arina.jpg
De fiecare dată când cunoaștem moldoveni care au emigrat peste hotare și au reușit să se realizeze acolo, ne bucurăm mult pentru succesele lor și încercăm să vă facem cunoscute și vouă istoriile lor. Exact asta și-a propus să facă și Arina Diaconu, o tânără din Moldova care s-a stabilit la Londra acum doi ani.

Arina a studiat în Franța, orașul Strasbourg, Limbi și Comunicare Internațională. Vorbește fluent limbile rusă, engleză, franceză, iar în Marea Britanie activează în domeniul consular. Pe lângă activitatea sa profesională, tânăra și-a propus să facă cunoscute istoriile moldovenilor din diasporă, astfel a pornit un canal de YouTube.

„În străinătate am descoperit nenumărate culturi, limbi, comportamente. Am sesizat solidaritate și patriotism între oameni din același popor. Mi-am dat seama că fiecare dintre noi este responsabil de conturarea imaginii Republicii Moldova în lume. Astfel, mi-am propus să relev ceea ce avem mai deosebit.

După jumătate de an la Londra printre oameni internaționali, am devenit membru AMMB (Asociația Moldovenilor din Marea Britanie). Aici am cunoscut foarte mulți vorbitori de română cu trecut copleșitor și viitor promițător. În cadrul AMMB, am organizat numeroase evenimente interactive, de caritate, intelectuale etc. În contextul pandemiei, nu mai puteam organiza grupuri de oameni, dar știam că activitatea asociației trebuia să continue. Așa mi-a venit ideea unor interviuri săptămânale cu persoane interesante – cunoscute și necunoscute – din Marea Britanie. Aceste conversații erau de succes: oamenii se descopereau reciproc, precum și serviciile pe care le prestau sau domeniile lor de activitate.

La un moment dat, am încetat să mai fiu membru AMMB, dar mi-am dorit să continui lanțul de interviuri. Prin urmare, am creat o pagină de YouTube pentru a face videoclipurile accesibile și publice”, ne povestește Arina.

Săptămânal, pe pagina sa de YouTube „Diaspora mea”, este publicat un nou interviu în limba română, prin care Arina încearcă să promoveze multilateralitatea și diversitatea în domenii. Eroii interviurilor au activități diferite și interese variate. Deocamdată, Arina intervievează moldoveni și români din Marea Britanie, dar își propune să extindă proiectul în toată lumea și să realizeze interviuri și în limba rusă.

Noi îi urăm succes Arinei în activitatea pe care a pornit să o facă, iar mai jos îți lăsăm câteva interviuri realizate cu moldovenii din Marea Britanie.

Preluat de la: diez.md