lukașenko-920x513-1.jpg
Astăzi, a avut loc ceremonia de învestire a lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului. În același timp, forțele de ordine au blocat centrul Minskului, iar Palatul Independenței a fost împânzit de trupele de securitate.

Reporterul TUT.BY a întrebat agenții de patrulare ce se întâmplă în oraș, la care a primit răspuns că „nimic obișnuit”, iar la întrebarea cât timp vor fi închise străzile, polițistul nu a putut oferi vreun răspuns.

tyt.by

Mai jos puteți vedea cum cortegiul lui Lukașenko se îndreaptă spre Palatul Independenței.

tyt.by

La Comisia Electorală Centrală jurnaliștilor li s-au spus că „nu au auzit despre învestire”, iar președinta CEC Lidia Ermoșina a dispărut.

tyt.by

Potrivit BelTA.by, Aleksandr Lukașenko a declarat în cadrul ceremoniei de învestire în funcția de președinte că: „Sunt mândru pentru poporul belarus pentru faptul că au reușit să depășească provocările de rezistență. Noi nu doar am ales un președinte, noi am protejat valorile, liniștea și suveranitatea țării”.

În timpul ceremoniei, canalele de stat nu au transmis live acest eveniment.

tyt.by

Potrivit legii, ceremonia de învestire a președintelui se transmite live la toate posturile de televiziune și radio.

Amintim că, din 9 august, în Belarus au loc protestele împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale. CEC l-a declarat câștigător pe Aleksandr Lukașenko cu 80 % din voturi. În timpul protestelor, peste 5 000 de persoane au fost reținute, multe fiind rănite în urma ciocnirilor cu poliția. Ministrul de interne, Iuri Karaev, și-a cerut scuze pentru violența împotriva civililor de către forțele de securitate.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție care vizează sancțiuni împotriva lui Lukașenko.

Preluat de la: diez.md