colectiv-1.jpg
Documentarul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile Oscar 2021, secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită „Cel mai bun film într-o limbă străină”, se arată pe pe pagina de Facebook a filmului.

Este pentru prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul „Colectiv” şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar”, precizează reprezentanţii producţiei. Potrivit acestora, participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat.

Propunerea a fost făcută de către o comisie a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

„Este o mare onoare pentru noi să fim învestiţi cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atât de largă este foarte încurajator. Suntem convinşi că povestea «Colectiv» va ajunge la cât mai mulţi oameni, ea fiind susţinută de eforturile partenerilor noştri americani în lungul drum care ne aşteaptă. Va fi o competiţie atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiţia de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism şi responsabilitate”, a declarat Alexander Nanau.

Filmul este disponibil online pe www.hbogo.ro.

„Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuale.

Amintim că mai multe persoane au decedat și alte zeci au fost rănite în urma unei explozii, urmată de un incendiu care a avut loc vineri seara, în clubul Colectiv din sectorul 4 al Bucureștiului, unde la acel moment se aflau aproximativ 200 de oameni.

Mai multe detalii vedeți aiciaici, aici și aici.

Preluat de la: diez.md