aiseberg.jpg
Un iceberg de peste 1 200 de kilometri pătrați s-a desprins de Antarctica, în apropierea unei stații de cercetare britanice. Acesta are o grosime de 150 de metri.

Cercetătorii spun că fenomenul s-a produs din cauza unui proces natural și că nu sunt dovezi că schimbările climatice au avut vreun rol în acest sens.

Totul a început acum aproape 10 ani. Oamenii de ştiinţă au observat atunci fisuri lângă staţia de cercetare britanică. În 2016, baza de cercetare s-a mutat pe uscat, din motive de siguranţă.

Fenomenul s-a accentuat în ianuarie, când fisura s-a lărgit cu aproximativ un kilometru pe zi pentru ca vineri dimineață să se lărgească cu câteva sute de metri în doar câteva ore. Potrivit cercetătorilor, desprinderea unui bloc de gheață de dimensiuni atât de impresionante este un fenomen rar și interesant, scrie digi24.ro.

Desprinderea blocurilor de gheaţă din Antarctica nu este ceva neobişnuit, dar procesul este accelerat în ultimii ani de schimbările climatice. Cu toate acestea, cercetătorii spun că, în acest caz, nu există nicio dovadă că schimbările climatice ar fi jucat un rol semnificativ.

Preluat de la: diez.md