asteroid-NASA.jpg
NASA a difuzat în premieră imagini cu momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu, aflat la 330 de milioane de kilometri distanță. Misiunea are rolul de a colecta mostre de sol de pe suprafața acestuia. Este ceea ce oficialii agenției spațiale au numit „un moment istoric”.

Imaginile au fost filmate pe 20 octombrie și arată câmpul vizual al camerei SamCam de pe sondă, în timp ce Osiris-Rex se apropie și atinge suprafața asteroidului Bennu. Datele preliminare arată că brațul de eșantionare a atins suprafața asteroidului timp de aproximativ șase secunde, după care sonda s-a îndepărtat de suprafață, potrivit NASA, citată de digi24.ro.

Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va reveni pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

NASA speră ca această misiune spaţială, realizată cu un buget de 1 miliard de dolari, să contribuie la descifrarea secretelor legate de originile sistemului solar.

Preluat de la: diez.md