aGFzaD1mZWRjYzAwYWIzNDM4MGFmYWRlMmQ1ZDExNGRjNDA4Yg-1614678185oc1smrr.jpg
Doi vulcani de pe insule diferite din Indonezia au erupt marţi, trimiţând în atmosferă coloane de cenuşă la înălțimea de 5 000 de metri. Este vorba de muntele Sinabung de pe insula Sumatra și muntele Merapi de pe insula centrală Java

Muntele Sinabung de pe insula Sumatra a expulzat în atmosferă o coloană de cenuşă la 5 000 de metri înălţime şi fluxuri de materiale piroclastice pe versanţi, a informat Agenţia Geologică din Indonezia, citat de digi24.ro.

Sinabung a erupt intermitent în ultimii ani. În 2016, nouă săteni şi-au pierdut viaţa după ce vulcanul a expulzat gaz fierbinte şi materiale vulcanice.

Muntele Merapi de pe insula centrală Java şi-a continuat activitatea vulcanică, expulzând fluxuri de materiale piroclastice la circa doi kilometri în jos pe versantul său sud-vestic.

Până în prezent nu au fost semnalate victime în urma niciuneia dintre erupţii.

Vulcanul Merapi, cu o altitudine de 2 968 de metri, a erupt de mai multe ori începând cu 2018 şi este cel mai activ dintre vulcanii Indoneziei.

Ultima sa erupţie devastatoare a avut loc în 2010, când peste 340 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 60 000 au fost strămutate.

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică, şi are aproximativ 128 de vulcani activi.

Preluat de la: diez.md