Tatiana-Gilca1.jpg
Complexitatea domeniului tehnologiilor informaționale oferă tuturor entuziaștilor posibilitatea de a se reprofila și de a construi o carieră în IT. Indiferent de vârstă, studii, experiență sau sfera de muncă anterioară, această industrie este atât de solicitată, încât companiile sunt dispuse să investească în dezvoltarea angajaților, pentru că soluțiile inteligente au devenit o necesitate pentru alte domenii importante. În rezultat, industria TIC este dispusă să înroleze în câmpul de muncă mii de specialiști dornici de a contribui la dezvoltarea comunității în care trăim.

Domeniul tehnologiilor informaționale a fost îmbrățișat de Tatiana Gâlcă acum câțiva ani. Dar până a ajunge să se identifice cu industria tehnologică au fost încercări și joburi în alte domenii, total diferite, pe alocuri plictisitoare și fără oportunități mari. Contabilitate, bănci, transport etc – pe toate le-a încercat, ca ulterior să înțeleagă că IT-ul este sfera potrivită pentru ea.

Tatiana Gâlcă, Big Data Analyst, Orange Systems: Am absolvit facultatea în 2008. Am găsit un job în calitate de casier la bancă. Au urmat trei luni de practică, apoi una de muncă și am înțeles că nu-mi place deloc acest domeniu. Până a ajunge în IT, am avut multe joburi. Datorită faptului că mi-a plăcut matematica, am găsit o soluție tocmai potrivită să le aplic. M-am integrat ușor la muncă și, în general, în acest sector.

Tatiana spune că analiza datelor este un domeniu spre care a avut întotdeauna interes. Ulterior, a descoperit și Data Science, o structură puțin mai complexă, dar provocatoare. Aceasta a fost direcția pe care a ales-o și continuă să dezvolte o carieră în acest sens. În calitate de Big Data Analyst, munca sa constituie din analiza, cercetarea și interpretarea datelor.

Tatiana Gâlcă, Big Data Analyst, Orange Systems: În fiecare zi, munca mea începe diferit. Astăzi, spre exemplu, pot avea o ședință, cu informații complexe despre un anumit proiect, cu sarcini intense, cu soluții complicate, cu evaluări de etape. Mâine, însă, pot munci lejer spre anumite direcții pe care deja le cunosc. Apoi iar ar putea veni o zi încărcată… Îmi place faptul că lucrăm în echipă, discutăm mult asupra soluțiilor, fiecare își poate expune părerea despre un anumit instrument, interpretăm viziuni și luăm decizii împreună.”

IT-ul, domeniu cu program flexibil

Un alt atu al muncii în IT este disponibilitatea și programul flexibil. Asta pentru că Tatiana acordă o atenție deosebită relațiilor familiale și copiilor. Motivată de cei dragi, într-un domeniu cu perspective, Tatiana este ambițioasă și pornită spre fapte mari. Continuă să contribuie la dezvoltarea sectorului IT și să devină specialist calificat în domeniul său.

Tatiana Gâlcă, Big Data Analyst, Orange Systems: Indiferent de studiile pe care le ai și cunoștințele acumulate anterior, domeniul IT îți permite să vii cu un background” din diferite domenii, pe care poți să le integrezi ușor și să aduci valoare industriei tehnologizate. Chiar dacă ești predispus spre lingvistică, biologie, chimie vei putea să înveți și să te integrezi în TIC. Importantă este dorința, motivația și perseverența.”

Tatiana Gâlcă are și un sfat pentru începători. Specialista spune că în IT sunt încurajați și oamenii cu viziuni diferite. Asta pentru că nu întotdeauna o soluție standard poate fi cea mai bună opțiune.
Uneori, o abordare nouă poate să ducă la o descoperire nouă, care se numește evoluție, exact ca secolul în care trăim.

Despre campania #AlegCarieraIT

Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată în cadrul Proiectului Tekwill de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.

Startul campaniei a fost dat în anul 2012, având drept obiectiv  să le comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră. În același timp, acțiunile se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și rigorile acestui domeniu.

Preluat de la: diez.md