captura-vie-salut.jpg
Filipine promovează prin intermediul unei legi aflată în dezbatere parlamentară un salut anti-COVID numit „Bating Filipino”. Salutarea constă în plasarea mânii drepte în mijlocul pieptului şi înclinarea capului cu ochii închişi sau semideschişi.

Măsura, care a fost aprobată în Camera Deputaţilor săptămâna aceasta cu 212 voturi pentru şi unul singur împotrivă, trebuie să primească sprijinul Senatului înainte de a fi semnată de preşedintele ţării, Rodrigo Duterte, şi nu prevede nicio pedeapsă pentru cei care nu doresc să salute în acest fel, scrie agerpres.ro.

Fernando Bayani, deputatul care promovează de mai multe luni această măsură, consideră că salutul tradiţional ce constă în strângerea mânii este bine intenţionat, dar prezintă prea multe riscuri pentru sănătatea publică.

După cum a explicat Bayani în mai multe interveniţi din ultimele luni, modul alternativ de salut cu mâna pe piept este o formă universală de întâmpinare, în timp ce plecarea uşoară a capului reprezintă un gest tradiţional de respect în Filipine.

Filipine, cu o populaţie de 106 milioane de locuitori, este a doua ţară cea mai afectată de COVID-19 din Asia de Sud-Est, după Indonezia, cu 509 887 de cazuri şi 10 136 de decese asociate noului coronavirus.

Campania de vaccinare anti-COVID în arhipelag este prevăzută să înceapă în februarie, odată cu venirea primelor doze de la companiile Sinovac şi Pfizer, un prim pas pentru a vaccina între 50 şi 70 de milioane de filipinezi înainte de sfârşitul anului.

Preluat de la: diez.md