioul Warner Bros a anunțat că „Wonder Woman 1984” va fi lansat în Statele Unite simultan în cinematografe și pe HBO Max în ziua de Crăciun, pentru a compensa astfel impactul negativ al pandemiei de COVID-19, care a bulversat industria de la Hollywood și calendarul superproducțiilor cinematografice.

În mod tradițional, marile producții hollywoodiene sunt proiectate doar în cinematografe timp de 90 de zile înainte de a putea fi difuzate pe alte suporturi. Însă închiderea sălilor de proiecții din numeroase regiuni americane, inclusiv la New York și Los Angeles, i-a constrâns pe distribuitorii de filme să găsească alte soluții.

„Nimeni nu își dorește mai mult decât noi să vadă din nou filme rulând pe marile ecrane. Știm că noile conținuturi țin în viață proiecțiile din cinematografe, dar trebuie să ținem cont de faptul că majoritatea sălilor din Statele Unite vor funcționa cel mai probabil la o capacitate redusă pe întreaga durată a anului 2021”, a precizat Ann Sarnoff în comunicatul publicat joi.

În virtutea acestui model economic hibrid anunțat de Warner Bros, noile filme realizate de acest studio vor deveni accesibile pe HBO Max încă din ziua lansării lor în cinematografele din Statele Unite și vor rămâne disponibile pe acel serviciu de streaming timp de o lună.

Decizia vizează cel puțin 17 titluri anunțate pentru anul viitor, printre care se află și un prequel care se inspiră din serialul „Clanul Soprano” și o continuare a filmului cu supereroi „Suicide Squad”.

Un alt film foarte așteptat este „Dune”, o nouă adaptare a legendarului roman SF omonim, publicat de Frank Herbert în 1965. Acest lungmetraj regizat de Denis Villeneuve, cu Timothee Chalamet în rolul protagonistului Paul Atreides, ar fi trebuit să fie punctul culminant al sezonului cinematografic din 2020. Însă lansarea sa, inițial programată în noiembrie, a fost deja decalată de două ori din cauza crizei sanitare.

Preluat de la: diez.md