27327766.jpg
Cercetătorii de la Universitatea din Vermont au publicat pe 15 martie în „Proceedings of the National Academy of Sciences” un studiu privind o mostră de pământ îngheţată extrasă de la peste un kilometru adâncime din calota glaciară din nord-vestul Groenlandei, în 1963.

Aceasta a fost prelevată de o misiune secretă a armatei americane care a construit o staţie falsă de cercetare sperând să poată îngropa acolo rachete nucleare. Misiunea militară a fost abandonată în 1966 şi mostra în care oamenii de ştiinţă de atunci n-au văzut mai mult decât o bucată de gheaţă a fost redescoperită accidental abia în 2017, după ce fost mutată din SUA la Universitatea din Copenhaga, scrie adevărul.ro.

Cercetătorii de la Universitatea din Vermont au analizat-o în 2019, ca să identifice în acel pământ fosile de plante constând în rămurele şi frunze, arătând că într-o perioadă cuprinsă între câteva sute de mii şi un milion de ani Groenlanda s-a dezgheţat şi a avut poate un ecosistem de tundră, scriu cercetătorii în The Conversation.  

Studiul furnizează una dintre cele mai puternice dovezi de până acum ale vulnerabilităţii la dezgheţ a Groenlandei, în prezent acoperită de gheaţă pe o suprafaţă de 1,7 milioane kilometri pătraţi, în condiţiile în care o eventuală topire completă a calotei glaciare poate creşte nivelul mării până la circa șapte metri, suficient pentru a inunda toate oraşele de coastă.

Preluat de la: diez.md