meme.jpg
În data de 1 noiembrie, în țară urmează să se desfășoare alegeri prezidențiale. Aceste alegeri prezidențiale vor fi cu totul diferite față de scrutinele anterioare, deoarece pandemia de COVID-19 și-a pus amprenta și pe procesul electoral. De aceea, trebuie să fim responsabili și să respectăm regulile de igienă anunțate de autorități.

Noi, echipa #diez, am realizat o serie de videoclipuri amuzante în care îți arătăm care sunt unele dintre principalele reguli recomandate de autorități pentru a vota în siguranță.

# Evită orele aglomerate

După ce am analizat prezența la vot la alegerile precedente, cele mai puțin aglomerate ore sunt:
# dimineața: între orele 7.0 și 10.00;
# după-amiază: între orele 16.00 și 21.00.

# Pune masca de protecție

Chiar dacă autoritățile au promis că vor asigura alegătorii cu măști de protecție, noi îți recomandăm să iei masca proprie, iar la secția de votare să o pui corect: să îți acopere gura și nasul.

# Păstrează distanța

În timp ce aștepți la rând la secția de votare, respectă distanța minimă de 1,5 metri. La fel, asigură-te că persoanele din jurul tău respectă această distanță.

# Verifică temperatura

Permite persoanei responsabile să îți verifice temperatura la intrarea în secția de votare. Poți să verifici temperatura înainte să ieși din casă, iar în caz că aceasta este prea mare sau prea mică adresează-te medicului de familie sau la 112.

# Ia pixul personal

Ia cu tine pixul propriu când mergi la votare. Dacă vrei un pix special, vezi AICI o listă de unde poți procura unul.

# Dezinfectează mâinile

Ia dezinfectantul cu tine când mergi la vot.

# Dezinfectează obiectele pe care le folosești pentru a vota

Dezinfectează obiectele pe care le folosești pentru a vota (buletinul, pixul) și desigur nu uita să folosești masca de protecție.

# Evită îmbrățișările cu rudele și prietenii

Păstrează distanța fizică și evită îmbrățișările cu prietenii sau rudele.

# Strănută corect

Strănută prudent, în pliul cotului sau într-un șervețel (dacă îți cade masca de pe nas).

# Evită să-ți atingi fața

Evită să-ți atingi ochii, gura sau nasul pentru a nu răspândi infecția COVID-19.

Acest material face parte din campania de informare pentru alegerile prezidențiale 2020 „Votează responsabil, votează în siguranță”, desfășurată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și cu susținerea generoasă a USAID Moldova.

Preluat de la: diez.md