navalnîi-920x576-1.jpg
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunțat astăzi pe contul lui de Instagram că intenționează să revine în Rusia. Acesta spune că deja și-a cumpărat un bilet pentru ziua de duminică, 17 ianuarie.

„Astăzi, făceam exercițiile fizice care mă țin în forță și am realizat că mă simt bine și le-aș putea face și acasă, de aceea am decis să mă întorc în Rusia. Am cumpărat bilet pentru ziua de duminică. Putin face tot posibilul ca eu să nu mă întorc. În luna decembrie a pornit un dosar penal fabricat, iar Serviciul Federal al Penitenciarelor a solicitat de la judecători să-mi schimbe condamnarea cu suspendare în condamnarea reală. Lui Putin i-a rămas doar să afișeze un placat imens lângă Kremlin pe care să fie scris «Navalnîi, te rog, nu te întoarce acasă!» Eu nu am ales să vin de sine stătător în Germania. Eu puteam muri în Rusia, iar acei care voiau să mă omoare sunt indignați că am supraviețuit”, a spus Navalnîi.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Алексей Навальный (@navalny)

Amintim că Navalnîi a fost otrăvit în data de 20 august, când s-a simțit brusc rău în timpul unui zbor intern din Siberia către Moscova. Două zile mai târziu, el a fost transportat în Germania pentru tratament, fiind indus în comă.

Teste făcute în laboratoare separate din Germania, Franța și Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, iar liderii europeni au cerut o explicație din partea Kremlinului, care însă neagă orice implicare.

Autoritățile ruse au efectuat atunci o investigație preliminară, dar au spus că nu au găsit dovezi ale otrăvirii.

Ministerul de interne rus a declarat că Navalnîi suferă de pancreatită și din această cauză i s-a făcut rău la bordul avionului. Un alt motiv a fost anunțat că Navalnîi „Ar fi fost otrăvit în avionul care l-a transportat în Germania”.

Între timp, Navalnîi a aflat numele persoanelor care au participat la otrăvirea sa în orașul Tomsk. Potrivit politicianului, toți acești oameni sunt ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB). Mai mult de atât, acesta a publicat și un video în care vorbește cu unul dintre presupușii săi otrăvitori.

Kremlinul a spus în luna septembrie că Navalnîi poate veni oricând dorește în Rusia: „În ceea ce privește întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetățean rus, să o facă în orice moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse de presă.

Preluat de la: diez.md