BeFunky-collage-2-scaled.jpg
O mască de protecție transparentă și reutilizabilă, inventată de echipa WOOP din R. Moldova, își propune să rezolve problemele de comunicare și de poluare care ies la iveală în urma folosirii actualelor măști chirurgicale convenționale pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Mai mult, masca WOOP oferă protecție și împotriva gazelor, vaporilor și particulelor nocive, fiind utilă în special celor care lucrează cu astfel de substanțe. Echipa necesită acum finanțare.

Masca WOOP, concepută și realizată de către Alexandru Budeac și echipa sa, este realizată din silicon transparent, acoperă nasul și gura, este dotată cu respiratoare și are un compartiment pentru filtre de unică folosință. În urma testelor, masca WOOP s-a dovedit a fi eficientă, ușor de purtat și foarte confortabilă pentru respirație. Masca WOOP poate fi ușor sterilizată și reutilizată rapid și ușor.

De asemenea, noua mască este mai ecologică, pentru că folosește mai puțin material de unică folosință și se produc, astfel, mai puține deșeuri decât la aruncarea unei măști de unică folosință.

Pentru producerea în masă a măștii WOOP sunt necesare peste 15 0000 de dolari, motiv pentru care echipa de inventatori a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a lansa pe piață produsul inovativ.

Așadar, cei care vor să contribuie la startup-ul WOOP pot să doneze prin intermediul acestei campanii de crowdfunding. Orice sumă este binevenită, spun membrii echipei.

În perioada 10 martie-10 iulie 2020, s-a desfășurat prima ediție a programului pentru startup-uri XY Accelerator powered by Tekwill, în cadrul căruia două companii locale au obținut finanțare în valoare de 8 000 USD fiecare, mentorat și consultanță pentru dezvoltarea afacerii.

Prima companie absolventă a programului este WOOP, reprezentată de fondatorul companiei,  Alexandr Budeac. Alexandr, care de profesie este inginer, s-a înregistrat la program cu o lampă inteligentă care te ajută să adormi și să te trezești ușor. Însă pandemia a dat toate planurile lui Alexandr peste cap. După mai multe sesiuni cu mentorii, el a realizat că acest produs nu este de primă necesitate în perioada actuală și că piața are nevoie de altceva. Astfel, a apărut ideea de a crea o boxă de dezinfectare cu lumină UVC pe interior, utilizată pentru dezinfectarea obiectelor personale precum telefon mobil, portmoneu, chei, măști, mănuși etc. După care, Alexandr a testat dezinfectarea spațiilor cu ozon, însă, după spusele lui, nu s-a regăsit în asemenea domenii. După mai multe pivotări și schimbări de idei, Alexandr a decis să creeze o mască care va fi atât confortabilă, cât și atrăgătoare, luând în considerare faptul că oriunde am merge, suntem nevoiți să purtăm mască pentru siguranța noastră și a celor din jur.

În cadrul celor patru luni de accelerare, echipa XY i-a oferit ajutor lui Alexandr în definirea produsului final, găsirea nișei și a primilor clienți, planificarea financiară, strategia de vânzare etc.

Preluat de la: diez.md