My-Post-10.jpg
Corespondenta BBC Europa Jean Mackenzie a ajuns în Bulgaria, în una din cele mai mari comunități de romi de pe continent, locul în care 25 000 de oameni trăiesc într-o mizerie cruntă, iar prevenirea infectărilor cu COVID-19 este o chestiune de noroc, pentru că aplicarea măsurilor recomandate de autoritățile sanitare este imposibilă.

Comunitățile de romi sunt unele dintre cele mai marginalizate din Europa, spune reportera BBC, iar peste 10 milioane de oameni trăiesc în mare parte în sărăcie, în așezări supraaglomerate.

Pandemia a devastat multe dintre aceste comunități, separându-le și mai mult de societate.

Jean Mackenzie a fost invitată în comunitatea romilor din Sliven, Bulgaria. „Acum, din cauza pandemiei de COVID-19, aceste comunități abandonate se chinuie să supraviețuiască”, spune corespondenta BBC.

Comunitatea de romi din Sliven este separată de restul orașului de calea ferată, iar de când a venit pandemia, autoritățile locale au blocat un pasaj care făcea legătura între cele două zone. Cei care locuiesc în comunitate spun că nu au apă, electricitate, drumuri, ci doar mizerie și noroi, scrie digi24.ro.

25 000 de oameni locuiesc în comunitatea de romi din Sliven, în imobile foarte aglomerate, unde prevenirea infectării cu coronavirus este practic imposibilă.

„Oamenii nu se pot proteja aici. Să spunem că ai nevoie de o ambulanță… ambulanțele nu pot intrat aici”, spune un tânăr, în limba engleză.

Un bărbat în vârstă din comunitate spune: „Din cauza virusului ar trebui să ne păstrăm igiena, dar cum poți să faci asta când aici e plin de gunoaie și noroi?”.

„Nici măcar un câine nu poate trăi în aceste condiții oribile. Canalizare nu există, nu avem toalete, oamenii își aruncă mizeria de la toaletă afară”, strigă o femeie.

Din cauza condițiilor în care trăiesc, oamenii din comunitate nu își mai găsesc de lucru, iar mulți dintre ei luptă să obțină un ajutor guvernamental. Oamenii spun că statul nu-i consideră cetățeni și că i-a abandonat complet.

Preluat de la: diez.md